FOTO Bill Gates a comandat primul super iaht din lume alimentat cu hidrogen, de 500 de milioane de lire sterline

FOTO Bill Gates a comandat primul super iaht din lume alimentat cu hidrogen, de 500 de milioane de lire sterline
scris 9 feb 2020

Magnatul din sectorul tehnologiei Bill Gates a comandat primul super iaht din lume pe bază de hidrogen, de 500 de milioane de lire sterline (645 milioane dolari), semn al convingerii sale să investiția într-o tehnologie nepoluantă este cea mai bune soluție pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, relatează publicația The Telegraph.

Vasul este construit de compania olandeză Feadship, specializată în super iahturi, scrie News.ro.

VIDEO 5.000 de vehicule autonome, fără șofer, fără volan, fără parbriz, au primit aprobare să circule pe stradă CITEȘTE ȘI VIDEO 5.000 de vehicule autonome, fără șofer, fără volan, fără parbriz, au primit aprobare să circule pe stradă

Iahtul este bazat pe designul vasului ”Aqua”, de 112 metri, care a fost făcut public anul trecut, la Monaco Yacht Show, de către firma olandeză  de arhitecți navali Sinot, pentru a atrage miliardari interesați de ecologie.

Planurile ”au fost inspirate de stilul de viață al unui proprietar cu discernământ și vizionar”.

Gates, co-fondator al Microsoft și al doilea cel mai bogat om din lume, își petrece deseori vacanțele pe iahturi, dar până acum nu a deținut unul, preferând să le închirieze în timpul vacanțelor din regiunea Mediteranei.

Noul vas al lui Gates, care ar urma să fie lansat la apă în 2024, nu se va ridica la nivelul unora dintre cele mai mari vase de agrement din lume, cum este iahtul Eclipse de 163 de metri comandat de oligarhul rus Roman Abramovich, proprietarul clubului de fotbal Chealsea.

Designul pentru Aqua include rezervoare de 28 de tone pentru stocarea lidrogenului lichid la minus 252 de grade Celsius. Combustibilul va fi utilizat pentru a genera energie pentru două motoare de un megawatt și pasagerii, prin intermediul unor celule de carburant, care combină hidrogen cu oxigen din aer pentru a produce electricitate și apă.

Sinot afirmă că sistemul oferă o viteză maximă de 17 noduri, o viteză de croazieră de 10-12 noduri și o autonomie de 3.750 de mile nautice, mai mult decât suficient pentru a acoperi traversarea Atlanticului de la New York la Southampton.

Achiziția este cel mai recent indiciu privind interesul lui Gates pentru carburanții alternativi. Acesta a investit deja în Heliogen, un startup din California care se folosește de software pentru a controla oglinzi care focalizează razele soarelui pentru a genera o căldură extremă. Scopul este crearea unei surse nepoluante de gaz de hidrogen prin separarea moleculelor de apă fără a utiliza carburanți fosili.

Planurile vasului includ și o sursă diesel alternativă pentru yacht, din cauza numărului scăzut de stații de încărcare cu hidrogen. Există totuși planuri pentru construirea unor facilități în portul bază al super iahtului.

Planurile interioare ale iahtului nu se cunosc, dar materialele promoționale pentru Aqua sugerează un geam armat prin care se pot vedea rezervoarele de hidrogen lichid și o sală de gimnastică cu o fereastră uriașă cu vedere spre suprafața oceanului la nivelul apei, creând percepția de exercițiu și relaxare pe o insulă pe mare.

Conceptul mai include un pavilion ”spectaculos și extrem de spațios” al proprietarului, care ocupă jumătatea din față de punții superioare și care oferă ”foarte mult spațiu privat”.

Cabina vip și alte camere sunt deschise, luxoase și confortabile, oferin un sentiment de maximă libertate, printr-un design japonez minimalist, potrivit Sinot.

The Gates Foundation și Gates Ventures, vehiculul de investiții al lui Gates, au refuzat să comenteze.

FOTO Bill Gates a comandat primul super iaht din lume alimentat cu hidrogen, de 500 de milioane de lire sterline

viewscnt
Afla mai multe despre
bill gates
iaht