SUA se pregătesc să dea în judecată Fiat Chrysler din cauza emisiilor diesel; acțiunile Fiat Chrysler au scăzut cu 7%

SUA se pregătesc să dea în judecată Fiat Chrysler din cauza emisiilor diesel; acțiunile Fiat Chrysler au scăzut cu 7%
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 mai 2017

Departamentul de Justiție al Statelor Unite se pregătește să dea în judecată Fiat Chrysler, dacă discuțiile dintre cele două părți nu vor aduce o rezolvare a divergențelor legate de încălcarea de către producătorul auto, din cauza automobilelor diesel, a legislației americane referitoare la poluarea aerului, au declarat două persoane apropiate situației, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Informația a dus la scăderea cu până la 7% a acțiunilor Fiat Chrysler, acestea fiind ulterior tranzacționate în declin cu 6% la bursa din Milano, scrie News.ro.

Procesul ar putea fi intentat cel mai devreme în această săptămână, au spus persoanele.

Negocierile sunt încă în desfășurare, iar părțile ar putea ajunge la un acord pentru evitarea unui litigiu prelungit. Procesul ar marca o escaladare a unei investigații efectuate de autoritățile americane timp de mai multe luni și ar putea expune Fiat Chrysler la amenzi semnificative.

Documentele pregătite de Departamentul de Justiție acuză Fiat Chrysler că s-a folosit de dispozitive ilegale de apărare, a spus una dintre persoane. Astfel de dispozitive, respectiv softuri în sisteme computerizate, dezactivează în mod ilegal controlul emisiilor, pentru îmbunătățirea performanșelor motoarelor.

Vplkswagen a admis în 2015 că folosește astfel de dispozitive, care activează controlul emisiilor în timpul testelor dar îl închid în condiții reale de trafic.

UE a amendat Facebook cu 110 milioane euro, în legătură cu preluarea WhatsApp CITEȘTE ȘI UE a amendat Facebook cu 110 milioane euro, în legătură cu preluarea WhatsApp

Fiat Chrysler susține că aceste sisteme nu au rolul să manipuleze testele de poluare, ca în cazul Volkswagen.

Investigatorii afirmă în schimb că Fiat Chrysler nu a explicat în totalitate scopul dispozitivelor de apărare.

Fiat Chrysler a solictat aprobare pentru actualizarea softului pentru automobilele diesel din 2017, pe care intenționează să îl instaleze și pe vehiculele fabricate în perioada 2014-2016, citate de Agenția pentru Protecția Mediului din SUA într-o notificare din 12 ianuarie, referitoare la modelele care nu respectă legislația.

Notificarea se referă la comercializarea de către Fiat Chrysler a 104.000 de SUV-uri Jeep Grand Cherokee și a 1.500 de camionete Ram cu motoare diesel care conțin elemente auxiliare de control al emisiilor, nedezvăluite agenției de mediu.

Departamentul de Justiție pregătește o posibilă plângere împotriva Fiat Chryslef înainre de o audiere inițială pentru procese separate ale proprietarilor de SUV-uri și camionete, programată pe 24 mai la tribunalul districtual din districtului nordic din California. Tribunalul din San Francisco s-a ocupat de litigiul legat de emisiile VW.

Comisia Europeană a lansat la rândul ei, miercuri, o procedură de infringement împotriva Italiei, pentru că nu și-a îndeplinit obligațiile legate de autorizarea vehiculelor Fiat Chrysler. Măsura Comisiei a avut loc la solicitarea guvernului german, de a interveni, după ce autoritățile italiene au respins solicitarea Germaniei de a evalua motoarele diesel ale Fiat, pentru a se asigura că respectă reglementările UE.

Italia, care conform legislației europene răspunde de autorizarea vehiculelor Fiat Chrysler pentru că operațiunile regionale ale companiei se află în această țară, a susținut că modelele acesteia sunt în regulă, chiar dacă autoritatea germană de reglementare auto, KBA, a acuzat Fiat că folosește dispozitive ilegale care opresc controlul emisiilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
fiat chrysler