După victoria de la fabrica VW din Tennessee, sindicatul UAW își îndreaptă atenția asupra unei fabrici a Mercedes

După victoria de la fabrica VW din Tennessee, sindicatul UAW își îndreaptă atenția asupra unei fabrici a Mercedes
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 apr 2024

Victoria zdrobitoare a sindicatului UAW la fabrica Volkswagen din Tennessee va oferi un impuls crucial campaniei de 40 de milioane de dolari a președintelui UAW, Shawn Fain, de a extinde prezența sindicatului în afara Detroitului, în sudul și vestul SUA, concentrându-se pe 13 companii auto nesindicalizate, inclusiv la Mercedes, Toyota și Tesla, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Fain, un lider care a câștigat lupta de anul trecut cu companiile din Detroit, obținând majorări de două cifre ale salariilor și ajustări la costul vieții, a declarat unui grup de lucrători ai VW că sindicatul va continua lupta la Mercedes, scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ Gigantul francez Michelin mută parte din producție din Polonia în România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Gigantul francez Michelin mută parte din producție din Polonia în România

”Să câștigăm mai mult pentru clasa muncitoare din toată această națiune”, a spus el.

Votul de la fabrica Mercedes, programat pentru mijlocul lunii mai, este așteptat să fie o luptă mai dură decât la VW, a cărei conducere a adoptat o poziție neutră față de vot.

Mercedes a spus că respectă dreptul lucrătorilor de a se organiza și dorește ca aceștia să ia o decizie în cunoștință de cauză. Dar, într-o scrisoare adresată angajaților în ianuarie, se spunea că organizatorii sindicali ”nu vă pot garanta nimic” și că unii lucrători au spus nu sindicalizării din cauza salariilor și beneficiilor competitive ale Mercedes.

”Mercedes desfășoară o campanie antisindicală mult mai agresivă decât Volkswagen în cadrul fabricii”, a declarat John Logan, profesor pentru muncă la Universitatea de Stat din San Francisco. Dar el a adăugat că marea victorie a VW, unde 73% dintre lucrătorii eligibili au votat în favoare, va oferi un impuls semnificativ pentru organizarea voturilor la alte fabrici din sud.

”Acest lucru le va oferi un impuls imens pentru votul de la Mercedes, iar dacă îl vor câștiga și pe acesta, nu aș fi surprins să văd alegeri la Hyundai, Honda și Toyota în următoarele câteva luni”, a spus el.

UAW spune că ”o supermajoritate” dintre cei aproximativ 5.200 de lucrători eligibili de la uzina de asamblare Mercedes din Vance, Alabama, și o fabrică de baterii din Woodstock, din apropiere, îl susțin.

VIDEO Constructori români și bulgari avansează împreună la Autostrada Moldovei CITEȘTE ȘI VIDEO Constructori români și bulgari avansează împreună la Autostrada Moldovei

Politica UAW este de a presa pentru vot odată ce 70% dintre lucrători au semnat carnetele de sindicat.

Multe pot depinde de economie și percepțiile despre siguranța locului de muncă.

În sudul tradițional anti-sindical, unde UAW a pierdut mai multe lupte în trecut, șase guvernatori republicani categoric campaniei actuale a sindicatului, descriind-o ca riscând securitatea locurilor de muncă, deoarece producătorii de automobile se confruntă cu costuri mai mari ale forței de muncă.

Înainte de discuțiile privind forța de muncă din UAW, din toamna trecută, cu producătorii de automobile din Detroit Three, oficialii Ford au spus că costurile forței de muncă din SUA erau de 64 de dolari pe oră, în comparație cu aproximativ 55 de dolari pentru producătorii de automobile străini și 45-50 de dolari pentru liderul vehiculelor electrice Tesla.

Lucrătorii de la alte două fabrici din sudul SUA - o fabrică Hyundai din Alabama și o fabrică de piese Toyota din Missouri - au lansat, de asemenea, campanii de organizare, 30% dintre angajați semnând carduri, spunând că sprijină UAW. Lucrătorii de la fabrica VW spun că vor începe duminică întâlnirile pentru a elabora o strategie privind negocierile contractuale.

”Lupta adevărată este să vă primiți partea echitabilă”, le-a spus Fain lucrătorilor VW, vineri seară. Lucrătorul VW Jeremy Bowman, care speră să facă parte din comitetul de organizare al uzinei, a fost de acord. ”Lupta abia începe”, a spus el.

viewscnt
Afla mai multe despre
uaw
mercedes
vw