Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a admis că importurile de gaze care vin în România prin sud, via Bulgaria și Turcia, ar putea proveni de fapt din Rusia.
Evaluarea capacităților de producție și a modului în care este acoperit consumul în această perioadă geroasă a arătat că nu există niciun fel de risc ca românii să rămână fără gaz sau fără energie electrică, a declarat, la finalul ședinței Comandamentului de iarnă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
BYD Energy, divizia de producție de baterii și unități de stocare, a semnat un contract uriaș cu Saudi Electricity Company, pentru construirea celui mai mare proiect de stocare de energie din lume, cu o capacitate de cinci ori mai mare decât proiectul anterior, livrat deja la cheie.
Statul român a pierdut un al doilea proces intentat de un furnizor de energie electrică pentru recuperarea restanțelor înregistrate la plata compensațiilor de la buget datorate pentru plafonarea prețurilor la consumatorii finali, cuantumul total al acestor restanțe, la nivelul tuturor furnizorilor, fiind estimat de industrie, la nivelul lunii trecute, la peste 8 miliarde de lei.
Investitorul de private equity ROCA Investments intră în acționariatul Adrem, cu o participație de 20%.
România importă astăzi prin toate punctele de interconectare disponibile, cu Bulgaria și Ungaria, un volum record de gaze, echivalent cu peste o cincime din consumul intern sau aproape jumătate din producția curentă, pentru a asigura cererea internă venită din partea populației și companiilor, în creștere ca urmare a răcirii vremii.
Furnizorii autohtoni, dar și traderul de stat din Republica Moldova, Energocom, vor fi nevoiți să cumpere volume de gaze (în principal de import) din ce în ce mai mari și la prețuri din ce în ce mai ridicate de pe piețele spot dacă prognoza oficială se confirmă și vremea se va răci, cu minime de peste -10 grade Celsius, cel puțin până la finalul acestei săptămâni.
Perioada pe care o traversăm este una cu implicații economice globale. Analiștii spun că actualele conflicte, cât și pârghiile de negociere care vor duce într-un final la stingerea lor sunt, de fapt, economice, aspectul geopolitic căzând pe plan secund.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, revine la ideea înlocurii actualei plafonări a prețurilor finale la energie pentru toți consumatorii, prin intermediul furnizorilor, cu un sprijin de stat ″direcționat″ direct de la buget doar către cei vulnerabili. Asta după ce ”scenariul de bază” fusese prelungirea actualei schemei ”pentru trei, șase luni”. Principiile noului sistem avut în vedere figurează în programul de guvernare al actualei coaliții de la Palatul Victoria.
Producția de gaze naturale utilizabile a României a fost, în 2024, de 7,57 milioane tone echivalent petrol, cu 0,9% peste cea din anul anterior (plus 70.700 tep), conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS).