Porsche stabilește noi recorduri în anul listării pe bursă și țintește o profitabiliate apropiată de Ferrari

Porsche stabilește noi recorduri în anul listării pe bursă și țintește o profitabiliate apropiată de Ferrari
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 13 mar 2023

Marca de automobile sport de lux Porsche a anunțat primul bilanț al primului an de listare pe bursă, cu cifre care marchează noi recorduri în materie de livrări, venituri și profit, dar și de cash flow.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Afacerea Porsche continuă să spargă recordurile anterioare, confirmând toate previziunile analiștilor. Compania și-a majorat veniturile cu 13,6 procente, la un nivel fără precedent, de 37,6 miliarde euro, în timp ce profitul operațional al companiei a crescut cu 27,4%, la 6,8 miliarde euro, de asemenea cel mai mare din istoria companiei. Marja de profit operațional a crescut cu două puncte procentuale, la 18%, apropiindu-se și mai mult de ținta de 20% stabilită de companie pe termen lung.

FOTO Start la asfaltarea Podului de la Brăila, care va fi unul dintre cele mai mari din Europa CITEȘTE ȘI FOTO Start la asfaltarea Podului de la Brăila, care va fi unul dintre cele mai mari din Europa

„În condiții dificile, am onținut cel mai puternic rezultat din istoria Porsche, la distanță”, a declarat Oliver Blume, CEO Porsche. „Am fost de asemenea capabili și în 2022 să oferim clienților noi produse atractive. Acesta este rezultatul performanței unei mari echipe”.

Livrările Porsche au urcat la 309.884 automobile, cele mai multe livrate într-un an de la înființarea companiei, depășind cu succes problemele generate de criza de semiconductori, războiul din Ucraina, efectele pandemiei și dificultățile de aprovizionare din industria auto. Creșterea livrărilor a fost de 2,6%, adică peste 8.000 de autoturisme Porsche în plus, față de 2021.

Șeful finanțelor Porsche, Lutz Meschke, explică și cum a fost posibil: „Factorii de succes au fost poziționare prețului îmbunătățită, mixul puternic de produse, creșterea vânzărilor, efectele ratelor de schimb și disciplina strictă a costurilor”, o rețetă care a adus succes și în cazul altor constructori auto.

Porsche a intrat într-o nouă etapă de existență anul trecut, după ce, pe 29 septembrie compania a listat pe bursă un pachete de acțiuni, odată cu separarea mărcii de VW AG, care rămâne principalul acționar. „Putem acum să devenim mult mai focusați și să prindem o viteză și mai mare”, a mai spus Meschke.

LA 81 de zile de la listare, acțiunile Porsche au fost incluse printr-o procedură accelerată în indexul german bursier DAX. În acest moment, acțiunile se tranzacționează la 114 euro pe acțiunie, o creștere de aproape 50% față de momentul listării, preț care ridică capitalizarea companiei la 108 miliarde euro.

Cod Roșu - Un tren de marfă, încărcat cu mașini Ford, implicat într-un incident feroviar în Teleorman CITEȘTE ȘI Cod Roșu - Un tren de marfă, încărcat cu mașini Ford, implicat într-un incident feroviar în Teleorman

Acționarii Porsche AG vor trebui să aprobe distribuirea unui dividend de 1,01 euro pe acțiune, propus de managementul companiei, dintr-un profit pe acțiune de 5,44 euro.

Pentru 2023, Porsche și-a propus să atingă o profitabilitate de 19 procente, cu noi venituri record, de 40 – 42 miliarde euro, având la bază o nouă creștere a vânzărilor, iar pe termen lung vrea să depășească o marjă de 20%, pe care doar rivalii de la Ferrari o mai depășesc în acest moment.

viewscnt
Afla mai multe despre
porsche rezultate
profit porsche