STUDIU România are piața de asigurări auto cu cea mai mare rată a daunei din Europa Centrală și de Est

STUDIU România are piața de asigurări auto cu cea mai mare rată a daunei din Europa Centrală și de Est
scris 25 mai 2020

În Top 5 piețe de asigurări generale din Europa Centrală și de Est, România este cea în care asigurările auto au impactul cel mai puternic, atât din perspectiva primelor brute suscrise, cât și din cea a cheltuielilor cu daunele. 

Potrivit unui studiu care a analizat situația financiară din regiune în 2019, realizat de XPRIMM, la inițiativa APPA – Asociația Pentru Promovarea Asigurărilor, din perspectiva raportului daune/prime brute subscrise, piețele de asigurări din Top 5 din ECE au rezultate inferioare celor din regiune. România are cel mai slab rezultat la acest raport pentru ambele clase de asigurări auto – RCA și CASCO.

FOTO Noua marcă Jetta a grupului VW, gata să concureze Dacia pe piețele lumii CITEȘTE ȘI FOTO Noua marcă Jetta a grupului VW, gata să concureze Dacia pe piețele lumii

Situația aceasta s-a accentuat anul trecut, când România a înregistrat cea mai puternică degradare a rapotului dintre daunele plătite și primele brute subscrise, consemnând o creștere cu peste 5 puncte procentuale a valorii acestui indicator. În aceste condiții, piața de asigurări auto din țara noastră a raportat cea mai mare rată a daunei pe segmentul auto (peste 85%, atât pentru clasa RCA, cât și pentru CASCO), cât și rate combinate care denotă pierderi financiare importante (116,6% pentru RCA, în creștere de la 111% în 2018, respectiv 122% pentru CASCO, în creștere de la 11,3% în 2018).

În 2019, la nivelul Europei Centrale și de Est, România a fost a patra piață de asigurări generale, din perspectiva volumului de subscrieri (primelor brute subscrise), cu o cotă de piață de 6,86% în regiune pe acest segment. Totodată, a ocupat locul al treilea pe segmentul CASCO, cu o cotă de piață de 8,92%, respectiv locul al treilea pe segmentul RCA, cu o cotă de piață de 9,50%.

La nivel național, segmentul CASCO a raportat, în 2019, o rată de creștere peste media segmentului non-life, de 11,78%, iar ponderea acestuia în portofoliul pieței a fost în ușoară creștere comparativ cu 2018, reprezentând 26,56% din primele brute subscrise pe segmentul asigurărilor non-life din România (21,1% din total piață). Daunele plătite pe segmentul CASCO au reprezentat aprox. 30% din daunele plătite pentru asigurari generale în România în anul 2019, acestea fiind în creștere cu circa 20,5% față de 2018.

Calendarul pentru BAC, aprobat CITEȘTE ȘI Calendarul pentru BAC, aprobat

În ceea ce privește asigurările RCA, rata de creștere a acestora a fost sub media segmentului non-life, de 6,52%. Ponderea RCA în portoliul pieței românești a fost în ușoară scădere comparativ cu 2018, fiind de 45,68% din totalul primelor brute subscrise pe segmentul non-life (36,3% din total piață). Daunele plătite anul trecut în România pe segmentul RCA au reprezentat aprox. 55,45% din daunele plătite pentru asigurări generale, fiind în creștere cu circa 14,8% față de 2018.

Conform studiului menționat la începutul acestui material, în România, raportul dintre daune plătite și primele brute subscrise pe segmentul auto s-a înrăutățit în 2019, comparativ cu anul precedent. O tendință similară a fost constată în multe dintre piețele de asigurări auto din regiune, dar la un nivel sensibil mai scăzut.

Printre motivele care au condus, în plan general, la această situație se numără:

• creșterea costului reparațiilor auto – o tendință determinată, în parte, de complexitatea în creștere mașinilor din noile generații, de efecte valutare etc.;
• îmbătrânirea parcului auto, cauzată de scăderea vânzărilor de mașini noi.
• încheierea unui număr mare de polițe RCA pe termen scurt.

În particular, în România, accentuarea dezechilibrului între cheltuielile cu daunele și volumul subscrierilor este favorizată de încheierea unui număr mare de polițe RCA pe termen scurt și de o serie de caracteristici locale care permit escaladarea costurilor de reparații pe unele segmente

Liniile auto – segment important pentru regiunea ECE

Segmentul auto rămâne cea mai importantă linie de afaceri pentru asigurătorii din Europa Centrală și de Est, reprezentând – la nivel regional -, o cotă de peste 53% din primele brute subscrise. În 2019, volumul subscrierilor pe clasele auto s-a ridicat la 14,21 miliarde euro, în creștere cu 5,76% față de 2018.

Această expunere pe segmentul auto vine însă și cu un preț. 62% din cheltuielile cu daunele pe segmentul asigurărilor generale în regiune provin de pe segmentul auto.

Studiul care relevă aceste date a fost realizat la solicitarea APPA – Asociația Pentru Promovarea Asigurărilor de către XPRIMM prin analiza datelor care provin de la autoritățile de supraveghere a asigurărilor și de la asociațiile profesionale ale asiguratorilor din piețele aparținând ECE.

viewscnt
Afla mai multe despre
asigurari
daune