Renault va revizui politica de prețuri după reducerile decise de Tesla. ”Este clar, e o provocare, un avertisment.”

Renault va revizui politica de prețuri după reducerile decise de Tesla. ”Este clar, e o provocare, un avertisment.”
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 apr 2023

Constructorul auto francez își va revizui politicile de prețuri cu privire la automobilele electrice vândute la nivel mondial, pentru a se asigura că rămâne competitiv, după mai multe decizii de reducere a prețurilor adoptate de rivalul american Tesla Inc, a declarat directorul mărcii Renault, Fabrice Cambolive, transmite Agerpres, care citează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După ce a redus de mai multe ori prețurile de comercializare pentru automobilele sale electrice pe piața din SUA, Tesla a anunțat vineri reduceri de prețuri și în Europa, cea mai importantă piață a Renault, precum și în Israel și Singapore, extinzând o tendință mondială de reducere a prețurilor care a început în China în luna ianuarie, arată G4Media.

ULTIMA ORĂ Ford Otosan numește un președinte turc la uzina din Craiova CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ford Otosan numește un președinte turc la uzina din Craiova

„Vom analiza fiecare țară în parte, piață cu piață, care este nivelul de competitivitate pe care trebuie să îl avem pentru a rămâne în cursă”, a spus Fabrice Cambolive.

În primele trei luni ale acestui an, vânzările de automobile marca Renault au crescut cu 9%, până la 354.545 de unități, grație lansării de noi modele, semn că strategia de relansare concentrată pe cele mai profitabile modele ale mărcii pare să înceapă să dea rezultate, după patru ani de scădere a veniturilor.

În pofida relansării vânzărilor, Fabrice Cambolive a subliniat că reducerile de prețuri decise de Tesla sunt un semnal de alarmă pentru competitori. Directorul mărcii Renault a mai spus că vânzările modelului Megane electric, unul dintre cele mai populare modele, au crescut semnificativ în luna martie, cu un nivel solid al comenzilor care a venit în pofida unor reduceri de prețuri foarte limitate. Însă acest model are în prezent un cost similar cu modelul echivalent al constructorului american. După ultimele reduceri de prețuri decise de Tesla, un automobil Tesla Model 3 are în Franța un preț de pornire de 41.900 de euro, comparativ cu 42.000 de euro pentru un Megane electric.

Șir de mașini pe Valea Prahovei pentru vacanța de Paște. Rute alternative spre stațiunile de la munte CITEȘTE ȘI Șir de mașini pe Valea Prahovei pentru vacanța de Paște. Rute alternative spre stațiunile de la munte

Mașinile mărcii Tesla s-au ieftinit și pe unele din piețele din Europa, în a doua sesiune din acest an, după ce prețurile fuseseră tăiate în SUA. Elon Musk a declarat că vrea să stimuleze cererea pentru mașinile mărcii.

Prețurile Model 3 și Model Y de la Tesla au fost reduse în ultim săptămână, pe piața din Germania, Franța, Spania și Marea Britanie, dar și pe alte piețe europene, în încercarea de a opri scăderea cererii pentru mașinile mărcii.

Măsura vine la scurt timp după ce a fost  inițiată în SUA, unde scăderile s-au cifrat la 5000 de dolari. În Europa, după cea de-a doua scădere, prețul este cu până la 6.000 de euro mai mic pentru Model 3 și cu 4.000 de euro, la Model Y.

FOTO Ford din 1914 dus la verificări, la Registrul Auto Român CITEȘTE ȘI FOTO Ford din 1914 dus la verificări, la Registrul Auto Român

În Germania, cea mai mare piață a momentului pentru Tesla, în Europa, și locul în care sunt produse cele mai multe din mașinile vândute în regiune, Model Y s-a ieftinit la 44.890 de euro, după al doilea val de reduceri, iar în Franța, la 44.990 euro. De asemenea, pe piața din Spania cel mai ieftin Model Y costă 45.990, iar în Marea Britanie prețul este 44.990 lire.

În România, prețul afișat de Tesla - la momentul la care în vest era deja disponibilă reducerea - pentru Model Y era în continuare 47.000 de euro, similar cu nivelul de la începutul acestui an. De asemenea, Model 3 afișează prețul de 41.990 euro, preț similar cu cel din Germania, mai mic cu 3.000 de euro față de prețul de lansare.

Compania Cruise, deținută de GM, începe producția de serie pentru mașinile fără șofer Origin CITEȘTE ȘI Compania Cruise, deținută de GM, începe producția de serie pentru mașinile fără șofer Origin

Analiștii susțin că Tesla a apelat la aceste reduceri pentru că era compania cu cele mai mari marje de profit pe automobil, respectiv 9000 de euro, o valoare care permite ieftinirea într-o situație de criză, fără ca mașina să devină neprofitabilă.

Unul dintre argumentele pentru care conducerea Tesla a preferat să reducă prețurile este creșterea producției în toate uzinele mărcii, atât în SUA și China, cât și în Europa, la Berlin, astfel că pentru a putea să-și atingă țintele de vânzări promise, este nevoie de o reducere a prețurilor, chiar dacă unii specialiști sunt de părere că decizia ar putea afecta imaginea brandului. Un efect în acest sens a fost observat pe piața de mașini second-hand, unde proprietarii au fost nevoiți să reducă la rândul lor prețurile, deoarece o Tesla cu câteva zeci de mii de km a devenit mai scumpă decât una nouă.

În acest moment, diferența de preț poate fi observată în comparația de echipamente și versiuni. Un Model Y AWD Long Range, al cărui preț a fost redus la 53.000 de euro, poate fi cumpărat de pe piața SH cu circa 46.000 de euro, la un kilometraj de 20 – 30 mii de km, adică prețul unui Model Y cu tracțiune spate nou.

viewscnt
Afla mai multe despre
tesla
pret model y
reduceri preturi tesla