DOCUMENT Comisia Europeană îi recomandă lui Iulian Iancu să-și reconsidere amendamentele pentru monopolul OPCOM și-l invită la o discuție

DOCUMENT Comisia Europeană îi recomandă lui Iulian Iancu să-și reconsidere amendamentele pentru monopolul OPCOM și-l invită la o discuție
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 22 mai 2017

Directoratul-General pentru energie l-a invitat pe președintele Comisiei de Industrii a Camerei Deputaților, Iulian Iancu, într-o scrisoare în care îi solicită reconsiderarea amendamentelor adoptate la Ordonanța de Urgență de liberalizare a prețului gazelor la producători, la o întâlnire pe tema elaborării viitoarelor Coduri de Rețea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

La întâlnire, care ar urma să fie organizată pe 8-9 iunie, urmează să participe, pe lângă reprezentanții Directoratului, oficiali ai Ministerului român al Energiei, ai Transgaz și ai Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Scrisoarea, obținută de Profit.ro, (vezi documentul), critică amendamentele adoptate în Comisia condusă de Iancu la OU 64, adoptată de Guvernul Cioloș, act normativ lăudat de semnatarul scrisorii, directorul directoratului pentru piața internă de energie a Comisiei Europene, Klaus-Dieter Borchardt.

Oficialul european susține că îi scrie parlamentarului român la cererea acestuia. În cadrul unei ședințe a Comisiei de Industrie în care au fost dezbătute controversatele amendamente, potrivit lui Borchardt, Iancu i-a cerut reprezentantului CE la dezbateri, Benedikt Klauser, un punct de vedere al Comisiei referitor la respectivele amendamente. Asta după ce același Iulian Iancu i-a comunicat pe 21 martie directorului General al Directoratului pentru energie, Dominique Ristori, intenția sa de a modifica OUG-ul în cadrul unei întâlniri avute de aceștia cu oficiali ai Guvernului României.

ANALIZĂ 81% din gazele de pe piețele centralizate au fost tranzacționate pe BRM, operatorul pe care Iulian Iancu vrea să-l elimine de pe piață CITEȘTE ȘI ANALIZĂ 81% din gazele de pe piețele centralizate au fost tranzacționate pe BRM, operatorul pe care Iulian Iancu vrea să-l elimine de pe piață

Printre amendamentele criticate de Borchardt se numără și cel privind obligativitatea impusă producătorilor de a tranzacționa întreaga producție pe piețele centralizate, anunțată în premieră de Profit.ro. În opinia, dacă procentul de 30% din producție care ar trebui tranzacționat obligatoriu pe piețe centralizate, prevăzut de Ordonanța Cioloș, avea darul de a impulsiona aceste piețe, care nu dau dovadă deocamdată de prea multă lichiditate, amendamentul social-democratului “ar putea fi excesiv și ar putea avea consecințe neprevăzute în ceea ce privește funcționarea pieței”, în special în prezent, dat fiind faptul că “precondițiile tehnice pentru tranzacționarea efectivă, cum ar fi deplina implementare a Codurilor de Rețea, nu sunt încă adoptate”.

În ceea ce privește acordarea monopolului de operare a piețelor operatorului de stat OPCOM (administrat de Transelectrica), oficialul european consideră că aceasta este inoportună, dată fiind lichiditatea mai mare din prezent de pe Bursa Română de Mărfuri, care ar urma să fie eliminată de pe piață în cazul în care sunt adoptate amendamentele parlamentarului român.

Bursa Română de Mărfuri vrea să dea în judecată autoritățile române, dacă nu-i permit să tranzacționeze gaze naturale CITEȘTE ȘI Bursa Română de Mărfuri vrea să dea în judecată autoritățile române, dacă nu-i permit să tranzacționeze gaze naturale

Profit.ro a remarcat, de altfel, că, de la începutul anului și până în prezent, nu mai puțin de 81% din gazele de pe piețele centralizate au fost tranzacționate pe BRM, operatorul pe care Iulian Iancu vrea să-l elimine de pe piață.

“Într-adevăr, chiar dacă concentrarea lichidității pe o singură platformă de tranzacționare ar putea avea efecte benefice asupra funcționării pieței, acest lucru nu trebuie să ignore obiectivul de a permite o competiție între diferite platforme de tranzacționare, care în sine ar putea contribui la îmbunătățirea condițiilor pentru crearea unei piețe eficiente și lichide a gazelor în România. În plus, acordarea unor astfel de drepturi exclusive OPCOM ar putea provoca îngrijorări cu privire la încălcarea legislației privind concurența”, susține șeful Directoratului piețe interne de energie al Comsiei Europene.

Bursa Română de Mărfuri (BRM) reacționează la informațiile Profit.ro privind modificările din energie și îi cere lui Dragnea să intervină: Este o naționalizare! CITEȘTE ȘI Bursa Română de Mărfuri (BRM) reacționează la informațiile Profit.ro privind modificările din energie și îi cere lui Dragnea să intervină: Este o naționalizare!

Un alt amendament criticat de Borchardt este cel referitor la suspendarea temporară a exporturilor de gaze în situație de criză. Acesta încalcă 2 articole ale Directivei Europene 73/2009 și un articol al Regulamentului 94/2010.

În ceea ce privește, amendamentele menite a legifera organizarea și activitatea pieței de de echilibrare, oficialul european îi atrage atenția parlamentarului român că, potrivit legislației europene, acestea sunt atribute exclusive ale Autorității Naționale de Reglementare (ANRE), care trebuie să respecte regulile tehnice impuse de Regulamentul 312/2014 al Comisiei privind stabilirea unui Cod de rețea al echilibrării gazelor din rețelele de transport.

La finalul scrisorii, Borchardt “îi recomandă” parlamentarului social-democrat să-și reconsidere “amendamentele propuse” în contextul “problemelor identificate”.

EXCLUSIV Producătorii de gaze vor fi obligați să comercializeze întreaga producție pe piețele centralizate administrate de un singur operator CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Producătorii de gaze vor fi obligați să comercializeze întreaga producție pe piețele centralizate administrate de un singur operator

Interesant este că amendamentele criticate de Comisia Europeană au fost adoptate de Comisia de Industrii a Camerei Deputaților pe 17 mai, în ziua următoare celei a trimiterii scrisorii. Prin aceste amendamente, Comisia condusă de Iulian Iancu a decis ca toate tranzacțiile de pe piața angro a gazelor naturale să fi administrate de către un singur operator, iar producătorii de gaze să fie obligați să-și comercializeze întreaga producție pe piața centralizată.

Amendamentele aprobate de comisia de industrii a Camerei Deputaților modifică substanțial OUG-ul adoptat de Guvernul Cioloș, ceea ce va provoca confuzie în rândul parlamentarilor care urmează să voteze legea de adoptare a OUG în plen. Dacă nu agreează amendamentele lui Iulian Iancu, dar sunt de acord cu prevederile Ordonanței, ei sunt puși în fața unei dileme: fie votează pentru și, implicit, și amendamentele Comisie, fie împotrivă și astfel resping nu numai amendamentele, ci și OUG. Pentru că în plen nu pot fi modificate amendamentele, ci este votat raportul comisiei, adică OUG cu tot cu amendamente.

viewscnt
Afla mai multe despre
liberalizare
gaze
piata
iulian iancu
ce