Alocarea a 80% din redevențele de suprafață către autoritățile locale, aprobată în Guvern săptămâna viitoare

Alocarea a 80% din redevențele de suprafață către autoritățile locale, aprobată în Guvern săptămâna viitoare
scris 20 feb 2020

Guvernul a discutat, joi, în primă lectură o hotărâre de guvern pe care promite să o adopte săptămâna viitoare și prin care vor fi alocate autorităților locale, conform prevederilor Codului Administrativ, 80% din redevențele obținute din exploatarea resurselor de suprafață.

De ce este important: Potrivit Codului Administrativ, adoptat anul trecut prin ordonanță de urgență, redevența obținută prin concesionare, din activități de exploatare a resurselor la suprafață ale statului, se constituie venit după cum urmează: a) 40% la bugetul local al județului pe teritoriul căruia există activitatea de exploatare; b) 40% la bugetul local al comunei, al orașului sau al municipiului, după caz, pe teritoriul căreia/căruia există activitate de exploatare; c) 20% la bugetul de stat.

Este bine de știut: Punerea în practică a prevederilor Codului Administrativ a fost inclusă chiar în programul de guvernare al Guvernului Orban. Promisiunea a fost făcută de mai multe guverne în ultimii 8 ani și a figurat și în programul electoral din 2014 al președintelui Klaus Iohannis.

Transgaz și-a redus anul trecut cu 30% profitul net, la aproape 350 milioane lei. Mișcări puternice în piață ale acțiunilor CITEȘTE ȘI Transgaz și-a redus anul trecut cu 30% profitul net, la aproape 350 milioane lei. Mișcări puternice în piață ale acțiunilor

Premierul Orban i-a solicitat, joi, ministrului Finanțelor Publice, Florin Cîțu, elaborarea hotărârii de guvern privind normele metodologice de aplicare a acestor prevederi din Codul Administrativ.

Atât ministrul Finanțelor Publice, cât și șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, au arătat că hotărârea va fi aprobată în ședința de săptămâna viitoare a Guvernului, după ce joi a fost discutată în primă lectură de Executiv.

Conferința Profit.ro HR-Piața Muncii. Șeful Cancelariei prim-ministrului anunță: Guvernul va lansa o platformă online cu oferte de muncă pentru românii din diaspora. Este însă nevoie și de o schimbare a paradigmei, practic i-am ajutat pe români să plece! CITEȘTE ȘI Conferința Profit.ro HR-Piața Muncii. Șeful Cancelariei prim-ministrului anunță: Guvernul va lansa o platformă online cu oferte de muncă pentru românii din diaspora. Este însă nevoie și de o schimbare a paradigmei, practic i-am ajutat pe români să plece!

În 2018, bugetul de stat a realizat venituri din redevențe petroliere și miniere în valoare totală de peste 1,7 miliarde lei, plus circa 111 milioane lei din redevențe pe exploatarea terenurilor cu destinație agricolă.

viewscnt
Afla mai multe despre
redevente
suprafata
ecploatare
autoritati
locale
primarii
guvern
codul administrativ
hotarare