Șeful BMW Group - majorare de salariu cu aproape 10 milioane euro

Șeful BMW Group - majorare de salariu cu aproape 10 milioane euro
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 16 mar 2022

Oliver Zipse, care a preluat conducerea BMW Group în 2019, va primi o majorare a salariului ca urmare a rezultatelor record din 2021, un an în care crizele din industria auto au pus la încercare managementul companiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Conducerea BMW Group va beneficia de venituri majorate, astfel că Oliver Zipse, CEO al companiei, va primi aproape 10 milioane de euro, după cum este precizat în raportul financiar al companiei. Salariul fix al lui Zipse este de 1,9 milioane de euro, iar la acesta se adaugă potrivit contractului un bonus bazat pe câștigurile companiei și unul pe baza performanțelor. De asemenea, alte două bonusuri, legate de indicatori de performanță, ROCE (return on Capital Employed) și ținte strategice, sunt prevăzute în contractul lui Zipse. În total, bonusurile maxime pe care le putea câștiga se ridică la puțin peste 8 milioane de euro.

La acestea se adaugă și unele sume pentru pensie, în valoare de 702.274 euro, acordate obligatoriu. Potrivit calculelor prezentate în raportul financiar, țintele au fost depășite cu de 1,8 ori, acesta fiind și coeficientul care se va aplica la calculul bonusurilor managementului. La final, după aplicarea tuturor acestor coeficienți, salariul total al CEO-ului Zipse se va ridica la 8,75 milioane de euro, plus cei 702 mii euro pentru pensie. În total, 9,45 milioane de euro, câștigurile financiare ale numărului 1 din BMW Group, în anul crizei de semiconductori. În 2020, Zipse a câștigat mult mai puțin, 5,8 milioane euro, având bonusuri de performanță mult mai mici.

Ceilalți membri ai Consiliului de Administrație vor primi, evident, sume mai mici: Ilka Horstmaier, director HR, 4,3 milioane euro, Milan Nedeljkovic, 4,4 milioane euro, Pieter Nota, director vânzări, 5,2 milioane euro, la fel ca Nicolas Peter, director financiar, Frank Weber, director dezvoltare, 4,2 milioane euro, iar Andreas Wndt, director achiziții și furnizori, 5,2 milioane euro. Toți au primit cu 2 sau chiar 3 milioane de euro în plus față de 2020.

Un nou plan strategic pentru Dacia și un nou director financiar care va coordona „dezvoltarea de noi produse și extinderea pe noi piețe” CITEȘTE ȘI Un nou plan strategic pentru Dacia și un nou director financiar care va coordona „dezvoltarea de noi produse și extinderea pe noi piețe”

Angajații BMW Group vor beneficia și ei de o majorare a bonusurilor anuale pe care compania le plătește conform contractului colectiv sau individual, cu același coeficient de 1,8. Asta înseamnă că la un bonus de 5.000 de euro, de exemplu, creșterea va fi de 4.000 de euro. Bonusurile din anii anteriori au fost de peste 9.000 de euro, astfel că majoritatea angajaților vor beneficia de sume care se vor apropia de 20.000 de euro, una dintre cele mai mari prime anuale din industria auto europeană.

BMW Group a raportat un profit record de 16 miliarde de euro, cu 11 miliarde mai mare decât cel din anul anterior, cu o marjă a profitului de 10,3%, la un volum de 2,5 milioane de automobile livrate, cu 8,4% mai multe. Segmentul de mașini electrificate a crescut la 13% din totalul vânzărilor grupului. Veniturile totale ale grupului au atins o valoare istorică, 111 miliarde euro, cu 12,4% mai mare decât cea din 2020.

viewscnt
Afla mai multe despre
bmw group
raport financiar bmw
salariu oliver zipse
ceo bmw
bonus bmw