Rezultate financiare Renault: venituri și profit în scădere, vânzări în creștere. Proprietarul Dacia are previziuni negative pentru acest an

Rezultate financiare Renault: venituri și profit în scădere, vânzări în creștere. Proprietarul Dacia are previziuni negative pentru acest an
scris 14 feb 2019

Renault a anunțat rezultatele financiare pentru 2018, în scădere atât la capitolul venituri, cât și la cel al profiturilor. Anterior, Renault anunțase și vânzările pentru anul trecut, cu scăderi pentru marca Renault și creștere pentru Dacia și Lada.

Bilanțul Renault Group pentru 2018 nu este unul pozitiv, dat fiind faptul că atât veniturile, cât și profitul au scăzut. Încasările s-au ridicat la 57,42 miliarde euro, cu 2,3% mai puțin decât în 2017, în timp ce profitul a scăzut la 3,61 miliarde euro, cu 6,3% mai mic. Veniturile nete au căzut și mai mult, la 3,3 miliarde euro, față de 5,31 miliarde în 2017.

Potrivit Renault, veniturile au fost afectate de efectele cursurilor de schimb, fără acestea rezultatul companiei fiind mai mare cu 2,5% față de exercițiul financiar anterior.

Contribuția Nissan la veniturile Renault a scăzut și ea cu 46%, la 1,51 miliarde euro.

Compania franceză care deține și marca Dacia are previziuni negative și pentru 2019, anticipând profituri mai mici, în special din cauza incertitudinilor din piață și a provocărilor cursurilor de schimb.

Vânzările de autovehicule ale Renault Group au crescut în 2018, față de 2017, dar numai datorită includerii în rezultate a două mărci din China, pe care francezii le dețin împreună cu Brilliance Auto. Renault Group a vândut 3,9 milioane de vehicule, cu tot cu Jinbei și Huasong, însă fără acestea vânzările au fost mai mici cu 1,2%. Marca Renault a vândut 2,5 milioane de vehicule (-5,2%), în timp ce Dacia a crescut cu 7%, Lada cu 18%, iar Samsung Motor a scăzut cu 14,9%. Marca Dacia a atins o nou record al vânzărilor, cu 511.622 vehicule.

Rezultatele financiare ale Dacia vor fi anunțate separat, de compania românească, nefiind anunțată deocamdată contribuția sa la cifrele Renault SA.

Renault i-a luat lui Ghosn bonusurile și acțiunile de 30 de milioane de euro: „Nu mai îndeplinește condițiile” CITEȘTE ȘI Renault i-a luat lui Ghosn bonusurile și acțiunile de 30 de milioane de euro: „Nu mai îndeplinește condițiile”

Renault a anunțat, cu o zi înainte de publicarea rezultatelor financiare, că a decis să deblocheze smele pe care companie le datora lui Carlos Ghosn, pentru perioada 2015 - 2017, respectiv diverse bonusuri și compensații, inclusiv acțiuni ale companiei. Sumele nu vor mai fi plătite lui Ghosn, ca urmare a plecării din companie. Valoarea acestora se pare că se ridică la circa 30 de milioane de euro, bani care erau constituiți ca provizioane.

Renault Group a trecut prin schimbări majore la vârf, în ultimul an. După ce anul trecut, Thierry Bollore fusese numit COO, adjunct al lui Ghosn, arestarea surprinzătoare a fostului lider a adus un nou președinte, Jean Dominique Senard, și un nou CEO, Thierry Bollore, care a devenit și președinte al Alianței Renault Nissan Mitsubishi.

viewscnt
Afla mai multe despre
renault
rezultate renault
bilant renault
vanzari dacia
lada