Stellantis și-a majorat participarea în Archer, compania care dezvoltă primul taxi aerian electric cu decolare verticală

Stellantis și-a majorat participarea în Archer, compania care dezvoltă primul taxi aerian electric cu decolare verticală
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 19 mar 2024

Stellantis a reușit să finalizeze o serie de achiziții de acțiuni Archer, de pe piața liberă, în valoare totală de 8,3 milione de acțiuni. Archer este un start-up care a dezvoltat un aparat de zbor electric cu decolare verticală omologat pentru servicii de taxi aerian, în care Stellantis investise deja pentru a susține producția de serie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Archer Midnight eVTOL este numele aparatului de zbor pe care Stellantis a decis să-l finanțeze și să-l producă împreună cu Archer, compania care a dezvoltat acest proiect. În luna ianuarie, Stellantis anunțase că are planuri serioase pentru producția de serie, ca producător exclusiv. Legăturile dintre Stellantis și archer s-au strâns și mai mult odată cu achiziția unui pachet de 8,3 milioane de acțiuni, pe care Stellantis le-a cumpărat din piață, la scurt timp după ce CEO-ul Carlos Tavares vizitase uzina Archer finanțată de constructorul auto.

Taxă de trecere pe Autostrada dintre Brașov și Comarnic. Explicațiile lui Sorin Grindeanu CITEȘTE ȘI Taxă de trecere pe Autostrada dintre Brașov și Comarnic. Explicațiile lui Sorin Grindeanu

Midnight eVTOL va fi un avion de mici dimensiuni echipat cu o serie de elice alimentate electric care permit decolarea și aterizarea pe verticală, ceea ce înseamnă că va putea folosi heliporturile din orașe, în timp ce viteza de deplasare va fi una specifică avioanelor, cu emisii zero.

Prima fază a proiectului presupune construirea unui șantier Archer de peste 32.000 de metri pătrați pe un campus care acoperă o suprafață de aproximativ 40 de hectare în Georgia, Statele Unite. Această fază ar trebui finalizată înainte de sfârșitul anului 2024. Fabrica ar urma să producă până la 650 de avioane pe an, ceea ce ar însemna că va fi una dintre cele mai mari unități de producție de avioane din lume după volum.

Aeronava Archer Midnight este proiectată să fie sigură, durabilă, silențioasă și să transporte patru pasageri plus un pilot. Midnight este optimizat pentru călătorii consecutive pe distanțe scurte de aproximativ 30 până la 80 km, cu un timp de încărcare de aproximativ 10 minute între fiecare călătorie.

Tesla va produce în Europa cel mai ieftin model. Cât va costa CITEȘTE ȘI Tesla va produce în Europa cel mai ieftin model. Cât va costa

„Archer s-a impus ca lider de piață în aviația electrică și suntem încrezători că împreună putem deschide calea pentru următoarea revoluție a transporturilor”, a declarat Carlos Tavares, CEO Stellantis. „Aceast avans al Stellantis demonstrează încrederea noastră în echipele Archer și progresul pe care îl vedem prin această colaborare strânsă”.

Stellantis are o colaborare cu Archer încă din 2020, fiind partener strategic, iar din 2021 a început să investească în compania aviatică. Prin cest parteneriat, Archer a folosit experiența Stellantis în producție, lanț de aprovizionare și proiectare pentru a-și susține propria inginerie, dezvoltare și comercializare a aeronaveni sale eVTOL.

viewscnt
Afla mai multe despre
archer
stellantis
taxi aerian electric