România vrea să atragă investitori străini în producția bateriilor de autovehicule electrice. Planul pregătit

România vrea să atragă investitori străini în producția bateriilor de autovehicule electrice. Planul pregătit
scris 14 mar 2023

Guvernul va mandata Ministerul Economiei în vederea identificării oportunităților de finanțare, printr-un mecanism de schemă de ajutor de stat, în domeniul producției bateriilor pentru electromobile, conform unui document oficial pregătit în acest sens. În acest context, ministerul va analiza și ”cooperarea cu potențiali investitori străini”.

”Pentru România, producerea de baterii este un imperativ strategic pentru tranziția către o energie curată, pentru modernizarea și competitivitatea industriei. (...) Extinderea pieței de vehicule electrice va crește considerabil cererea pentru materiile prime în următorul deceniu. România trebuie să își diversifice sursele pentru aceste materiale, inclusiv sursele interne”, se arată în documentul citat.

DECIZIE Scutire directă de TVA la construcția spitalelor de stat și indirectă la spitale ale ONG. TVA eliminată și la echipamente medicale, inclusiv la proteze și produse ortopedice CITEȘTE ȘI DECIZIE Scutire directă de TVA la construcția spitalelor de stat și indirectă la spitale ale ONG. TVA eliminată și la echipamente medicale, inclusiv la proteze și produse ortopedice

Autoritățile arată însă că sunt necesare investiții considerabile pentru producția de baterii, investiții destinate contrucțiilor de gigafabrici, iar ecosistemul aferent acestora va trebui să fie consolidat în mod considerabil. 

”Având în vedere amploarea și viteza investițiilor necesare, mobilizarea rapidă a investițiilor private va fi un factor de reușită fundamental”, mai arată sursa citată.

Ca urmare, Guvernul are în vedere: 

- mandatarea Ministerului Economiei în vederea identificării oportunităților de finanțare printr-un mecanism de schemă de ajutor de stat în ceea ce privește producția bateriilor pentru electromobilitate;

- parcurgerea etapelor tehnice în ceea ce privește analiza oportunității inițiativelor de investiții în domeniul bateriilor;

- analiza și cooperarea cu potențiali investitori străini în vederea dezvoltării ecosistemului de baterii și a lanțului valoric în România.

Statul va plăti penalități și majorări de întârziere la sumele nerambursate la timp contribuabililor din ziua imediat următoare. Popririle bancare, ridicate mai rapid CITEȘTE ȘI Statul va plăti penalități și majorări de întârziere la sumele nerambursate la timp contribuabililor din ziua imediat următoare. Popririle bancare, ridicate mai rapid

După cum a relatat Profit.ro, singurul producător de baterii din România și Europa de Sud-Est, Prime Batteries Technology, care s-a asociat și cu o firmă din grupul Grampet al fraților Vasile Didilă și Gruia Stoica, țintește o finanțare de 150 milioane euro pentru a-și majora exponențial capacitatea de producție, potrivit Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Totodată, o companie a cărei principală facilitate de producție a făcut parte, înainte de Revoluția de Catifea din 1989, din conglomeratul comunist cehoslovac producător de echipamente electrice, electronice și electrocasnice Tesla, notoriu și în România acelei epoci, printre altele prin magnetofoanele și aparatele radio purtând această marcă, a intrat recent pe piața locală pentru fabricarea de acumulatori și baterii, inclusiv pentru mașini electrice.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
ajutor
schema
guvern
baterii
electric
autovehicul
guvern
investitori