TVA - propusă a fi redusă în cazul transportului de persoane

TVA - propusă a fi redusă în cazul transportului de persoane
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 iun 2022

În contextul războiului din Ucraina şl al creşterii preţurilor la combustibili, un proiect legislativ prevede reducerea la 5% a cotei de TVA pentru transportul de persoane.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: În prezent, cota redusă de 5% a TVA este aplicată pentru: transportul de persoane cu trenurile sau vehiculele istorice cu tracțiune cu aburi pe linii înguste în scop turistic sau de agrement, transportul de persoane utilizând instalațiile de transport pe cablu - telecabină, telegondolă, telescaun, teleschi - în scop turistic sau de agrement, transportul de persoane cu vehicule cu tracțiune animală, folosite în scop turistic sau de agrement, cât și pentru transportul de persoane cu ambarcațiuni folosite în scop turistic sau de agrement.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor

Inițiatorii propunerii legislative arată că în contextul războiului din Ucraina şl al creşterii preţurilor la combustibili, în special la motorină, este pusă presiune pe operatorii de transport de persoane, şi implicit pe bugetele de stat, locale sau judeţene din care sunt sau ar trebui subvenţionaţi. 

Reducerea TVA pentru transportuk de persoane ar asigura şi o stimulare a mobilităţii cetăţenilor şi o încurajare a transportului public de persoane și, în acest caz, ar trebui să scadă şi cererea individuală de carburant, mai arată inițiatorii proiectului.

Prin urmare, proiectul prevede aplicarea cotei reduse de 5% a TVA pentru ”serviciile referitoare la transportul de persoane şi transportul bunurilor care le însoţesc, cum ar fi bagajele, bicicletele, inclusiv bicicletele electrice, autovehiculele sau alte vehicule, sau prestarea de servicii legate de transportul de persoane”.

Programul Kurzarbeit va fi aplicat și în situații de ”dificultate economică temporară”. Condițiile adoptate în primă etapă CITEȘTE ȘI Programul Kurzarbeit va fi aplicat și în situații de ”dificultate economică temporară”. Condițiile adoptate în primă etapă

Măsura este în concordanţă cu Directiva 2006/112/CE a Consiliului privind sistemul comun al taxei pe valoare adăugată, care la anexa iii, respectiv în Lista livrărilor de bunuri și prestărilor de servicii cărora le pot fi aplicate cotele reduse prevăzute la articolul 98, prevede ”transportul de persoane şi transportul bunurilor care le însoţesc, cum ar fi bagajele, bicicletele, inclusiv bicicletele electrice, autovehiculele sau alte vehicule, sau prestarea de servicii legate de transportul de persoane".

Sursa de finanţare a propunerii legislative este bugetul de stat, având în vedere că încasările la bugetul de stat din TVA au crescut în primele patru luni cu 40,2%. Astfel, conform datelor Ministerului Finanţelor, ”încasările nete din TVA au înregistrat 31,58 mid lei în primele patru luni, în creştere cu 40,2% (an/an), în timp ce restituirile de TVA au consemnat un nivel de 6,59 mId. lei în ianuarie-aprilie”. 

viewscnt
Afla mai multe despre
transport
persoane
tva
cota
5%
reducere
proiect