Familiile Porsche și Piech nu renunță la VW, chiar dacă vor cumpăra 25% din marca Porsche, la un eventual IPO

Familiile Porsche și Piech nu renunță la VW, chiar dacă vor cumpăra 25% din marca Porsche, la un eventual IPO
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 1 apr 2022

Reprezentanții fondatorului Porsche, familiile Porsche și Piech, vor să câștige un control direct asupra mărcii care poartă numele familiei și în același timp să nu piardă din acțiunile pe care le dețin în cadrul grupului VW AG. Listarea Porsche AG ar putea avea loc la finalul acestui an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potențiala listare a mărcii Porsche, prin desprinderea de VW AG și emiterea de noi acțiuni, pune deocamdată probleme în cadrul negocierilor dintre acționarii actuali ai Volkswagen Group, însă condițiile impuse de acționarul principal, Porsche Holding SE, sunt discutate.

Hans Dieter Potsch, președintele Porsche SE, a declarat că Volkswagen rămâne o investiție a companiei și o preluare directă de acțiuni în cadrul Porsche AG nu va schimba situația actuală. Porsche SE dețin 31,4% din acțiuni și 53% din drepturile de vot ale Volkswagen AG.

La Porsche AG, care acum este companie captivă a VW AG, dar care după listare va avea o structură diferită a acționarilor, Porsche Holding SE ar urma să dețină 25% plus o acțiune, iar VW AG – 75%, din acțiunile ordinare, cu drept de vot. Acțiunile listate, preferențiale, nu vor avea drept de vot, dar pentru a putea finanța achiziția celor 25% Porsche SE va utiliza dividendele speciale ce vor fi acordate la momentul listării. Diferența ar putea fi asigurată din credite și nu din vânzarea de acțiuni VW. Pentru membrii celor două familii, tranzacția va readuce un control direct asupra mărcii ce le poartă numele, după ce au pierdut acest control la momentul fuziunii.

Procesul de listare se află deocamdată în etapa analizelor, după cum spune Hans Dieter Potsche. „Lucrăm la planurile de finanțare pentru a fi poziționați robust în diferitele variante de scenarii pentru IPO”. El a mai spus că o deicizie finală va fi luată în funcție de un număr mare de factori care pot influența procesul, inclusiv condițiile generale din piață. Anterior, estimările făcute de VW și Porsche vorbeau despre posibilitatea ca acest proces să aibă loc în trimestrul patru.

Rusia se gândește ce va face cu fabrica Renault din Moscova. Luca de Meo avertizează despre consecințele plecării definitive CITEȘTE ȘI Rusia se gândește ce va face cu fabrica Renault din Moscova. Luca de Meo avertizează despre consecințele plecării definitive

În prezent se negociază structura viitorului consiliu de supervizare, care ar trebui să aibă reprezentanți ai celor doi acționari proporțional cu acțiunile deținute.

Porsche Holding SE este compania prin intermediul căreia familiile Porsche și Piech au intrat în acționariatul Volkswagen AG, după fuziunea dintre VW și Porsche, aceasta fiind de altfel și principalul obiect de activitate al companiei, cu excepția unor mici dețineri minoritare în câteva companii.

Porsche AG, producătorul de automobile sport de lux, a anunțat venituri record în 2021, cu profituri de asemenea istorice, pe fondul creșterii vânzărilor cu 15%, la un nivel record, depășind în premieră pragul de 300.000 de unități.

viewscnt
Afla mai multe despre
porsche ag
porsche holding se
vw ag
ipo porsche