CFR Călători a încasat 439 milioane lei din vânzarea de bilete în primele șapte luni

CFR Călători a încasat 439 milioane lei din vânzarea de bilete în primele șapte luni
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 aug 2016

Transportatorul feroviar de pasageri CFR Călători a înregistrat venituri de 439,2 milioane lei (98,6 milioane euro) în primele șapte luni ale acestui an din vânzarea de bilete, în creștere ușoară față de aceeași perioadă a anului trecut, pe fondul majorării distanțelor parcurse de pasageri, care a compensat scăderea numărului de călătorii, potrivit datelor transmise de companie, la solicitarea News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Numărul călătoriilor realizate de către pasagerii CFR Călători a continuat tendința de scădere în acest an.

”În primele șapte luni din 2015, românii au efectuat peste 32 milioane de călătorii, măsurat prin indicatorul călători transportați, cu trenurile CFR Călători, iar în perioada similară din 2016, aproximativ 31 milioane de călătorii”, au declarat reprezentanții CFR Călători.

Totuși, distanța medie a călătoriilor este în creștere, ceea ce ar putea indica o schimbare a obiceiurilor de călătorie.

Directorul CFR Călători, Iosif Szentes, a declarat în luna aprilie, într-un interviu acordat News.ro, că principalul concurent al companiei, mai ales pe distanțe medii și scurte, îl reprezintă transportatorii rutieri.

Astfel, spre deosebire de transportatorii feroviari, companiile care fac transport rutier sunt mai eficiente, flexibile și adaptabile pe distanțe scurte, de aceea mulți pasageri aleg serviciile acestora. Sectorul căilor ferate din România a pierdut foarte mult teren în ultimii 25 de ani în special în raport cu transportul auto.

Politicienii promit noi creșteri de salarii la stat: Unu din patru angajați e plătit de buget și câștigă peste media din România CITEȘTE ȘI Politicienii promit noi creșteri de salarii la stat: Unu din patru angajați e plătit de buget și câștigă peste media din România

Până în 1989, transportul feroviar reprezenta peste 80% din transportul total realizat în România, în timp ce ponderea a ajuns în prezent la doar 17%.

În acest cadru al transportului din România, CFR Călători s-a confruntat și în 2015 atât cu o scădere a cifrei de afaceri, până la 1,89 miliarde lei, de la 2,04 miliarde de lei în 2014, cât și cu o reducere a numărului de pasageri transportați, de la 56 la 55 de milioane.

Pe piața transportului feroviar de călători, unde CFR Călători are o cotă de piață de circa 82%, mai există patru operatori privați: Regiotrans, Transferoviar Călători, Interregional Călători și Softtrans.

CFR Călători a reușit să reducă semnificativ arieratele în ultimii doi ani, de la 967 milioane lei la începutul lui 2014 până la la 361 milioane lei la sfârșitul lui 2014. În 2015, acestea au ajuns la 208 milioane lei, iar în 2016 există un plan de reducere a arieratelor la circa 177 milioane lei.

Pentru acest an, compania estimează afaceri de 2,02 miliarde lei, în creștere ușoară față de 2015. Însă, avansul va depinde atât de încasările din bilete, cât și de nivelul subvenției acordate de stat.

Guvernul a aprobat pentru acest an compensații pentru asigurarea pachetului social, care reprezintă o formă de subvenție din partea statului, de 1,22 miliarde de lei (275 milioane euro) pentru CFR Călători.

viewscnt
Afla mai multe despre
cfr
bilete tren
cfr calatori