Șeful consiliului angajaților din VW Group, acuzat de plăți ilegale, dar și de obstacol în calea restructurărilor, a fost transferat la Traton

Șeful consiliului angajaților din VW Group, acuzat de plăți ilegale, dar și de obstacol în calea restructurărilor, a fost transferat la Traton
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 26 apr 2021

Șeful consiliului angajaților din VW Group, Bernd Osterloh, a fost mutat de șefii companiei la Traton. Consiliul este o structură specifică Germaniei, care dublează activitatea sindicatelor și are un control foarte mare asupra activităților unei companii. Speculațiile vorbesc despre faptul că Osterloh ar fi fost o barieră serioasă în fața unor potențiale restructurări pe care compania le pregătește.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II) CITEȘTE ȘI Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II)

Bernd Osterloh, șeful Works Council în cadrul Volkswagen Group, a primit o funcție de conducere în cadrul Traton SE, compania formată din separarea activităților cu camioane și autobuze a grupului. Osterloh va deveni, de la 1 mai, director de personal al Traton SE, potrivit anunțului oficial al VW. El conducea consiliul angajaților din 2005.

În locul șefului consiliului angajaților a fost numită Daniela Cavallo, care a fost adjunct al lui Osterloh până acum.

Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer

Șeful acestei structuri - care are și rol de negociere și control în raport cu conducerea companiei, din partea angajaților, dar are activități separate de cele ale sindicatelor - deține un loc în Consiliul de Supraveghere al VW AG, reprezentanții angajaților având, de altfel, jumătate din locuri în acest board.

INFOGRAFICE Dacia, creștere consistentă în grupul Renault, care a crescut cu numai 1 procent, în primul trimestru al anului CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Dacia, creștere consistentă în grupul Renault, care a crescut cu numai 1 procent, în primul trimestru al anului

Analiștii vorbesc despre o posibilă mutare strategică a companiei, înainte de începerea unei campanii de restructurări, în condițiile în care Osterloh a fost un oponent vehement în fața deciziilor incomode uneori ale conducerii companiei. El a avut inclusiv unele dispute deschise cu acționarii companiei care fac parte din familiile Porsche și Piech. Cu actualul CEO al VW AG, Herbert Diess, lucrurile au mers până acolo încât Osterloh s-a opus în boardul de supraveghere prelungirii contractului de management, anul trecut.

Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I) CITEȘTE ȘI Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I)

Bernd Osterloh este inculpat într-un dosar penal, el fiind acuzat de procurori, alături de unii șefi ai VW Grup, pentru unele plăți considerate ilegale. Plățile primite de 14 dintre reprezentanții angajaților, sub forma unor bonusuri, ar fi fost interepretate ca veritabile „cumăpărări de bunăvoință” din partea conducerii companiei. Inițial, Osterloh a fost doar martor în acest dosar, cercetările fiind extinse asupra sa în timpul anchetei. În vara anului trecut, dosarul a ajuns în instanță, unde se judecă în prezent. Presa germană scrie că Osterloh avea un salariu de 200.000 de euro anual, ca șef al Works Council, iar primele ajungeau până la 500.000 de euro pe an.

viewscnt
Afla mai multe despre
vw group
bernd osterloh
consiliul angajatilor
traton
herbert diess