Efectele scandalului emisiilor încep să se vadă: VW a raportat prima pierdere trimestrială din ultimii 15 ani

Efectele scandalului emisiilor încep să se vadă: VW a raportat prima pierdere trimestrială din ultimii 15 ani
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 28 oct 2015

Provizioanele constituite de Volkswagen pentru acoperirea costurilor legate de scandalul emisiilor poluante au afectat puternic rezultatele operaționale ale celui mai mare producător auto din Europa, care a raportat prima pierdere trimestrială din ultimii 15 ani. Volkswagen a înregistrat o pierdere operațională de 3,48 miliarde euro în perioada iulie-septembrie, de la un profit de 3,23 miliarde euro anul trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

VW a constituit provizioane de 6,7 miliarde euro în trimestrul al treilea pentru acoperirea cheltuielilor rezultate în urma dezvăluirilor grupului privind utilizarea, pe 11 milioane de mașini, a unui soft care manipulează rezultatele testelor de mediu. Suma este cu aproape 200 de milioane euro peste cea anunțată în luna septembrie, la puțin timp după declanșarea scandalului, relatează Reuters.

Analiștii consultați de Reuters estimau o pierdere operațională de 3,47 miliarde euro pentru trimestrul încheiat în septembrie.

Grupul german a raportat o pierdere netă de 1,73 miliarde euro în trimestrul al treilea, față de un câștig de 2,9 miliarde euro în perioada similară din 2014, peste cifra estimată de analiști, de 1,6 miliarde euro.

Totodată, VW a atenționat investitorii că scandalul emisiilor poluante va duce la scăderea puternică a profitului operațional pentru anul 2015, scrie MarketWatch.

"Din cauza acuzațiilor privind neregurile referitoare la softul folosit pentru anumite modele diesel, estimăm că profitul operațional va scădea semnificativ în acest an față de anul trecut, atât la nivel de grup, cât și în cazul diviziei de autoturisme", se arată într-un comunicat al constructorului auto.

Pe de altă parte, scandalul emisiilor poluante nu a avut un impact negativ asupra veniturilor grupului, care au avansat cu 5,3% în trimestrul al treilea, la 51,5 miliarde euro. Rezultatul a fost sprijinit de vânzările în urcare din Europa de Vest.  Cifra nu include veniturile obținute de afacerile grupului din China, deținute în parteneriat cu companii chineze.

În perioada ianuarie-septembrie, veniturile Volkswagen au crescut cu 8,5%, la 160,26 miliarde euro. Profitul operațional a scăzut cu 64,5%, la 3,34 miliarde euro, în timp ce rezultatul net s-a redus cu 55%, de la 8,5 miliarde euro, la 3,83 miliarde euro.

Dezvăluirile din septembrie ale grupului german privind manipularea rezultatelor testelor antipoluare au condus la lansarea unor investigații în mai multe țări și au forțat demisia directorului general al grupului, Martin Winterkorn.

Potrivit ultimelor estimări ale VW, costurile totale în urma scandalului emisiilor poluante ar putea depăși 30 miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
volkswagen
vw
rezultate
emisii
poluant
poluare
scandal
pierdere