Grindeanu - Nu mi se pare normal ca din banii tuturor românilor să fie subvenționat non-stop metroul

Grindeanu - Nu mi se pare normal ca din banii tuturor românilor să fie subvenționat non-stop metroul
scris 20 iul 2022

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, spune că Metrorex n-ar trebui subvenționat din banii tuturor românilor, în condițiile în care este un serviciu de transport care deservește doar Capitala.

La acest moment, pe linii sunt scoase doar o parte dintre trenuri, ceea ce mărește timpul de așteptare în stații.

Sorin Grindeanu a făcut declarația în contextul problemelor apărute după ce firma care asigură serviciile de întreținere la metrou a anunțat că nu va mai interveni preventiv la jumătate din trenuri și nici nu va mai face reparații, din cauza restanțelor de 160 de milioane de lei pe care Metrorex le are de achitat.

LEGE Amenzile pentru lipsa rovinietei valabile - majorate în cazul transportatorilor CITEȘTE ȘI LEGE Amenzile pentru lipsa rovinietei valabile - majorate în cazul transportatorilor

Prin urmare, pe unele magistrale, intervalul de sosire a trenurilor în stații a crescut, iar asta duce la aglomerație în orele de vârf, în condițiile în care ne confruntăm tot mai multe cazuri de COVID-19.

„Nu mi se pare normal, cu toate că o să-i supăr pe mulți, ca din banii tuturor românilor să se subvenționeze non-stop o societate de transport din București, chiar dacă Bucureștiul și Ilfovul contribuie cu cea mai mare sumă la bugetul de stat”, a spus Grindeanu, citat de Digi 24.

Blue Air atacă în instanță amenda încasată de la Protecția Consumatorului și vorbește de \ CITEȘTE ȘI Blue Air atacă în instanță amenda încasată de la Protecția Consumatorului și vorbește de "propuneri mai mult sau mai puțin voalate, venite din partea președintelui ANPC"

„Lucrurile acestea trebuie să se termine, să se termine cu acest semnal de alarmă, că se întrerupe activitatea la metrou - care e absolut necesară, nu vreau să fiu înțeles greșit - statul să vină non-stop și să subvenționeze această societate”, a continuat ministrul.

„Știți care e cererea. Să vină la rectificare guvernul cu câteva sute de milioane, pe care să le livreze Metrorex. Asta e cererea, o să analizăm să vedem dacă e posibil sau nu acest lucru”, a mai spus Grindeanu.

Luna trecută, după ce Alstom a amenințat că ia în calcul suspendarea serviciilor de mentenanță la metrou din cauza neplăți serviciilor timp de aproape un an, Metrorex a transmis că o parte din sumă a fost achitată, iar pentru plata integrală a datoriei, vor fi solicitați banii la următoarea rectificare bugetară.

”În urma articolelor apărute în presă referitoare la obligațiile de plată către Alstom Transport S.A., facem precizarea că Metrorex a achitat o parte din sumele aferente serviciilor realizate în anul 2022 și continuă să plătească facturile ce vor fi emise în acest an. Pentru achitarea integrală a obligațiilor de plată, va solicita sumele necesare la următoarea rectificare bugetară. Obiectivul principal al Metrorex este transportul călătorilor în condiții de siguranță, iar în acest sens, depunem toate eforturile pentru rezolvarea acestei situații”, a transmis compania.

Conform Metrorex, la 31 decembrie 2021, obligațiile restante erau de circa 140 milioane de lei.

Metrorex precizează că a început să plătească din obligațiile de plată de anul acesta de circa 20 milioane de lei. Spune, de asemenea, că luni va prezenta o situație clară a sumelor achitate.

Președintele Alstom pe Europa: Vom fi nevoiți să suspendăm mentenanța la metrou, dacă Metrorex nu plătește facturile restante de 160 mil. lei. Lucrăm gratis de un an CITEȘTE ȘI Președintele Alstom pe Europa: Vom fi nevoiți să suspendăm mentenanța la metrou, dacă Metrorex nu plătește facturile restante de 160 mil. lei. Lucrăm gratis de un an

Compania franceză Alstom, care asigură mentenanța metroului bucureștean, ia în considerare suspendarea progresivă a serviciilor de mentenanță a flotei de metrou în luna iulie, dacă Metrorex nu achită facturile restante, a căror valoare totală este echivalentă unui an de servicii prestate. Într-un interviu acordat News.ro, președintele Alstom pe Europa, Gian Luca Erbacci, a declarat că Metrorex datorează Alstom peste 33 de milioane euro, adică peste 160 de milioane lei, sumă ce corespunde unui an de plăți restante.

viewscnt
Afla mai multe despre
metrorex
alstom
datorii
mentenanta