Renault vrea să stimuleze interesul investitorilor în IPO-ul diviziei sale de automobile electrice

Renault vrea să stimuleze interesul investitorilor în IPO-ul diviziei sale de automobile electrice
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 nov 2023

Renault va încerca să îi convingă miercuri pe investitorii reticenți să se alăture ofertei publice inițiale de la Ampere, divizia sa de automobile electrice, o componentă crucială a strategiei directorului general Luca de Meo de relansare a constructorului auto francez, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Luca de Meo mizează pe o evaluare cuprinsă între 8 și 10 miliarde de euro pentru IPO-ul diviziei Ampere, operațiune care a fost amânat deja odată și acum este programată să aibă loc în primăvara lui 2024, scrie Agerpres.

Profitul Romgaz a scăzut marginal, rezultat al contribuției de solidaritate. Statul a pierdut 5 miliarde de lei din redevențe și supraimpozit CITEȘTE ȘI Profitul Romgaz a scăzut marginal, rezultat al contribuției de solidaritate. Statul a pierdut 5 miliarde de lei din redevențe și supraimpozit

Însă încetinirea cererii pentru automobilele electrice, turbulențele de pe piețele bursiere și concurența din ce în ce mai intensă a constructorilor chinezi ar putea complica planurile lui Luca de Meo, sursele citate de Reuters declarând luna trecută că speranțele șefului Renault pentru o evaluare cuprinsă între 8 și 10 miliarde de euro par acum mult prea ambițioase.

Două surse din apropierea acestui dosar au dezvăluit că este probabil ca Renault să renunțe la IPO dacă evaluarea obținută va fi mai mică de 7 miliarde în timp ce o altă sursă a spus că cel mai mic nivel acceptabil ar fi unul apropiat de 6 miliarde de euro.

Analiștii băncii UBS au evaluat Ampere undeva între 3 și 4 miliarde de euro în timp ce alți analiști au pus sub semnul întrebării însăși necesitatea listării diviziei de automobile electrice pentru a strânge fonduri.

Miercuri, Luca de Meo va încerca să le explice investitorilor care este strategia sa pentru divizia Ampere, în ceea ce ar putea fi prima încercarea a unui constructor auto tradițional de a genera valoare de pe urma afacerilor cu automobile electrice via un IPO.

Prezentările de miercuri "ar trebui să fie o oportunitate pentru echipa managerială să îi convingă pe investitorii care mai au încă îndoieli cu privire la beneficiile separării operațiunilor din domeniul automobilelor cu motoare pe combustie de cele din domeniul vehiculelor pe baterie", subliniază analiștii de la Jefferies.

O nouă stație de metrou va fi deschisă CITEȘTE ȘI O nouă stație de metrou va fi deschisă

Pentru a-și susține mai bine poziția, Luca de Meo ar urma să dezvăluie miercuri un mic automobil electric accesibil, într-un moment în care rivalii chinezi îi forțează pe constructorii auto din întreaga lume să vină cu modele mai ieftine.

Renault a fost unul din primii constructori auto care au dezvoltat automobile electrice în anii 2010 însă între timp a fost depășit de competitori mai agili precum Tesla. În primele nouă luni ale acestui an vânzările de automobile electrice Renault au scăzut cu aproximativ 5% în Europa, afectate de oferta limitată. Modelele Zoe și Twingo se apropie de finalul ciclului lor de viață iar versiunile Scenic și R5 nu vor apărea pe piață înainte de anul viitor. 

viewscnt
Afla mai multe despre
renault
automobile electrice