Un comandant român decedat pe o navă nu poate fi repatriat, iar alimentele și apa echipajului au fost raționalizate. Sindicatul Navigatorilor cere președintelui Iohannis să intervină la autoritățile chineze care refuză orice interacțiune cu nava

Un comandant român decedat pe o navă nu poate fi repatriat, iar alimentele și apa echipajului au fost raționalizate. Sindicatul Navigatorilor cere președintelui Iohannis să intervină la autoritățile chineze care refuză orice interacțiune cu nava
scris 12 iun 2021

Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN) a anunțat că un comandant român, decedat în urmă cu două luni pe o navă, nu poate fi repatriat deoarece autoritățile chineze nu au lăsat navă să intre la operare și au refuzat orice interacțiune cu aceasta. Trupul comandantului se află în camera frigorifică a navei. SLN îi solicită președintelui Klaus Iohannis să se implice și să deblocheze această situație.

Potrivit unui comunicat al Sindicatului Liber al Navigatorilor, comandantul Sandu Dan a decedat pe nava Vantage Wave sub pavilion Liberia pe data de 19 Aprilie 2021, la patru zile după ce nava a părăsit un port de încărcare din India.

`S-a simțit rău și cel mai probabil a suferit un infarct miocardic fatal pe un fond de îmbolnăvire încă necunoscut. Armatorii navei au încercat fără succes sa trimită corpul neînsuflețit către țară, dar fără succes deși a tranzitat pentru acest lucru Singapore, Taiwan, Coreea de Sud, Malaysia, Vietnam, chiar și Japonia. Nava a ajuns pe 7 mai 2021 la destinație în China dar autoritățile încă nu au lăsat nava să intre la operare nici până astăzi”, se arată în comunicatul Sindicatului Liber al Navigatorilor.  

Concedierile pregătite de olandezii de la Damen și anunțate de Profit.ro intră în discuția Guvernului CITEȘTE ȘI Concedierile pregătite de olandezii de la Damen și anunțate de Profit.ro intră în discuția Guvernului

Sursa citată menționează că au fost făcute toate demersurile posibile până în prezent, la  Ambasada României la Beijing, ITF România, compania și agenții navei din China, clubul de asigurare, Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada Chinei la București, avocați și consilieri ministeriali, politicieni.  

`Până acum lucrurile nu au putut fi rezolvate și ce e și mai rău, echipajul a început să raționalizeze alimentele și apa pentru că autoritățile chineze refuză orice interacțiune cu această navă. Trupul neînsuflețit al comandantului Sandu Dan se află în camera frigorifică a navei din 19 aprilie în pofida faptului că toate autoritățile, organismele, organizațiile internaționale și naționale au fost alertate până în acest moment.  China se pare că este într-o frică pandemică pentru ca noua tulpină indiană COVID-19 să nu se răspândească în acestă țară”, a mai transmis SLN.

Sindicatul Liber al Navigatorilor face un apel la președintele Klaus Iohannis pentru deblocarea acestei situații.

`Sindicatul Liber al Navigatorilor face un apel la președintele României pentru a interveni pe căile oferite de acestă demnitate și a găsi o modalitate de a debloca acest caz deosebit. Navigatorii sunt lucrători esențiali în transportul internațional, prin activitatea lor economia mondială este stabilă în acest context pandemic extraordinar și merită respectul cuvenit pentru ca măcar rămășitele pământești ale celor care iată, sunt răpuși fiindcă își desfășoară activitatea prin țări și locuri periculoase (vezi India) să poată fi returnate familiilor în orice condiții.  Familia și noi nu vrem decât ca Dumnezeu să îi poată odihni și trupul în pace!”, a mai precizat sursa menționată.

Premierul Florin Cîțu s-a referit la situația legată de repatrierea trupului comandantului român de navă decedat și care nu poate fi adus în țară din China, afirmând că este sigur că Ministerul Apărării face tot în acest caz.

Florin Cîțu a fost întrebat sâmbătă, într-o conferință de presă susținută la Sibiu, ce face statul român pentru repatrierea din China a trupului comandantului de navă decedat în urmă cu două luni.

“Sunt sigur că Ministerul Apărării face tot, dar nu știu exact situația și trebuie să îi cer domnului ministru”, a afirmat Florin Cîțu.

El a fost informat de un jurnalist de faptul că autoritățile chineze vor să arunce în mare trupul comandantului român deoarece se tem că este infectat cu tulpina indiană. “Am să vorbesc cu domnul ministru Ciucă să ne asigurăm că nu se întâmplă acest lucru”, a transmis premierul.

viewscnt
Afla mai multe despre
nava
marinar decedat
china
sindicatul navigatorilor
klaus iohannis
repatriere