Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand și ministrul Transporturilor Cătălin Drulă plănuiesc modernizarea Gării de Nord

Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand și ministrul Transporturilor Cătălin Drulă plănuiesc modernizarea Gării de Nord
scris 11 apr 2021

Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand și ministrul Transporturilor Cătălin Drulă au discutat despre modernizarea Gării de Nord, una dintre clădirile simbol ale Capitalei. Cei doi au mai abordat și subiectul construcțiilor ilegale din metrou și problemele Sectorului 1.

„Trebuie sa facem ceva cu Gara de Nord. Vrem o esplanadă, vrem o gară modernă. Este o viziune. Gara este sufletul orașului”, a declarat Clotilde Armand, într-un vlog postat pe YouTube, potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Sectorului 1. 

Ministrul Transporturilor a explicat că, în acest caz, este vorba de o chestiune care ține foarte mult de urbanism și de arhitectură, scrie News.ro.

„CFR așa cum a  gândit întotdeauna dezvoltarea infrastructurilor feroviare este foarte tehnic. Știe despre șină, despre peron, despre semnalistică. Aici este o chestiune care ține de țesutul orașului”, a afirmat Drulă care a adăugat că aceste lucrări de mari amploare trebuie gândite integrat.

Cum ar putea fi modernizată Gara de Nord?

Edilul Sectorului 1 a precizat că o gară are nevoie de o esplanadă.

„O gară are nevoie de o esplanadă, de un spațiu mare, unde ne întâlnim, unde ne vedem. Acum avem acest spațiu, într-un fel, spațiul Gării de Nord, dar care nu este unul viu, este separat de gară de șase benzi de circulație. Trebuie să readucem acest spațiu deschis în fața gării, să mutăm zona rutieră departe de gară. Deja vom avea un spațiu în care oamenii vor putea respira, în care oamenii să vină, să fie un spațiu social”, a explicat Armand.

Cătălin Drulă a arătat că în acest proiect trebuie implicată și Primăria Capitalei, fiind vorba de bulevarde, parcul din fața gării și Muzeul CFR.

„Întreaga zonă are mult potențial, trebuie o viziune, poate facem un concurs internațional”, a completat ministrul Transporturilor.

“Am semnat dispozițiile de desființare”

O altă discuție a atins situația spațiilor comerciale de la metrou, desființarea construcțiilor ilegale din stațiile aflate pe raza Sectorului 1. Înregistrarea a fost realizată vineri seară.

“Chiar astăzi, acum câteva ore, am semnat dispozițiile de primar pentru a desființa aceste spații comerciale. Construcții ilegale. Am semnat să fie desființate”, afirmă primarul Sectorului 1. “Vrem în primul rând legalitate. Vrem stații de metrou sigure și moderne”, a mai declarat Clotilde Armand.

Franța comandă primele trenuri cu hidrogen de la Alstom, contract de aproape 190 milioane euro pentru primele 12 trenuri electrice CITEȘTE ȘI Franța comandă primele trenuri cu hidrogen de la Alstom, contract de aproape 190 milioane euro pentru primele 12 trenuri electrice

Ministrul Transporturilor a explicat că este vorba de construcții care nu au autorizații de construire și care ocupă domeniul public fără un contract comercial.

„A existat un contract comercial și acela, spun eu, nefericit, și nu în interesul Statului Român și al Metrorex, cu firma sindicatului, dar acel contract a ajuns la termen. Este o formă de asociere care juridic se numește asociere în participațiune. A expirat în 2018. De atunci, doar sindicatul încasează bani în mod ilegal. Mulți dintre acești comercianți sunt victime ale sindicatului,” a precizat Drulă.

Primarul Sectorului 1 a mai spus că sunt disponibile mai multe spații pentru a fi oferite comercianților din stațiile de metrou.

„Avem o viziune despre ce ar însemna un comerț stradal de calitate”, a conchis Armand.       

viewscnt
Afla mai multe despre
clotilde armand
catalin drula
gara de nord