Înmatriculările noi de vehicule destinate transportului pasagerilor au scăzut

Înmatriculările noi de vehicule destinate transportului pasagerilor au scăzut
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 feb 2023

Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scăzut cu 12,3% în trimestrul IV 2022 față de trimestrul IV 2021, iar înmatriculările noi de vehicule pentru transportul mărfurilor s-au redus cu 7,2% în perioada menționată, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În trimestrul IV 2022, ponderea înmatriculărilor noi de autoturisme second hand importate în total înmatriculări noi de autoturisme a fost de 68,3%, în scădere cu 5 puncte procentuale față de același trimestru al anului 2021, scrie Agerpres.

Sandero, al doilea cel mai vândut automobil din Europa în 2022. Liderul VW Golf pierde titlul după 14 ani CITEȘTE ȘI Sandero, al doilea cel mai vândut automobil din Europa în 2022. Liderul VW Golf pierde titlul după 14 ani

În trimestrul IV 2022, comparativ cu trimestrul IV al anului 2021, înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au înregistrat creșteri la categoria autobuze și microbuze cu 54,9% și la categoria mopede și motociclete cu 12,5% și o scădere la categoria autoturisme cu 13,1%.

În ceea ce privește înmatriculările noi de vehicule rutiere noi pentru transportul pasagerilor, au fost înregistrate creșteri la toate categoriile astfel: la categoria autobuze și microbuze cu 78,9%, la categoria mopede și motociclete cu 23,9% și la categoria autoturisme cu 3,4%.

Referitor la înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor au fost înregistrate scăderi la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 17,2% și creșteri la categoria autotractoare cu 11,2% și la categoria remorci și semiremorci cu 3,3%.

Înmatriculările noi de vehicule rutiere noi pentru transportul mărfurilor au înregistrat creștere la categoria autotractoare cu 45,1% și scăderi la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 12,8% și la categoria remorci și semiremorci cu 0,6%.

Față de trimestrul III 2022, în trimestrul IV 2022, înmatriculările noi de vehicule rutiere au înregistrat scădere cu 12,5% la vehiculele pentru transportul pasagerilor și cu 10,9% la vehiculele pentru transportul mărfurilor.

Vehiculele rutiere clasificate în conformitate cu Normele europene de poluare, înmatriculate în circulație, cuprindeau, la sfârșitul trimestrului IV 2022, în proporție de 59,9%, vehicule cu normele de poluare Euro 4, Euro 5 sau Euro 6 și în proporție de 11,5%, vehicule cu norma de poluare Non-Euro.

Pentru categoria autoturisme, cea mai însemnată pondere a fost deținută de vehicule conforme cu norma europeană Euro 4, respectiv 34,9%; pentru categoria autobuze și microbuze cele mai multe vehicule, respectiv 24,8% au fost clasificate în norma Euro 3, iar pentru categoria mopede și motociclete, cele mai multe vehicule, respectiv 27,7% au fost clasificate Non-Euro.

Vehiculele conforme cu norma europeană Euro 3 au predominat pentru categoria autocamioane în proporție de 29,3%, cele conforme cu norma Euro 6 au fost preponderente pentru categoria autotractoare în proporție de 37,3%, în timp ce pentru categoria vehicule rutiere pentru scopuri speciale cele mai multe vehicule, respectiv 24,9% au fost clasificate în norma Non-Euro. 

viewscnt
Afla mai multe despre
vehicule
ins
transport pasageri