Grupul Renault, dispus la concesii pentru a ajunge la un acord de reformare a alianței cu Nissan

Grupul Renault, dispus la concesii pentru a ajunge la un acord de reformare a alianței cu Nissan
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 ian 2023

Constructorul auto francez Renault SA a oferit unele concesii partenerului japonez Nissan Motor Co., în încercarea de a ajunge la un acord vizând reformarea alianței lor, alianță care datează de peste două decenii, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea acestui dosar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Consiliul director de la Nissan urmează să se reunească la începutul săptămânii următoare, pentru a discuta mai multe propuneri venite de la Renault, au dezvăluit sursele care au dorit să își păstreze anonimatul. Printre concesiile venite de la Renault se numără și asigurări care să răspundă îngrijorărilor Nissan cu privire la protejarea proprietății sale intelectuale, unul din punctele dificile care a apărut pe parcursul negocierilor, au precizat sursele, potrivit Agerpres.

În plus, există și o recunoaștere din partea Renault că Nissan ar putea investi mai puțin decât spera grupul francez, în divizia sa de automobile electrice Ampere, au adăugat sursele. Renault estimează că divizia sa Ampere ar putea fi evaluată la 10 miliarde de euro și intenționează să demareze o ofertă publică inițială pentru Ampere în a doua jumătate a acestui an, în funcție de condițiile de pe piață. Însă Nissan nu este de acord că această evaluare și deocamdată nu a luat o decizie cu privire la o investiție în divizia Ampere. Există posibilitatea ca la final Nissan să preia o participație mai mică de 15% la Ampere, cum intenționa inițial, au mai dezvăluit sursele.

Bloomberg precizează că deși Renault face eforturi pe ultimii pași pentru a ajunge la un acord de reformare a alianței cu Nissan, concesiile oferite partenerului nipon sunt minore iar principala preocupare a grupului francez este punerea în aplicare a planului său strategic și îmbunătățirea profitabilității. Aceste eforturi încep să dea rezultate, în condițiile în care acțiunile Renault au înregistrat o creștere de aproape 75%, după ce la începutul lunii martie 2022 au atins un minim istoric.

Renault și Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deține 44,3% din acțiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acțiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianța Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit unul dintre cei mai mari producători mondiali de automobile.

Renault speră să convingă Nissan să investească în divizia sa specializată pe producția de vehicule electrice, în timp ce Nissan dorește ca Renault să își reducă participația de 43% pe care o deține la Nissan. O reechilibrare a alianței ar însemna că Renault își va vinde 28% din participația la Nissan, astfel încât fiecare din cei doi parteneri să dețină fiecare 15% din acțiunile celuilalt.

Conform propunerilor care sunt în prezent discutate, Nissan nu va permite ca tehnologia sa hibridă e-Power să fie împărțită cu divizia Horse, o entitate care ar urma să regrupeze operațiunile Renault din domeniul motoarelor cu ardere internă. Horse ar urma să fie un parteneriat deținut în proporții egale de Renault și grupul auto chinez Geely.

Președintele Renault, Jean-Dominique Senard și directorul general Luca de Meo sunt așteptați să participe la următoarea reuniune a consiliului de coordonare a alianței Renault-Nissan, care va avea loc la finele acestei luni, susțin sursele care precizează însă că nu a fost luată încă nicio decizie cu privire la posibilitatea semnării unui acord la această reuniune.

Renault Group se bazează pe complementaritatea celor 5 mărci ale sale - Renault - Dacia - Lada - Alpine și Mobilize - și propune clienților săi soluții de mobilitate durabile și inovatoare. Prezent în peste 130 de țări și având peste 170.000 de salariați, Grupul a vândut 2,9 milioane de vehicule în 2020

viewscnt
Afla mai multe despre
renault
nissan
alianta
concesii