Producție maximă pentru Dacia. Duster a crescut în 2019, dar a stagnat în iunie

Producție maximă pentru Dacia. Duster a crescut în 2019, dar a stagnat în iunie
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 9 iul 2019

Producția de autovehicule Dacia a crescut în primele 6 luni ale acestui an cu 8,2 procente, în comparație cu anul trecut, însă avansul se bazează exclusiv pe creșterea Duster, celelalte modele fiind într-un declin pronunțat, după cum reiese din cifrele oficiale, transmise de ACAROM.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC Bank, Fabrica de Consultanță.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Uzina Dacia a fabricat, în perioada ianuarie - iunie 2019, un total de 191.776 autovehicule, cu 15.784 vehicule mai multe față de perioada similară a anului trecut, creșterea procentuală fiind de 8,2%. Uzina a mai produs și 15.652 caroserii vopsite pentru uzina Renault din Algeria. Creșterea producției s-a bazat însă pe un avans de aproape 19 procente al modelului Duster, respectiv 145.559 unități, în comparație cu numai 118.156 unități Duster fabricate anul trecut în perioada similară. Volumul este corespunzător creșterii vânzărilor Duster în Europa, odată cu lansarea noii generații. Ponderea lui Duster în totalul producției  a fost în acest an de 76%.

Celelalte trei modele au stagnat sau au scăzut semnificativ, cu 51% Sandero și cu 25% Logan MCV. Sandero mai este produs și în Maroc, mare parte din producția destinată Europei vestice fiind exportată din uzina de la Tanger.

Dacă rezultatele pe prima jumătate a anului sunt pozitive, luna iunie a adus un rezultat mai puțin spectaculos, cu cifre comparabile cu cel de anul trecut (creștere de 1,6%), caracterizat printr-o scădere ușoară a producției Duster (-0,7%), scădere pentru Sandero (-16,6%) și o creștere destul de mare pentru Logan MCV (+39,9%).

Producție maximă pentru Dacia. Duster a crescut în 2019, dar a stagnat în iunie

Urmează lunile de vară, în care cel mai probabil producția va rămâne în parametrii de anul trecut, inclusiv cu luna august, în care se realizează remontul fabricii iar producția este redusă la minim.

Dacă ne bazăm pe datele din prima jumătate a anului, putem să anticipăm un nivel record al producției pentru acest an, care va atinge capacitatea maximă a uzinei. Până acum, cel mai prolific an a fost 2013, cu 342.620 vehicule produse. Anul trecut, la Mioveni au fost produse 335.262 vehicule, cu 7 procente mai multe față de 2017, datorită creșterii Duster cu 15%.

Registrul Auto Român: Numărul autovehiculelor electrice noi, cu 50% mai mare în primele 6 luni ale anului 2019 față de întreaga perioadă a anului 2018 CITEȘTE ȘI Registrul Auto Român: Numărul autovehiculelor electrice noi, cu 50% mai mare în primele 6 luni ale anului 2019 față de întreaga perioadă a anului 2018

Dacia intenționează să ridice capacitatea maximă de producție a fabricii la peste 400.000 de unități, de la circa 350.000 în prezent, prin intermediul unor investiții care au ca scop extinderea uzinei. Compania deținută de Renault a investit în uzină circa 100 de milioane de euro, din care 25 de milioane de euro provin de la statul român, sub forma unui ajutor de stat. Lucrările includ noi hale cu spații pentru presaj sau vopsitorie, astfel încât să poată crește ritmul de producție la circa 74 de automobile pe oră, respectiv 79 de automobile pe oră, cu tot cu SKD-urile construite pentru Algeria.

viewscnt
Afla mai multe despre
productie dacia
uzina dacia
productie duster
mioveni