Transportatorii anunță proteste la Parlament în martie și cer oprirea scumpirii RCA prin lege

Transportatorii anunță proteste la Parlament în martie și cer oprirea scumpirii RCA prin lege

Sursa foto: Profit.ro / Laszlo Raduly

scris 26 feb 2016

Transportatorii rutieri vor protesta, după 15 martie, la Parlament și ar putea bloca și drumurile din țară, nemulțumiți că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu intervine pentru a stopa scumpirea polițelor RCA, și cer parlamentarilor să oprească, prin lege, creșterea prețurilor asigurărilor, a declarat vineri, pentru News.ro, președintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din Român, Vasile Ștefănescu.

Transportatorii și-au exprimat de mai multe ori nemulțumirea, în ultimele luni, legată de scumpirea, chiar și de câteva ori, a polițelor de asigurare obligatorie da autovehiculelor (RCA).

"După 15 martie vrem să protestăm la Parlament. Obiectivul nostru este acum Parlamentul României, for tutelar pentru ASF. Mișu Negrițoiu confundă instituția numită ASF cu propriul lui SRL", a spus  Ștefănescu, pentru News.ro.

"Parlamentul să introducă un articol în lege prin care să protejezii cetățenii acestei țări de scumpirea RCA. Asigurarea mașinii nu este o opțiune, este obligatorie prin lege, așa că și prețurile pot fi limitate prin lege", a precizat șeful COTAR.

Transportatorii care fac parte din COTAR nu sunt de acord cu afirmațiile reprezentanților ASF, care susțin că prețul polițelor de asigurare nu a crescut decât cu cel mult 50%, ei prezentând cazuri în care prețul a avut salturi și de 200%.

Donald Trump recrutează muncitori din România și alte țări, cu ajutorul unui new-yorkez de origine română CITEȘTE ȘI Donald Trump recrutează muncitori din România și alte țări, cu ajutorul unui new-yorkez de origine română

În decembrie 2015, COTAR a organizat un protest în Capitală, iar peste 10.000 de șoferi au blocat Piața Victoriei pentru a a-și exprima nemulțumirea față de creșterea semnificativă a tarifelor RCA.

Transportatorii amenință că vor organiza și alte forme de protest, în cazul în care nu obțin satisfacție din partea autorităților. ”Noi nu am văzut din comunicatul ASF și din discuțiile purtate până acum că se dorește dezamorsarea conflictului dintre asigurați și asiguratori. În această situație, suntem nevoiți să ne negociem drepturile în stradă, iar responsabilitatea blocării orașelor a drumurilor naționale și județene revine exclusiv ASF”,  a anunțat COTAR, într-un comunicat de presă.

Transportatorii îl acuză pe președintele ASF, Mișu Negrițoiu, că manipulează opinia publică și îi cer să prezinte realist datele negocierilor cu reprezentanții transportatorilor.

Acuzațiile transportatorilor vin la puțin timp după ce ASF a aprobat un proiect al noii legi care să reglementeze piața RCA din România. Joi, proiectul a fost transmis către Parlament și Ministerul Finanțelor Publice, deși nici până la acest moment proiectul nu a fost prezentat public.

Miercuri, ASF a admis că problema prețurilor polițelor RCA este una reală, anunțând că a decis să oblige șapte dintre cele nouă firme de asigurări care emit polițe RCA să reanalizeze metodele folosite pentru stabilirea tarifelor și să justifice modul de calcul, apoi să transmită noile tarife rezultate către ASF. Decizia vine în urma unor controale efectuate de către inspectorii ASF la societățile de asigurări care emit polițe RCA.

viewscnt
Afla mai multe despre
rca
vasile stefanescu
asf