Transportatorii anunță că organizează un protest din cauza ”derapajelor” existente pe piața asigurărilor RCA

Transportatorii anunță că organizează un protest din cauza ”derapajelor” existente pe piața asigurărilor RCA
scris 10 ian 2020

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) a anunțat, vineri, că va organiza un protest de amploare, pentru a atrage atenția autorităților statului asupra nerespectării prevederilor legale de către Euroins și a atras atenția că Guvernul și Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) trebuie să protejeze transportatorii de ”numeroasele derapaje” existente pe piața asigurărilor auto obligatorii RCA.

”Guvernul României și ASF trebuie să ne protejeze de numeroasele derapaje existente pe piața asigurărilor RCA din România, cauzate de încălcări grave ale legii de societatea Euroins, care au creat prejudicii unui număr considerabil de transportatori, păgubiți în accidente rutiere”, se arată în comunicat.

COTAR atrage atenția autorităților că situația existentă în prezent impune luarea unor măsuri urgente, scrie News.ro.

Biletele de avion, mai ieftine cu până la 60% în prima lună a anului CITEȘTE ȘI Biletele de avion, mai ieftine cu până la 60% în prima lună a anului

”Acestea trebuie să includă declanșarea unei anchete cu privire la modul de îndeplinire al obligațiilor de către personalul ASF însărcinat cu supravegherea pieței de asigurări și demiterea persoanelor care au girat aceste practici ilicite prin atitudinea lor pasivă. În caz contrar, practicile ilicite și rămase nesancționate ale Euroins vor conduce la crearea unor blocaje cu efecte devastatoare pentru piețele de transport și de asigurări RCA din România, care se vor răsfrânge inclusiv asupra situației consumatorilor și a siguranței pe drumurile publice”, se arată în comunicat.

Transportatorii avertizează că practicile ilicite afectează deja mii de persoane, întrucât efectele negative ale acestora nu se răsfrâng doar asupra transportatorilor, ci și asupra celorlalte categorii de persoane păgubite.

”Gravitatea situației este cu atât mai evidentă în condițiile în care Euroins, care deține peste 30% din piața RCA la nivel național și un număr de aproximativ două milioane de asigurați RCA, nu este singura societate de asigurări care săvârșește astfel de abuzuri”, se arată în comunicat.

Potrivit COTAR, în luna noiembrie 2019, în spațiul public au apărut două note interne ale Euroins, prin care acest asigurător ar fi dat instrucțiuni angajaților săi în sensul de a gestiona dosarele de daună într-o manieră care încalcă flagrant dispozițiile legislației în domeniu.

”Aceste instrucțiuni au fost, ulterior, puse în aplicare, personalul Euroins adoptând o conduită abuzivă și profund prejudiciabilă persoanelor păgubite, manifestată, între altele, prin refuzul de a efectua constatarea daunelor în condițiile legii, diminuarea nejustificată a despăgubirilor, prin aplicarea unor criterii și modalități de calcul arbitrare și contrare legii și refuzul de înregistra cereri de despagubire”, se arată în comunicat.

COTAR atrage atenția că acțiunile de protest vor continua până la remedierea derapajelor menționate.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
rca
cotar