Bloomberg: Conflictul Arabiei Saudite cu Qatarul are o istorie de 22 de ani legată de gaze

Bloomberg: Conflictul Arabiei Saudite cu Qatarul are o istorie de 22 de ani legată de gaze
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 iun 2017

Excomunicarea Qatarului de către Arabia Saudită își are rădăcinile încă din 1995, iar istoria veche a conflictului și viitorul acestuia pot fi cel mai bine explicate de gazele naturale, relatează Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În anul respectiv, tatăl actualului emir al Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, și-a înlăturat de la putere propriul tată, pro-saudit, și a efectuat prima livrare de gaze naturale lichefiate, de la cel mai mare zăcământ din lume, scrie News.ro.

Zăcământul offshire North Field, unde se află practic toate rezervele de gaze al Qatarului, este împărțit cu Iranul, rivalul Arabiei Saudite.

Avuția acumulată din vânzările de gaze a transformat Qatarul nu doar în cea mai bogată națiune din lume, cu un venit anual pe cap de locuitor de 130.000 de dolari pe an, ci și în cel mai mare exportator de gaze naturale lichefiate.

OMV și Gazprom ar putea construi un terminal de gaze naturale lichefiate pe coasta Mării Negre din Rusia CITEȘTE ȘI OMV și Gazprom ar putea construi un terminal de gaze naturale lichefiate pe coasta Mării Negre din Rusia

Atenția acordată gazelor diferențiază Qatarul de producătorii vecini de petrol în Consiliul de Cooperare din Golf și a permis emiratului să rupă dominația Arabiei Saudite.

În schimb, Qatarul și-a dezvoltat propriile legături cu alte puteri, între care Iranul, Statele Unite (Qatarul găzduiește Comandamentul Central al SUA) și, mai recent, cu Rusia.

Fondul suveran de investiții al Qatarului a convenit anul trecut să investească 2,7 miliarde de dolari în grupul rus Rosneft.

”Qatarul era un fel de stat vasal al Arabiei Saudite, dar s-a folosit de autonomia creată de averea adusă de gaze pentru a-și construi un rol independent. Restul regiunii a căutat o oportunite pentru a tăia aripile Qatarului”, a arătat Jim Krane, cercetător la Baker Institute al Rice University în Houston, Texas.

Oportunitatea a venit când președintele american Donald Trump a vizitat recent Arabia Saudită și a făcut apel la conștiința tuturor statelor pentru a izola Iranul.

Producția de gaze naturale a Qatarului nu este supusă restricțiilor OPEC, cartelul petrolului dominat de Arabia Saudită.

Noul emir al Qatarului, care a supraviețuit unei tentative de lovitură de stat în 1996, nu a construit conducte care ar fi integrat Qatarul în piețele statelor vecine din Golf.

Doi oficiali guvernamentali din Qatar au acuzat în timpul unui proces al complotiștilor loviturii de stat, în anul 2000, că Bahrainul a ajutat la organizarea acesteia cu consimțământul Arabiei Saudite, potrivit unui articol al BBC.

La momentul respectiv, statele bogate producătoare de petrol considerau gazele naturale drept fără valoare, bune pentru a fi injectate în puțurile petroliere pentru a îmbunătăți ratele de extracție.

Singura conductă construită, proiectul Dolphin care conectează zăcământul North Field al Qatarului de Emiratele Arabe Unite și Oman, a funcționat numai la jumătatate-două treimi din capacitate. Contractele semnate în 2016 ar trebui să completeze restul, dar majoritatea exporturilor de gaze ale Qatarului vor continua să meargă pe piețe din Asia și Europa.

Recent, cererea de gaze naturale lichefiate pentru a produce electricitate a crescut în statele din Golf.

Averea acumulată de Qatar din vânzările de gaze a permis emiratului să dezvolte politici externe care au ajuns să irite statele vecine. Qatarul a sprijinit mișcarea Frații Musulmani în Egipt, Hamas în fâșia Gaza și facțiuni înarmate respinse de  Emiratele Arabe și Arabia Saudită în Libia și Siria.

Gazele au plătit și pentru rețeaua globală de televiziune Al Jazeera, care în diferite momente a nemulțumit majoritatea guvernelor din Orientul Mijlociu.

Mai mult decât atât, gazele au ajutat Qatarul să promoveze o politică de angajament cu Iranul șiit, pentru a-și asigura sursa bunăstării.

Frustările regionale au fost amplificate în 2005, când Qatarul a declarat un moratoriu pentru dezvoltarea viitoare a North Field, care ar fi furnizat o cantitate mai mare de gaze pentru exporturile locale.

Qatarul a explicat că trebuie să testeze cum răspunde zăcământul la exploatare, negând că cedează la sensibilitățile Iranului, care a exploatat mai lent partea sa de zăcământ. Moratoriul de doi ani a fost ridicat în aprilie, 10 ani mai târziu, după ce Iranul a ajuns pentru prima oară la ritmul de extracție al Qatarului.

”Oamenii se întreabă ce așteaptă saudiții să facă Qatarul. Par să dorească ca emiratul Qatar să cedeze complet, dar acesta nu va numi Frații Musulmani o organizație teroristă, pentru că nu este. Și nu va excomunica Iranul, pentru ar pune în pericol o relație care este prea importantă pentru economia Qatarului”, a explicat Gerd Nonneman, profesor pentru relații internaționale și studii pentru regiunea Golfului în campusul din Doha al Georgetown University.

viewscnt
Afla mai multe despre
arabia saudita
qatar
gaze naturale