Spania a pregătit propriul program de stimulare a industriei auto. Mașinile Dacia, eligibile pentru achiziție în programul de tip Rabla

Spania a pregătit propriul program de stimulare a industriei auto. Mașinile Dacia, eligibile pentru achiziție în programul de tip Rabla
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 20 iun 2020

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat un plan de măsuri care prevede un ajutor de 3,75 miliarde euro, care ar trebui să stimuleze industria auto. Presa spaniolă susține însă că banii vor ajunge la întreaga industrie, nu doar la cea de automobile.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Spania va injecta 3,75 miliarde de euro într-un program de stimulare a industriei auto, a anunțat premierul Pedro Sanchez, astfel că economia iberică este cea de-a treia, după Franța și Germania, care au pregătit stimulente pentru constructorii de vehicule. Suma nu este la fel de mare, comparativ cu cele 8 miliarde anunțate de Macron în Franța, dar este comparabilă cu cei 2 miliarde de euro pe care Germania vrea să-i ofere sub formă de subvenții la achiziția de mașini noi. Însă presa spaniolă spune că banii sunt destinați întregii industrii, iar sectorul auto va primi doar o parte din acești bani. Premierul spaniol a spus că aproximativ 70% din suma pe care o alocă industriei auto va fi destinată lanțului de producție și doar 30% va ajunge să susțină achizițiile, în special de mașini ecologice.

Pedro Sanchez a precizat că primii bani - 1,5 miliarde de euro - vor fi oferiți chiar în acest an, pentru demararea programelor de stimulare a cererii dar și pentru investiții, însă doar aproximativ 250 de milioane de euro vor fi destinați programului de tip Rabla. Astfel, spaniolii vor primi o subvenție de la 400 la 4.000 de euro, în funcție de mașina pe care și-o cumpără. Suma maximă, de 4.000 de euro, va fi acordată doar pentru vehiculele electrice, în timp ce mașinile cu consum redus (consum energetic A sau B, unde se încadrează o bună parte din motoarele Dacia) vor primi între 600 și 1000 de euro. Mașinile cu motoare mai poluante (inclusiv noile TCE 100 și 130 de la Dacia) vor primi și ele între 400 și 800 de euro.

Renault a anunțat sindicatele despre concedierea a peste 2.000 de muncitori din fabrici și alți 1.500 din inginerie CITEȘTE ȘI Renault a anunțat sindicatele despre concedierea a peste 2.000 de muncitori din fabrici și alți 1.500 din inginerie

Industria auto din Spania contribuie cu aproximativ 10% la formarea PIB-ului și are circa 600.000 de angajați, numai în rețeau de producție a autovehiculelor și compoentelor.

Criza puternică indusă de epidemia de coronavirus a afectat serios industria, atât prin reducerea la zero a pieței locale, cât și la oprirea producției și exporturilor. Unul dintre porducătorii importanți, Nissan, a anunțat deja că-și va închida fabrica din Spania.

viewscnt
Afla mai multe despre
program rabla spania
ajutor industria auto
stimulente industria auto spania
industria auto ue