GRAFIC Cele mai vândute automobile din lume, în 2018. Primul loc, Ford F-150, Sandero -, locul 40

GRAFIC Cele mai vândute automobile din lume, în 2018. Primul loc, Ford F-150, Sandero -, locul 40
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 23 aug 2018

Vânzările de autovehicule la nivel global au ajuns la 44 de milioane de unități, potrivit datelor colectate de Jato Dynamics din 57 de piețe, cu 3,6% față de anul trecut. Cel mai vândut model a rămas în continuare mașina preferată de americani, Ford F-150, un pick-up de mari dimensiuni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Anul 2018 aduce o serie de schimbări la nivelul industriei auto globale, în primul rând cu un volum al vânzărilor în creștere, susținut de marile piețe, precum China și Europa, dar și de India, devenită o piață-cheie, potrivit celor de la Jato Dynamics. Această țară a devenit a patra ca mărime în lume, depășind în premieră Germania, după șase luni. Studiul Jato arată că, până în 2021, India va depăși și Japonia.

China, liderul global al vânzărilor de automobile, a înregistrat 12,23 milioane de vehicule vândute, după o creștere de 3,9% în comparație cu anul precedent. Printre particularitățile acestei piețe se numără faptul că avansul vânzărilor de automobile a încetinit, SUV-urile fiind cele care au generat o scădere, pentru prima dată în ultimii ani, chiar dacă au rămas la o cotă uriașă din piață, peste 42%.

În SUA, condițiile economice favorabile au contribuit la creșterea pieței de autovehicule, cu al doilea cel mai bun trimestru din istorie. SUV-urile și pick-up-urile au cumulat peste 60% din piață.

Uniunea Europeană rămâne a doua cea mai mare piață auto din lume, după China, cu 9,77 milioane de automobile. Creșterea față de 2017 a fost de 3%, cu 24% avans pentru SUV-uri, care sunt încă la o cotă de numai 30% din piață.

Janponia, încă pe locul trei la nivel global, a înregistrat un declin de 2 procente în primul semestru, fiind una dintre puținele țări din lume unde SUV-urile nu joacă un rol esențial în vânzări.

GRAFIC Cele mai vândute automobile din lume, în 2018. Primul loc, Ford F-150, Sandero -, locul 40

În cele 57 de țări pe baza cărora au fost redactate statisticile, cele mai mari vânzări au aparținut VW Group, cu 5,45 milioane de unități, cu o creștere de 7 procente, pe locurile următoare situându-se Alianța Renault - Nissan - Mitsubishi și Toyota.

Printre mărcile cu creșteri puternice s-au numărat și Hyundai - Kia (+8%) și Suzuki. Dintre companiile chineze, Geely a reușit să depășească pentru prima dată 1 milion de vehicule vândute în șase luni.

SUV-urile au urcat pe o poziție dominantă la nivel global, cu peste36% din vânzări și 15 milioane de unități, cu 14% mai multe ca anul trecut.

Clasa compactă, a doua ca volum, a scăzut cu 4%, la 7,1 milioane de unități, în timp ce subcompactele au crescut cu 2 procente, la 5,4 milioane de unități.

Top-ul celor mai vândute mașini din lume are doar câteva modificări față de ediția anterioară. Best seller rămâne Ford F Series (F-150 și derivatele sale), urmat de Toyota Corolla și VW Golf. Toyota RAV4 se numără printre marii câștigători din acest an, cu o creștere puternică și cu preluarea poziției de cel mai vândut SUV din lume, depășind Nissan X-Trail.

O ieșire din Top 10 a fost notată pentru Ford Focus, care lasă loc unui alt pick-up american, Chevrolet Silverado.

GRAFIC Cele mai vândute automobile din lume, în 2018. Primul loc, Ford F-150, Sandero -, locul 40

Printre modelele cu o creștere substanțială se numără Ford EcoSport (+48%), model fabricat la Craiova, pentru piața europeană.

Singurul model românesc prezent în clasamentul celor mai vândute mașini din lume (Top 50) este Sandero, care a cumulat 201.000 unități vândute, însă acestea însumează atât vânzările Dacia, cât și pe cele sub sigla Renault.

GRAFIC Cele mai vândute automobile din lume, în 2018. Primul loc, Ford F-150, Sandero -, locul 40

viewscnt
Afla mai multe despre
piata auto
top 50 masini
jato
sandero