VW Jetta dispare din Europa, din cauza popularei Skoda Octavia. În Germania au mai fost vândute doar 5 exemplare în octombrie

VW Jetta dispare din Europa, din cauza popularei Skoda Octavia. În Germania au mai fost vândute doar 5 exemplare în octombrie
scris 20 nov 2017

Modelul Volkswagen Jetta, cândva extrem de popular printre europeni, nu va mai face parte din oferta mărcii după lansarea noii generații, potrivit unor informații neoficiale, acesta fiind înlocuit pe piețele europene de mult mai accesibila Skoda Octavia.

Caroseriile sedan nu mai sunt la modă în Europa, cel puțin nu în segementul compact, unde VW Jetta vindea volume mari, în urmă cu peste 10 ani. Puține mărci mai oferă un sedan în Europa, în clasa compactă sau subcompactă, iar VW nu se va mai număra printre acestea, cel puțin în perioada următoare.

În acest moment, ofertele VW din marile piețe, Germania, Marea Britanie, Franța sau Italia nu mai cuprind modelul Jetta, iar pe piețele pe care încă mai apare acest model în configurator (de exemplu România), nu mai are prețuri disponibile. Informațiile neoficiale din interiorul rețelei VW arată că în luna septembrie a fost oprit definitiv procesul de preluare comenzi pentru acest model, după ce producția sa fusese oprită cu multe luni înainte.

Pe cele mai multe dintre piețele europene, soarta lui VW Jetta a fost tranșată de Skoda Octavia, celălalt sedan de clasă compactă din grupul VW. În Germania, piața de origine a lui Jetta, Skoda Octavia se vinde foarte bine, eliminând, practic modelul Jetta prin raportul calitate/preț. Anul acesta, datele oficiale arată că s-au vândut doar 74 de exemplare, din care ultimele 5 în luna octombrie. În toată Europa, s-au vândut luna trecută doar 481 de unități Jetta, iar de la începutul anului puțin peste 5.000 de exemplare.

Interesant este faptul că, o bună parte din aceste mașini au fost vândute în România, o piață care a rămas încă atașată de ideea de berlină. În luna octombrie au fost înmatriculate la noi 185 de exemplare Jetta, mai multe decât Passat și aproape la fel de multe ca Golf, fiind una dintre cele mai vândute mașini din import. Potrivit APIA, anul acesta au fost livrate 1516 unități Jetta, la fel de multe ca anul trecut (1.599 unități).

Însă, dacă facem o comparație cu datele de vânzări ale Skoda Octavia, putem observa care a fost principalul concurent al modelului VW și cel care l-a împins, practic, afară de pe scenă. În Germania, anul acesta au fost vândute 49.711 exemplare ale sedanului ceh, din care numai în octombrie au fost înmatriculate peste 5.000 de unități, cam tot atâtea cât Jetta în tot anul 2017. În Europa, Skoda Octavia a înregistrat un volum de 172.389 unități vândute, din care peste 20.000 doar în ultima lună. În România, au fost înmatriculate, în octombrie, 419 unități Octavia, fiind livrate, de la începutul anului, peste 4.000 de exemplare Skoda Octavia. Comparația arată foarte limpede care este forța cu care modelul ceh a dominat rivalul german din același grup, eliminându-l chiar și de pe piața sa de origine, Germania.

Volkswagen Jetta s-a născut ca o versiune sedan a hatchback-ului Golf și a ajuns la a șasea generație. Ultimele două n-au mai fost fabricate în Europa, ci în diferite facilități de pe glob, din America de Sud, China sau India. Pentru piața europeană era importat din Mexic, fabrica de acolo fiind cea care asigura producția pentru SUA. Tot acolo va fi fabricată și următoarea generație, a șaptea, care va fi prezentată la Detroit chiar în primele zile ale anului viitor și care nu va mai ajunge în Europa.

viewscnt
Afla mai multe despre
vw
jetta
skoda
octavia