Președintele SEAT, Luca de Meo, a demisionat. Ar putea prelua conducerea Renault, care i-a făcut ofertă în decembrie

Președintele SEAT, Luca de Meo, a demisionat. Ar putea prelua conducerea Renault, care i-a făcut ofertă în decembrie
scris 10 ian 2020

La cererea sa și de comun acord cu Grupul Volkswagen, Luca de Meo va părăsi poziția de președinte al SEAT, a anunțat compania, precizând că acesta va rămâne membru al grupului până la un anunț viitor. Vicepreședintele SEAT pe zona financiară, Carsten Isensee va prelua conducerea SEAT până la o decizie ulterioară, menținându-și și atribuțiile de până acum.

În luna decembrie, Renault i-a făcut o ofertă de angajare lui Luca de Meo, CEO al mărcii SEAT, potrivit presei spaniole. Sursele jurnaliștilor spanioli de la Vanguardia spuneau că semnarea contractului „este o chestiune de zile”. Deocamdată, Renault nu a anunțat oficial, că de Meo a acceptat oferta de a deveni noul director general și președinte al consiliului de adminsitrație al Renault Group.

Presa spaniolă susținea luna trecută că de Meo era aproape de luarea unei decizii, iar în companie se discuta de atunci deja despre căutarea unui înlocuitor. Propunerea primită vizează conducerea Renault Group și, după doi ani, preluarea responsabilităților pentru întreaga alianță, cu Nissan și Mitsubishi, mai arată sursele citate. Vanguardia menționa că are informații noi de la ANFAC, asociația constructorilor auto din Spania, care intenționa să-l aleagă pe Luca de Meo președinte, în ședința din decembrie 2019. Însă, din cauza iminentei plecări a acestuia la Renault, a decis să caute un nume nou pentru a prelua conducerea.

Recorduri pe piața auto: Cel mai bun an pentru tranzacții din ultimii 11. Creștere de 20% la cumpărări de mașini noi, record istoric la cele second-hand CITEȘTE ȘI Recorduri pe piața auto: Cel mai bun an pentru tranzacții din ultimii 11. Creștere de 20% la cumpărări de mașini noi, record istoric la cele second-hand

Consiliul de administrație al Renault Group a discutat  la finele anului trecut lista scurtă de nume potențiale pentru ocuparea postului de CEO al companiei, Luca de Meo fiind preferat de toți membrii, în defavoarea lui Patrick Koller, CEO al Faurecia. Nu sunt cunoscute încă clauzele contractului pe care Luca de Meo l-a avut cu VW Group. El conducea marca SEAT de aproximativ 4 ani și a reușit să obțină rezultate remarcabile, cu cifre record de vânzări și profit istoric pentru spanioli.

Situația a generat discuții și contradicții, deoarece în noiembrie, imediat după apariția primelor informații legate de posibilitatea recrutării lui de Meo la Renault, SEAT a transmis că șeful companiei este „deplin dedicat SEAT”, sugerând că nu este interesat de ofertă. Un contract de CEO cu Renault Group ar reprezenta un salt uriaș în carieră pentru Luca de Meo, atât din punct de vedere financiar, cât și al reputației. El ar fi preferat, potrivit surselor citate, și de reprezentanții statului francez în board-ul Renault, datorită faptului că vorbește limba franceză și și-a început cariera la Renault.

Renault Group se află în plin proces de recrutare a unui nou CEO, după ce Thierry Bollore, fostul CEO, a fost demis într-o mișcare surprinzătoare, fără să existe o motivare oficială. Informațiile neoficiale au pus demiterea pe seama legăturilor pe care Bollore le avea cu Carlos Ghosn.

viewscnt
Afla mai multe despre
luca de meo
sear
renault
demisie