Elon Musk, trimis în judecată de SEC, pentru anunțul privind delistarea Tesla. Se cere interdicția de a mai conduce vreo companie publică

Elon Musk, trimis în judecată de SEC, pentru anunțul privind delistarea Tesla. Se cere interdicția de a mai conduce vreo companie publică
scris 28 sep 2018

Elon Musk a fost dat în judecată de SEC pentru întreg scandalul privind delistarea Tesla, iar pedeapsa cerută de Comisie este una maximă: interzicerea ocupării unei poziții oficiale la o companie publică.

Securities and Exchange Commission (SEC), comisia care supraveghează piața de capital americană, a anunțat că a finalizat dosarul prin care îl acuză pe Elon Musk de declarații „false și înșelătoare”, respectiv a susținut fără acoperire faptul că deține fonduri pentru a transforma Tesla în companie privată. În dosarul înaintat de comisie se solicită penalități fionanciare, dar, cel mai grav pentru Elon Musk, se cere interdicția pentru CEO-ul Tesla de a mai ocupa vreo funcție executivă la o companie publică.

Directorul SEC Stephanie Avakian a declarat în cadrul unei conferințe de presă că declarația lui Musk, făcută pe Twitter, privind delistarea Tesla, a fost falsă și înșelătoare, el neavând, de fapt, nicio bază.

CONFIRMARE Tarom lansează prima aplicație mobilă din istoria companiei, pentru simplificarea operațiunilor CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Tarom lansează prima aplicație mobilă din istoria companiei, pentru simplificarea operațiunilor

Specialiștii din SEC au precizat în dosarul înaintat judecătorilor că Musk a avut un comportament imprudent și dezordonat, amnințând că-i „arde” pe jucătorii de tip short-sellers sau stabilind prețul de cumpărare, de 420 dolari, doar pentru a o amuza pe prietena sa (este un cod printre consumatorii de marijuana).

„Musk a făcut declarația publică falsă și înșelătoare despre transformarea Telsa în companei privată folosind telefonul mobil, în mijlocul zilei de tranzacționare. Nu a discutat cu nimeni conținutul declarației înainte de publicare către cei 22 de milioane de urmăritori de pe Twitter și către oricine are acces la Internet. De asmenea nu a informat Nasdaq că intenționează să facă anunțul public, așa cum cer regulile Nasdaq”, se arată în acuzația SEC. „Declarațiile false și înșelătoare și omisiunile lui Musk au creat confuzie și întreruperi semnificative pe piață pentru acțiunile Tesla cu rezultate care au dăunat investitorilor”, se mai precizează în plângere.

Elon Musk a răspuns acuzațiilor spunând că sunt nejustificate și că este „profund trist și dezamăgit”.

Șeful Tesla a trimis un mesaj pe Twitter pe 7 august cu textul „Am considering taking Tesla private at $420. Funding secured.” însă SEC spune că Musk nu a discutat niciodată, cu atât mai puțin nu a confirmat, termenii vreunei tranzacții, incluzând preț, cu nicio potențială sursă de fonduri”. Mesajul a stârnit panică pe bursă, dar și între directorii Tesla, care i-au cerut lui Elon Musk explicații. Ulterior, șeful Tesla a retractat afirmația, dar abia pe 24 august compania a anunțat oficial că nu va fi nicio tranzacție de cumpărare.

viewscnt
Afla mai multe despre
tesla
elon musk