VIDEO VW pregătește introducerea direcției acționate electronic și a noii generații de șasiuri

VIDEO VW pregătește introducerea direcției acționate electronic și a noii generații de șasiuri
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 18 nov 2021

Volkswagen dezvoltă tehnologii noi, care vor aduce schimbări radicale în ceea ce știm astăzi despre mașini. Unul dintre punctele în care compania germană încearcă să inoveze este șasiul mașinilor, care va fi esențial pentru noile generații de mașini cu propulsie electrică și cu conducere autonomă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Mașinile fără coloană de direcție vor deveni o obișnuință pentru viitorii proprietari de automobile, pe măsură ce vor fi introduse noile tehnologii de propulsie, împreună cu nivelurile avansate de conducere fără șofer. Sistemul drive-by-wire, care presupune eliminarea comenzilor mecanice de la volan către roți este parte a acestor schimbări radicale ale mașinilor. Volkswagen folosește pe scară largă programarea pentru a dezvolta noile tehnologii, în cadrul strategiei ACCELERATE, care urmărește scurtarea timpului de la idee la model de serie.

Cum să-ți optimizezi site-ul web CITEȘTE ȘI Cum să-ți optimizezi site-ul web

„Mișcările caroseriei de rotire și torsiune sunt semnificativ minimizate iar dinamica conducerii va fi optimizată deoarece mașina reacționează la mișcările volanului mult mai rapid și este mult mai precisă în conducere”, spune Karsten Schebsdat, șeful diviziei Vehicle Dynamics și Chassis Control System din cadrul Volkswagen. „Această dezvoltarea este foarte importantă în termeni de conducere autonomă la un nivel înalt. În acest fel ne asigurăm că pasagerii sunt cât mai confortabil posibil în orice situație”.

Un exemplu de evoluție a șasiului este șasiul adaptiv de pe Arteon, care este controlat de un computer și permite setări ale componentelor în milisecunde, în funcție de suprafața de rulare, astfel încât mișcările pe care le resimt pasagerii să fie cât mai reduse. Sistemul de control acționează inclusiv asupra direcției.

Cei de la Volkswage spun că în viitor software-ul va juca un rol și mai mare în definirea caracterului unei mașini. Nu întâmplător, șeful grupului VW a spus că vrea să transforme compania dintr-una care produce mașini, într-una de tehnologie, într-un furnizor de mobilitate bazat pe software. „Integrarea software-ului în vehicul și experiența digitală a clienților vor deveni competențe de bază cruciale”, a spus Ralf Brandstatter, CEO a mărcii VW.

Producția de automobile din România a coborât la niveluri minime. Dacia și Ford, un nivel pe care nu l-au mai atins niciodată împreună CITEȘTE ȘI Producția de automobile din România a coborât la niveluri minime. Dacia și Ford, un nivel pe care nu l-au mai atins niciodată împreună

Direcția cu comenzi electrice, Steer-by-wire, cu se numește la VW, este unul dintre elementele noului șasiu al viitorului. „Software-ul va fi foarte important pentru direcție, în viitor”, spune Schebsdat. „Ne oferă mult mai multe oportunități de a influența caracteristicile direcției, care pot fi implementate în funcție de specificul unui model, pe toate platformele”. Trecerea de la direcția mecanică - bazată pe transmiterea mișcării de rotație prin intermediul angrenajelor – la direcția electrică, bazată pe fire, asistată de computer, va influența major și sistemele de asistență care astăzi încep să definească o mașină autonomă. De exemplu, Lane Assist, care urmărește ca mașina să nu părăsească banda pe care rulează și care acționează direcția pentru a corecta linia de deplasare, va putea fi mai ușor de setat și va acționa mai simplu decât în acest moment. La fel și celelalte sisteme care aplică diverse corecții mașinii și care, prin intermediul softului, care va acționa motorașele electrice dedicate direcției, vor fi mult mai eficiente.

viewscnt
Afla mai multe despre
vw drive by wire
masina fara coloana de directie
sasiul viitorului