Tesla, ținta unui atac informatic, prin intermediul unui angajat, care trebuia să instaleze un malware în sistem

Tesla, ținta unui atac informatic, prin intermediul unui angajat, care trebuia să instaleze un malware în sistem
scris 28 aug 2020

Producătorul american de automobile electrice a fost ținta unui incredibil atac cibernetic, în care a fost nevoit să intervină chiar FBI. „Actorul” central a fost un rus, care a încercat să racoleze un angajat și să controleze rețeaua informatică a companiei. Elon Musk a confirmat pe twitter informația, scriind „Acesta a fost un atac serios”.

Uzina Tesla, cunoscută și sub numele de Gigagactory, din SUA, Nevada, a fost la un pas de dezastru, potrivit dezvăluirilor făcute de FBI, prin intermediul dosarului înaintat instanțelor de judecată. O sumă amețitoare de 1 milion de dolari a fost pusă la bătaie de o rețea de spionaj, care avea ca țintă „infectarea” rețelei Tesla și preluarea controlului asupra bazei de date.

Povestea a început când un cetățean rus, Egor Igorevici Kriucikov a contactat un angajat al fabricii Tesla din Nevada. Angajatul nu este cetățean american și este vorbitor de limba rusă, după cum relatează site-ul Teslarati, care preia informații din dosarul aflat la tribunal. Faptul că a fost contactat angajatul aparent perfect dovedește că rețeaua s-a documentat temeinic înainte de a căuta o breșă. Mai ales că persoana țintită avea acces la rețeaua informatică a fabricii. Era mijlocul lunii iulie când a avut loc primul contact, prin WhatsApp. I-a propus o întâlnire, într-o localitate din apropiere. Între 1 și 3 august, cei doi s-au întâlnit, sub pretextul socializării, plecând și într-o excursie, împreună cu alți colegi, pe Lacul Tahoe. Acolo, comportamentul rusului a atras atenția angajatului Tesla, deoarece a refuzat să apară în fotografiile pe care ceilalți le-au făcut. După excursie, rusul i-a cerut însă să se întâlnească pentru afaceri.

Mercedes, la un pas de vânzarea uzinei Smart din Franța, în care va fi construit offroaderul Grenadier CITEȘTE ȘI Mercedes, la un pas de vânzarea uzinei Smart din Franța, în care va fi construit offroaderul Grenadier

La întâlnirea de afaceri, Kriucikov a dezvăluit planul pe care îl avea: instalarea unui malware în rețeaua Tesla, care ar fi urmat să genereze un atac de tip DDoS (Distributed Denial of Service), care ar fi permis hackerilor să preia controlul asupra sistemului. Scopul final era extragerea de date care ar fi fost folosite pentru șantajarea companiei. Angajatului Tesla i-au fost oferiți 500.000 de dolari, sumă care a crescut apoi la 1 milion de dolari, care urmau să fie plătiți cash sau în bitcoin.

Speriat, angajatul Tesla a contactat FBI. A fost instruit, echipat cu microfon și trimis la întâlnire. Discuția cu rusul a scos la iveală faptul că rețeaua din care făcea parte se ocupa cu atacuri urmate de șantaj, ultima victimă fiind o companie de turism care a plătit 4,5 milioane de dolari pentru a-și redobândi accesul la baza de date. Pe 19 august, angajatul Tesla a primit 11.000 de dolari, iar pe 21 august a fost anunțat că proiectul a fost amânat, la fel și plățile. Kriucikov urma să plece din zonă pentru o vreme. În aceeași noapte a fost urmărit de FBI până în Los Angeles, unde rusul se pregătea să zboare din SUA.

Kriucikov a fost arestat în Los Angeles pe 22 august și urmează să fie acuzat oficial de mai multe fapte, printre care tentativă de atac cibernetic.

viewscnt
Afla mai multe despre
tesla
atac informatic
spion rus
fbi arestare rus