AIE: Producția de petrol la nivel global s-a redus cu 1,5 milioane de barili pe zi. OPEC și-a respectat promisiunile

AIE: Producția de petrol la nivel global s-a redus cu 1,5 milioane de barili pe zi. OPEC și-a respectat promisiunile
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 10 feb 2017

Producția de petrol la nivel global s-a redus cu 1,5 milioane de barili pe zi în luna ianuarie, cartelul OPEC fiind responsabil pentru micșorarea ofertei la nivel global cu un milion de barili pe zi, susține Agenția Internațională pentru Energie (AIE), confirmând datele Platts, publicate joi de Profit.ro. Rusia și-a redus la rândul său producția cu 100.000 de barili pe zi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Potrivit datelor Platts, cele 10 state membre OPEC care și-au asumat reducerea producției au micșorat nivelul acesteia în luna ianuarie cu 1,14 milioane de barili pe zi față de nivelul din luna octombrie a anului trecut, nivel prevăzut în acordul semnat la Viena la finalul lunii noiembrie. Reducerea de 1,14 milioane de barili pe zi reprezintă 91% din cea asumată prin acord, ceea ce i-a făcut pe specialiștii de la Platts să acorde o notă de A- OPEC pentru eforturile făcute în luna ianuarie.

Datele AIE arată că producția cartelului OPEC a scăzut în luna ianuarie la 32,06 milioane de barili pe zi, cu un milion de baril pe zi mai puțin decât producția înregistrată în luna decembrie.

Platts: OPEC și-a respectat în proporție de 91% reducerea de producție asumată CITEȘTE ȘI Platts: OPEC și-a respectat în proporție de 91% reducerea de producție asumată

AIE susține că, deși reprezintă doar 90% din scăderea asumată, reducerea producției OPEC din ianuarie este una dintre cele mai mari din istoria OPEC. În 2009, de exemplu, ultima oară când au adoptat o măsură similară, statelor membre ale cartelului le-au trebuit două luni pentru a putea ajunge la o reducere echivalentă cu 80% din angajamentele asumate.

AIE susține că Arabia Saudită, Quatar și Angola au redus producția mai agresiv decât prevedea acordul semnat la finalul lunii noiembrie la Viena, saudiții chiar cu 70.000 de barili pe zi față de pragul din acord.

Irakul, în schimb, și-a respectat promisiunile doar în proporție de 50%, iar Venezuela, în proporție de 18%.

Și statele non-membre ale cartelului care și-au asumat o reducere a producției s-au conformat, însă într-o mai mică măsură. Rusia, de exemplu, și-a redus producția cu 100.000 de barili pe zi, o reducere de doar o treime din cea asumată.

Per total, producția de petrol la nivel global s-a redus cu 1,5 milioane de barili pe zi în luna ianuarie, susține AIE.

viewscnt
Afla mai multe despre
producție
petrol
opec
platts
reducere