Bulgaria vrea să intre în proiectul cablului electric prin Marea Neagră din Azerbaidjan spre România

Bulgaria vrea să intre în proiectul cablului electric prin Marea Neagră din Azerbaidjan spre România
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 iun 2023

Bulgaria se alătură proiectului de construire a unei linii electrice care va trece prin apele Marea Neagră. Acest lucru s-a întâmplat la o ședință a comitetului de conducere pentru construirea coridorului verde din Azerbaidjan către Ungaria, via România, a anunțat ministrul bulgar al energiei, Rosen Hristov, scrie publicația bulgară 24Chasa, citată de Rador.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Este vorba despre amplasarea unui cablu subacvatic pentru transport de energie verde. Linia electrică pleacă din Azerbaidjan, trece prin Georgia, apoi de-a lungul fundului Mării Negre ajunge în România și de acolo electricitatea poate fi transportată până în Ungaria.

Piața auto a crescut rapid în luna mai, odată cu livrarea mașinilor cumpărate prin Rabla CITEȘTE ȘI Piața auto a crescut rapid în luna mai, odată cu livrarea mașinilor cumpărate prin Rabla

“Bulgaria a cerut să se alăture acestui proiect mai târziu, actualii participanți și-au dat acordul ca țara noastră să se alăture, au rămas de implementat procedurile administrative”, a spus ministrul Hristov.

În decembrie 2022 a fost semnat acordul între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, Ungariei și României privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi.

Președintele Klaus Iohannis i-a primit atunci la București pe premierii Ungariei și Georgiei, pe președintele Azerbaidjan și pe președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen pentru semnarea acordului pentru relizarea proiectului cablului submarin de transport de energie din surse regenerabile.

Acordul prevede realizarea unui cablu submarin de transport de energie electrică de aproape 1.200 de kilometri, realizat în șase ani. Se lucrează la studiul de fezabilitate.

În configurația inițială, cablul va fi realizat în șase ani, va ajunge până în România și va avea o lungime de 1.195 km, din care 1.100 km submarin și 95 km terestru.

viewscnt
Afla mai multe despre
cablulu electric
bulgaria
azerbaidjan