Primele analize ale pieței auto din vestul UE arată o nouă scădere, importantă, în decembrie

Primele analize ale pieței auto din vestul UE arată o nouă scădere, importantă, în decembrie
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 11 ian 2019

Vânzările de automobile din vestul Europei au scăzut în luna decembrie cu 8,5 procente, motivele fiind blocajele aduse de noile teste de emisii, de o încetinire economică și de efectele Brexit. ACEA, asociația constructorilor de automobile din Europa nu a dat publicității, încă, datele oficiale pentru anul trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Europa de Vest, care însumează 90% din vânzările de mașini din UE,  a înmatriculat 942,340 de autoturisme în luna decembrie, o scădere importantă de la 1,03 milioane în decembrie 2017, arată datele LMC Automotive, analizate de Automotive News. Datele nu sunt complete și provin deopotrivă de la autoritățile naționale, dar și din estimările proprii. ACEA, asoaciația de profil a industriei auto europene urmează să publice datele complete săptămâna viitoare.

Analiștii de la LMC spun că anul 2019 ar putea fi mai bun decât cel anterior, cu o creștere de 0,8% la finalul anului, dar numai în condițiile unui acord Brexit favorabil industriei auto. O ieșire fără acord a Marii Britanii ar conduce la o scădere de circa 7 procente pentru piața din regat și cu efecte în lanț pentru regiunea vestică a UE.

Dacia - vedetă în Italia, pe o piață care a încheiat anul în scădere CITEȘTE ȘI Dacia - vedetă în Italia, pe o piață care a încheiat anul în scădere

Scăderea din decembrie urmează celorlalte scăderi din noiembrie (-8,3%) și octombrie (-7,3%) și mai ales în septembrie (-23,5%) pe întreaga piață auto din UE, cu niveluri mult mai mari pentru piețele vestice ale Uniunii.

Estimările Profit.ro, pe baza datelor de până acum publicate de ACEA, arată că EU15 a încheiat anul cu un volum de 13,78 milioane de autoturisme înmatriculate, ceea ce reprezintă o scădere de 0,7% față de 2017. Piața totală de autoturisme din UE a depășit 15 milioane de unități, dat fiind faptul că piețele din est, inclusiv România, au înregistrat creșteri în 2018.

Datele publicate de autoritățile naționale din cele mai mari 5 țări vest-europene arată scăderi de 6,7% în Germania, 15% în Franța, 5,5% în Marea Britanie și 3,5% în Spania, doar Italia având o creștere de 2% în decembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
piata auto
inmatriculari
masini germania
vanzari masini