România devine producător și exportator de autobuze electrice, prin Ciorogârla

România devine producător și exportator de autobuze electrice, prin Ciorogârla
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 nov 2023

BMC Truck&Bus, importatorul producătorului turc BMC, va deschide la Ciorogârla, lângă București, o linie de producție pentru autobuze electrice. Aceasta este prima linie de acest fel din țară, autobuzele fabricate aici urmând a fi livrate atât pe piața internă, cât și la export. Începerea producției de autobuze electrice este programată pentru prima jumătate a anului viitor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

VEZI AICI ȘI Primele autobuze electrice BMC au ajuns în România

Facilitatea din Ciorogârla va putea produce, într-o primă fază, 200 de autobuze electrice pe an, dar va fi extinsă, funcție de comenzi, până la 7-800 de unități, anunță Silvia Colacea, director executiv BMC, citată de Cotidianul.

LISTA companiilor aeriene care nu îndeplinesc standardele de siguranță CITEȘTE ȘI LISTA companiilor aeriene care nu îndeplinesc standardele de siguranță

La intern, BMC estedeja  un nume consacrat în domeniul furnizării de mijloace de transport în comun, livrând, în 20 de ani, mii de autobuze și microbuze. Doar autobuze electrice, BMC a furnizat intern 500 de unități, dintr-un total de 1.000 vândute în România. Acestea au fost model Granton ZTE Smart Auto, fabricate în China.

Conform strategiei UE, țările europene se orientează tot mai mult către un transport în comun electric. Sunt disponibile de la Bruxelles fonduri de miliarde, subvenții pentru primării ca să –și înnoiască parcurile auto vechi cu unele noi, bazate pe electric. Dincolo de fondurile europene, în România există și subvenții de la buget pentru înnoirea parcurilor de autobuze vechi, pe motorină, mai poluante.

Autobuzul electric Made in Romania va purta numele Eurobus Diamond, un brand propriu BMC, sub care fabrica din Ciorogârla a vândut sute de autobuze diesel, până acum câțiva ani.

FOTO Nicușor Dan anunță: 100 de autobuze electrice noi intră pe traseu CITEȘTE ȘI FOTO Nicușor Dan anunță: 100 de autobuze electrice noi intră pe traseu

“Noi deținem în Ciorogârla un teren cu o suprafață de 35.000 de metri pătrați, din care actuala unitate de producție, în care am investit 3 milioane de euro, ocupă doar 10.000 de metri pătrați. Mai avem suficient loc pentru a doua facilitate”, spune Colacea.  Potrivit acesteia, începerea producției de autobuze electrice va genera, într-o primă fază, crearea a 200 de locuri de muncă. Odată cu a doua facilitate, numărul de angajați va urca la 7-800. Practic, un om per autobuz produs anual, arată directorul citat.

Cât despre preț, Colacea spune că producția în România a autobuzului presupune reduceri de costuri  cu 3-8% față de importul său din China. Până acum, cele 500 de autobuze pe care BMC le-a vândut în România –  model Granton ZTE Smart Auto au fost vândute local la un preț mediu de circa 450.000 de euro pe unitate (prețul diferă funcție de opțiunile cerute de beneficiar).

Compania din Ciorogârla a livrat în București(100 de autobuze și stații de încărcare), Constanța, Iași, Târgu-Mureș, Piatra –Neamț, Craiova, Tulcea,  Suceava.

La București, care este cel mai mare contract de până acum și finalizat cu patru luni înainte de termenul – limită, autobuzele au fost din categoria 12 metri, cu o autonomie de minimum 200 de kilometri între două încărcări succesive(încărcarea completă durează 3-4 ore – n.r.), tracțiune complet electrică, realizată autonom cu Sistem Reîncărcabil de Stocare a Energiei Electrice (SRSEE), baterii de acumulatori și podea complet coborâtă pe toată lungimea vehiculului, trei uși duble, aer condiționat.

La Ciorogârla nu se vor produce doar autobuze propriu-zise, ci și unități mai mici din categoria microbuzelor electrice, din ce în ce mai cerute și în România, pentru transportul elevilor, al angajaților și altele. Astfel, din punct de vedere al lungimii șasiului, aici vor fi produse autovehicule de 6 metri, 8,5 metri, 9 metri, 10,8 metri și 12 metri.

FOTO & VIDEO Corespondență din Lisabona - Cel mai așteptat moment al anului în industria auto românească: Noul Duster a fost prezentat. Toate detaliile despre a 3-a generație a SUV-ului Dacia CITEȘTE ȘI FOTO & VIDEO Corespondență din Lisabona - Cel mai așteptat moment al anului în industria auto românească: Noul Duster a fost prezentat. Toate detaliile despre a 3-a generație a SUV-ului Dacia

“Șasiurile le facem aici, în România, carcasa tot aici, tabla de aluminiu o cumpărăm de la Alro Slatina, cauciucurile de la Pirelli Craiova, axele sunt de la ZF Germania, sistemele de frânare sunt Wabco, motoarele vin din Marea Britanie. Din China luăm doar bateriile CATL și soft-urile. Ajutăm practic și alte firme din România să aibă de lucru, crește în ansamblu industria locală, odată ce vom începe producția de autobuze electrice”, mai spune Colacea.

Începerea construcției de autobuze electrice lângă București înseamnă că România va intra în cercul select al țărilor europene care produc astfel de autovehciule. Sunt doar câteva țări din UE care se pot lăuda cu producție și exporturi de autobuze electrice, cum ar fi Germania(Mercedes, MAN), Cehia(SOR), Olanda(Ebusco), Polonia(Solaris), Suedia(Volvo și SCANIA). Dincolo de frontiera UE, Turcia este un alt mare producător de autobuze electrice. China este, de parte, cel mai mare producător mondial, mai mare decât toți ceilalți producători, la un loc.

Pe piața românească, unde deja BMC a livrat 500 de autobuze, lupta este între furnizori de autobuze cu prețuri de până la 500.000 de euro. Din spusele directorului de la BMC, Mercedes, MAN, IVECO ar fi prea scumpe pentru piața din România, pentru că oferă produse cu prețuri începând de la 6-700.000 de euro, prea mult față de ce pot oferi primăriile, consiliile județene din țară sau orice alt client. În schimb, BMC se află în competiție la intern cu Solaris Polonia, cu SOR Cehia, cu TEMSA și Karsan din Turcia.

La export, producătorul din Ciorogârla vizează piețele regionale, precum Bulgaria, Serbia, Ungaria, dar și alte piețe, ca Italia ori Spania.

ANUNȚ Unde pot fi construite Renault Twingo electric și Dacia Spring 2 CITEȘTE ȘI ANUNȚ Unde pot fi construite Renault Twingo electric și Dacia Spring 2

BMC Truck&Bus este un producător și distribuitor de autobuze cu o facilitate de producție la Ciorogârla, lângă autostrada București-Pitești, controlat de familia Kilic,  ai carei membri sunt și cetățeni români.

În 20 de ani, vânzările de autobuze și camioane ale BMC s–au ridicat la  peste 5.000 de unități.

ZTE, producătorul autobuzului Granton, este un holding gigant din China  ce reunește   zeci de firme din domeniul tehnologiei, și cu ramificații în multe sectoare industriale, cu o cifra de afaceri anuală de  peste 16 miliarde de dolari.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
romania
autobuze