Grupul Autonom - creștere de 10% a veniturilor operaționale

Grupul Autonom - creștere de 10% a veniturilor operaționale

Marius și Dan Ștefan

Profit.ro
Profit.ro
scris 4 mai 2021

Grupul Autonom, controlat de Marius și Dan Ștefan din Piatra-Neamț (județul Neamț), anunță venituri consolidate de 327 milioane de lei în 2020 și un profit net de 7,2 milioane lei. Într-un an marcat de provocările cauzate de pandemia globală, Grupul Autonom transmite că a reușit să crească veniturile operaționale consolidate cu 10% și să își întărească poziția financiară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

„Anul 2021 este unul special pentru noi deoarece marchează 15 ani de la înființarea Autonom, o bornă importantă pentru o companie antreprenorială 100% românească și care a reușit să treacă cu brio prin două crize majore. În 2020, am depășit toate estimările, care preconizau scăderi semnificative pentru industriile de rent-a-car și leasing operațional la nivel global. Rezultatele obținute anul trecut, ne confirmă încă o dată că modelul de afaceri al Autonom este unul agil și sustenabil, construit să reziste șocurilor. Suntem încrezători că ne aflăm la momentul unui nou ciclu de creștere pentru Autonom și vom continua să investim în dezvoltarea și pregătirea grupului pentru economia viitorului,” a declarat Dan Ștefan, cofondator și coacționar al Autonom.

Autonom a reușit să își crească cifra de afaceri aferentă diviziilor de leasing operațional (+7,5% față de anul 2019) și vânzări mașini rulate (+72,4%),  recuperând astfel scăderea veniturilor diviziei de rent-a-car (-28,9%). Prin urmare, Autonom a încheiat 2020 cu 171,3 milioane lei venituri generate din leasing operațio-nal și servicii suplimentare, 46,8 milioane lei venituri din închirierea autovehiculelor și 79,4 milioane lei venituri din vânzarea autovehiculelor.

Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii

Alte reușite obținute în anul 2020, determinate de provocările perioadei includ obținerea unui grad mediu anual de închiriere a flotei de 69%, un rezultat bun, având în vedere impactul asupra industriei turismului local și internațional precum și creșterea indicatorului de satisfacție al clienților (Net Promoter Score) la 82% în 2020, față de 74% cât a fost înregistrat pentru anul 2019, într-o industrie în care media se află sub 30%. În plus, volumul de închirieri aferente segmentului de mașină de înlocuire decontată de asigurarea RCA, a înregistrat o creștere de 31%.

„Luând în considerare disponibilitățile importante de numerar de aproape 75 de milioane de lei, ne pregătim pentru o nouă perioadă de creștere pentru Grupul Autonom. Țintim un ritm de creștere cu două cifre a veniturilor și o profitabilitate mult mai bună decât în 2020, poate chiar și decât în 2019. Ne așteptăm ca piața din 2021 să fie similară cu cea din 2009, când afacerea Autonom a crescut semnificativ. Considerăm că modelul nostru de afaceri este unul sănătos și pregătit să continue să evalueze toate oportunitățile de creștere sustenabilă, atât organică cât și prin achiziții de companii compatibile cu modelul de business al companiei,” a adăugat Marius Ștefan, cofondator și coacționar al Autonom.

Grupul Trans-Oil lansează cu succes o nouă emisiune de eurobonduri în valoare de 400 milioane USD CITEȘTE ȘI Grupul Trans-Oil lansează cu succes o nouă emisiune de eurobonduri în valoare de 400 milioane USD

Până în prezent, în 2021, Autonom a avut parte de creșteri pe toate liniile de business. Companiile  prezintă un interes major pentru investiții în servicii de leasing operațional, iar pe partea de rent-a-car, Autonom a înregistrat un grad istoric de închiriere. Prin urma-re, conducerea Autonom se așteaptă la o creștere semnificativă a tuturor indicatorilor operaționali. Această evoluție va continua să fie stimulată de consolidarea poziției pe piețele în care Autonom activează, precum și testarea de produse și piețe noi.

De asemenea, compania analizează în mod activ potențiale achiziții de companii compatibile cu modelul de business al Autonom. O abordare similară a fost aplicată în cazul BT Operational Leasing, care începând cu ianuarie 2021 este complet integrată în structura Autonom Services. Prin această fuziune, Autonom a parcurs un pas important în dezvoltarea diviziei de leasing operațional a Grupului, prin creșterea portofoliului de clienți și a activelor deținute, și colaborarea strânsă cu cel mai puternic grup financiar local – Banca Transilvania. De asemenea, integrarea a accelerat dezvoltarea Autonom Services prin ob-ținerea unor sinergii importante, financiare și operaționale.

Înființată în 2006 în Piatra Neamț de antreprenorii Marius și Dan Stefan, Autonom este un furnizor integrat de soluții de mobilitate și finanțare. Autonom operează o rețea de 44 de agenții cu sediul în peste 30 de orașe din România, Ungaria și Serbia. În toate diviziile, Autonom are 500 de angajați și operează o flotă de peste 9.000 de mașini.

Grupul Autonom - creștere de 10% a veniturilor operaționale

viewscnt
Afla mai multe despre
autonom
dan stefan
marius stefan