VIDEO Doar 228 de oi au fost salvate din nava cu 14.000 de oi răsturnată în Portul Midia. Orban acuză reacții întârziate și cere demiteri: Deja e o bombă ecologică

VIDEO Doar 228 de oi au fost salvate din nava cu 14.000 de oi răsturnată în Portul Midia. Orban acuză reacții întârziate și cere demiteri: Deja e o bombă ecologică
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 nov 2019

O navă care transporta 14.000 de oi și la bordul căreia se aflau 22 de marinari s-a răsturnat, duminică, în Portul Midia. Persoanele aflate pe navă au fost salvate, în schimb doar 228 de oi de pe navă au fost scoase din navă în viață până acum, potrivit ANSVSA. Premierul Ludovic Orban le-a cerut, joi, miniștrilor de Interne și Transporturi să îi demită pe cei care nu și-au făcut datoria, arătând că în prezent situația este deja ”o bombă ecologică”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

ANSVSA a comunicat joi că măsurile care au fost deja întreprinse și vor continua până la finalizarea operațiunilor de salvare sunt: acțiunea de tranchilizare a animalelor agitate din interiorul navei, pentru a fi evacuate, și cea de adăpostire și stabilizare a animalelor salvate.

”Acestea sunt puse în aplicare de către echipe formate din medici veterinari oficiali și medici veterinari de liberă practică care activează în 3 zone: pe nava eșuată, la țărm și în locul unde sunt cazate animalele salvate. Se continuă examinarea clinică și acordarea primului ajutor animalelor accidentate. Starea de sănătate a oilor salvate este monitorizată permanent, iar fișele de observație clinică se trimit zilnic către ANSVSA”, arată instituția.

Echipele care acționează în portul Midia au salvat, conform datelor deținute până în acest moment de ANSVSA, 228 de animale.

VIDEO Autoritățile au început scoaterea oilor de pe nava răsturnată în Portul Midia CITEȘTE ȘI VIDEO Autoritățile au început scoaterea oilor de pe nava răsturnată în Portul Midia

Premierul Ludovic Orban le-a cerut, joi, miniștrilor de Interne și Transporturi să îi demită pe cei care nu și-au făcut datoria în cazul navei cu peste 14.000 de oi care s-a răsturnat în Portul Midia. El a spus că reacția reprezentanților din teritoriu a arătat "paralizia, delăsarea și incapacitatea de a face față unor situații care reclamă o intervenție serioasă", menționând și că îi va cere noului președinte al ANSVSA să declanșeze o anchetă la Direcția Sanitar Veterinară și să demită conducerea instituției.

"Pot să vă spun foarte clar că, deși miniștrii cu atribuții în domeniu sau instituțile statului cu atribuții în domeniu au dat dispozițiile necesare pentru a favoriza intervențiile reacția reprezentanților din teritoriu, a fost o reacție care mi-a arătat paralizia, delăsarea și incapacitatea de a face față unor situații care reclamă o intervenție serioasă și foarte bine pusă la punct", a spus Orban.

El a cerut miniștrilor să îi sancționeze pe cei care nu și-au făcut datoria, arătând că trebuie declanșată și o anchetă cu privire la intrevenția autorităților.

"Este inadmisibil ca medici veterinari, voluntari ai organizațiilor neguvernamentale, să se implice în salvarea oilor de pe vas, iar în ceea ce privește procedurile care trebuiau derulate prin lege, ca obligație legală, DSV să nu aibă capacitatea să asigure o permanență în schimburi de minim trei-patru medici, iar acest lucru să se producă numai după intervenția expresă a unui secretar de stat de la Ministerul de Interne, care a fost trimis în mod special de ministrul de Intnerne. Evident, voi cere o anchetă, să demită conducerea Direcției Sanitar-Veterinare, dar să verifice cu mare atenție legalitatea tuturor operațiunilro care s-au desfășurat acolo", a afirmat Orban.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a spus că, după evaluările făcute, unii membri ai Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, directori de deconcentrate, nu și-au făcut datoria așa cum trebuie.

Orban: Trebuie desființată supraacciza la carburanți, chiar dacă pare să aducă bani CITEȘTE ȘI Orban: Trebuie desființată supraacciza la carburanți, chiar dacă pare să aducă bani

Ministrului Transporturilor, Lucian Bode, a spus că au fost salvate 230 de oi, declarându-se convins că dacă intervenția era fermă din prima zi, cu acele decupaje din corpul navei, ar fi putut fi salvate mult mai multe.

"Deja e o bombă ecologică, nu trebuie așteptat armatorul și cu asigurătorul. Trebuie somați să efectueze de urgență toate operațiunile de descărcare a navei, de transport și de incinerare pentru că altfel riscăm să producem efecte extrem de grave", a spus Orban cu privire la situația navei.

O navă cu 22 de membri ai echipajului, care avea la bord 14.000 de oi, s-a răsturnat duminică, în jurul prânzului, în Portul Midia. Toate persoanele aflate la bord au fost salvate, au precizat reprezentanții ISU, care au completat că una dintre acestea a suferit un șoc hipotermic, fiind preluată de ambulanță și dusă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța pentru îngrijiri medicale. Toți marinarii erau sirieni.

viewscnt
Afla mai multe despre
nava
port
midia
oi
rasturnat
salvare
orban
guvern