ANRE dezbate reguli de tranzacționare a gazelor pe Bursa Română de Mărfuri, deși deputații din Comisia de Industrii vor monopol pentru OPCOM

ANRE dezbate reguli de tranzacționare a gazelor pe Bursa Română de Mărfuri, deși deputații din Comisia de Industrii vor monopol pentru OPCOM
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 19 iun 2017

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a pus în dezbatere publică un proiect de regulament și două proiecte de proceduri privind tranzacționarea pe piețele centralizate de gaze naturale administrate de Bursa Română de Mărfuri (BRM), deși parlamentarii din Comisia de Industrii a Camerei Deputaților vor ca OPCOM să fie singura companie care să dețină licență de operare a bursei locale de gaze naturale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

"Bursa Română de Mărfuri S.A. deține Licența nr. 1797/2013 de administrare a pieței centralizate, acordată prin Decizia ANRE nr. 2119/2013. În perioada decembrie 2016-aprilie 2017, Bursa Română de Mărfuri S.A. a transmis o serie de propuneri de modificare a unor documente aprobate/avizate de ANRE", respectiv un regulament de tranzacționare a gazelor pe BRM, o procedură de tranzacționare și una de participare și suspendare a accesului la piețele centralizate de gaze administrate de BRM, a anunțat ANRE.

Potrivit sursei citate, la sediul ANRE au avut loc o serie de întâlniri cu reprezentanții BRM, pentru clarificarea anumitor probleme prezentate în aceste documente.

Bosch va investi un miliard de euro într-o fabrică de componente pentru mașinile autonome în Dresda CITEȘTE ȘI Bosch va investi un miliard de euro într-o fabrică de componente pentru mașinile autonome în Dresda

"Prin modificările aduse, BRM dorește să introducă active standardizate care să corespundă cerințelor pieței și să crească lichiditatea pieței angro pe care o administrează în calitate de operator al pieței centralizate de gaze naturale. O modificare cu caracter de noutate constă în introducerea serviciilor de Contraparte Centrală (Casă de Clearing) pentru tranzacții realizate pe platforma electronică a BRM. Contrapartea centrală are rolul de a garanta buna desfășurare a procesului de decontare între clienți prin interpunerea între aceștia, precum și prin sistemul de garanții aplicat participanților la piața centralizată. Casa de Clearing devine astfel cumpărător pentru clientul care vinde și vânzător pentru clientul care cumpără", precizează ANRE.

Legea energiei și a gazelor naturale din 2012 prevede, în privința piețelor centralizate de energie electrică, că este acordată o singură licență pentru operatorul pieței de energie electrică. Aceasta este deținută de către OPCOM, filială a companiei de stat Transelectrica, la care aceasta este acționar unic. BRM are un număr mare de acționari privați, persoane juridice și fizice, participația maximă admisă fiind de 5% din capital, potrivit Legii nr. 357/2005 privind bursele de mărfuri.

În urmă cu o lună, Comisia de Industrii a Camerei Deputaților a introdus în raportul la proiectul de aprobare a unei OUG adoptate de Guvernul Cioloș anul trecut, de modificare a Legii energiei, un amendament potrivit căruia și pentru operatorul pieței de gaze naturale va exista o singură licență, care urmează să fie acordată tot OPCOM. Raportul nu a fost încă adoptat și trimis plenului Camerei de către Comisie. Acesta urmează să fie discutat în ședința de marți a Comisiei, în prezența reprezentanților ANRE și ai Ministerului Energiei.

Patronatele din turism: Vrem specialiști la conducerea ministerului CITEȘTE ȘI Patronatele din turism: Vrem specialiști la conducerea ministerului

Reprezentanții BRM au protestat dur, în mai multe rânduri, față de intenția deputaților din Comisia de Industrii de a acorda doar OPCOM licență de operare a piețelor centralizate de gaze naturale.

În plus, într-o scrisoare adresată luna trecută șefului Comisiei, deputatul Iulian Iancu, de către Directoratul General pentru Energie al Comisiei Europene, se arăta că acordarea statutului de operator unic al pieței centralizate de gaze naturale OPCOM este inoportună, dat fiind lichiditatea mai mare din prezent de pe Bursa Română de Mărfuri, operator care ar urma să fie eliminatt de pe piață în cazul în care sunt adoptate amendamentele Comisiei de Industrii a Camerei Deputaților.

Foarte recent, Benedikt Klauser de la DG Energy din cadrul Comisiei Europene a declarat, într-o conferință la București, că propunerea de a obliga producătorii din România să comercializeze toată producția de gaze pe o singură platformă de tranzacționare ar avea un efect negativ asupra funcționării pieței și ar descuraja și împiedica funcționarea eficientă a exporturilor.

Tranzacționarea pe piețele centralizate de gaze naturale s-a intensificat anul acesta, după ce, prin ordonanța adoptată de Guvernul Cioloș toamna trecută, a fost introdusă în legislație și obligativitatea furnizorilor de a cumpăra gaze de pe burse, obligație care nu exista până atunci. OUG-ul a reiterat și obligația de vânzare pe piețele centralizate a producătorilor de gaze.

STUDIU Calitatea vieții din România este trasă în jos de starea sistemului de sănătate CITEȘTE ȘI STUDIU Calitatea vieții din România este trasă în jos de starea sistemului de sănătate

Ulterior, prin HG, Guvernul a stabilit și cotele minime de tranzacționare pe bursă pentru anul acesta, de 30% din volumele vândute pentru producători și de 20% din volumele cumpărate pentru furnizori. Aceștia din urmă au și obligația de a tranzacționa obligatoriu pe piețele centralizate minim 30% din volumele vândute de ei către clienții angro.

OUG nr. 64/2016 prevede sancționarea aspră a nerespectării obligațiilor de tranzacționare pe bursa de gaze, în mod transparent și nediscriminatoriu, respectiv cu amendă cuprinsă între 0,2% și 1% din cifra de afaceri anuală.

Volumul de gaze tranzacționat pe piețele centralizate în primele luni ale acestui an, echivalent cu peste 15 milioane de MWh, a depășit totalul anului 2016 aferent aceluiași segment al pieței. 81% din total a fost tranzacționat pe BRM.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa romana de marfuri
brm
opcom
pietele centralizate de gaze naturale
bursa gaze naturale
tranzactii gaze naturale