VIDEO Un camion electric autonom a început, în premieră mondială, să livreze zilnic mărfuri în Suedia

VIDEO Un camion electric autonom a început, în premieră mondială, să livreze zilnic mărfuri în Suedia
scris 15 mai 2019

Un camion electric autonom numit T-Pod a început să livreze zilnic mărfuri în Suedia, aceasta fiind o premieră mondială, potrivit dezvoltatorului Einride și companiei de logistică DB Schenker, beneficiara serviciului de transport, transmite Reuters.

Startup-ul suedez Einride discută parteneriate cu furnizori majori pentru creșterea producției și a comenzilor de livrare, iar compania nu exclude viitoare colaborări cu producători mari de camioane, a declarat directorul general al acesteia, Robert Falck, scrie News.ro.

”Această autorizație de circulație pe drumurile publice este un eveniment major...un pas pentru utilizarea comercială a tehnologiei pe șosele. Pentru că suntem în primul rând o companie de software și operațională, considerăm că pentru a progresa avem nevoie de un parteneriat cu o companie producătoare”, a declarat Falck, fost director la Volvo, adăugând că speră că un acord în acest sens va fi încheiat până anul viitor.

VW începe „negocieri concrete” cu locațiile rămase în cursă, pentru fabrica Skoda din Europa de Est. România mai are o șansă CITEȘTE ȘI VW începe „negocieri concrete” cu locațiile rămase în cursă, pentru fabrica Skoda din Europa de Est. România mai are o șansă

Falck aspus că Einride, printre ai cărei investitori se află fostul directorul al diviziei din Asia a grupului Daimler, Marc Llistosella, vrea să atragă investitori pentru o nouă rundă de finanțare. Einride a atras 10 milioane de dolari într-o  rundă de finanțare anterioară.

Alianțele auto sunt în creștere, companiile dorind să împartă costurile dezvoltării tehnologiei electrice și autonome. Un exemplu este cel al Ford, care s-a angajat să investească 500 de milioane de dolari în startup-ul american Rivian, producător de camioane electrice.

Camionul T-Pod are 26 de tone atunci când este încărcat la capacitate maximă și nu are o cabină pentru șofer, ceea ce reduce costurile operaționale pentru transportul mărfurilor cu circa 60% comparativ cu un camion cu motor pe motorină și șofer.

În afară de Schenker, Einride mai are comenzi din partea companiei germane Lidl, a companiei suedeze de transport Svenska Retursystem și cinci companii care se află în topul Fortune al celor mai mari 500 de companii de retail din lume, ceea ce susține ambiția de a avea 200 de vehicule operaționale până la sfârșitul anului 2020.

Transportatorii se află sub presiunea de a reduce timpii de livrare și emisiile poluante, dar se confruntă cu un deficit de șoferi.

Schenker a optat pentru Einride în defavoarea unor producători consacrați de camioane, pentru că T-Pod reunește două dintre cele mai mari transformări ale sectorului: digitalizarea și electrificarea, a spus directorul general Jochen Thewes.

T-Pod are automatizare de nivel 4, a doua cea mai ridicată categorie, și folosește platforma Nvidia Drive pentru procesarea datelor vizuale în timp real. Un operator aflat la distanță poate supraveghea și controla simultan până la 10 vehicule.

Thewes a apreciat că tehnologia 5G, esențială pentru electrificare, întârzie. Pentru proiectul pilot al Schenker cu Einride a fost nevoie ca Ericsson și Telia să construiască două turnuri.

T-Pod a primit autorizație pentru efectuarea de curse scurte, între un depozit și un terminal, pe un drum public din zona industrială a Jonkoping, din centrul Suediei, cu o viteză de 5 kilometri pe oră, arată documentele autorității pentru transporturi.

Falck a declarat că Einride va face cereri anul viitor pentru autorizarea de curse pe mai multe drumuri publice, intenționând să se extindă și în Statele Unite, care, în opinia sa, va fi cea mai mare piață de acest tip.

viewscnt
Afla mai multe despre
camion electric autonom
t-pod