CE Hunedoara se așteaptă la pierderi de peste 404 mil. lei anul acesta, cu 15% mai mari decât în 2014

CE Hunedoara se așteaptă la pierderi de peste 404 mil. lei anul acesta, cu 15% mai mari decât în 2014
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 19 nov 2015

Pierderile Complexului Energetic Hunedoara ar putea crește cu 15% anul acesta, respectiv de la 352,3 milioane lei în 2014 la 404,5 milioane lei în 2015, potrivit bugetului pe anul în curs al societății, aprobat de Guvern.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Veniturile totale ale companiei sunt bugetate în scădere cu 13,5% față de anul trecut, de la 714,86 milioane lei în 2014 la 618,25 milioane lei, în timp ce cheltuielile sunt estimate în scădere cu doar 4,2%, de la 1,067 miliarde de lei la 1,022 miliarde lei.

Cu tot cu bonusuri și beneficii suplimentare, câștigul mediu lunar pe salariat bugetat pentru 2015 la CE Hunedoara este de 4.014 lei. Bugetul de bonusuri pe anul acesta este în sumă totală de 67,87 milioane lei. 

CE Hunedoara va disponibiliza un număr de 341 de salariați, într-o singură etapă, de la 1 decembrie 2015, din cauza situației economice dificile a societății, la care au contribuit, printre alți factori, potrivit Guvernului, subvenționarea prin certificate verzi a  producției de energie regenerabilă, introducerea așa-numitei "taxe pe stâlp" și majorarea redevențelor miniere.

La finalul lunii septembrie, CE Hunedoara avea un număr de 6.426 de salariați. În bugetul pe 2015 aprobat de Guvern, numărul de personal prognozat pentru finalul anului este de 5.691.

În octombrie, Ministerul Energiei a anunțat că va transmite Comisiei Europene o notificare privind convertirea ajutorului de salvare de 167 milioane lei acordat de Guvern CE Hunedoara în ajutor de restructurare.

"Astfel, ajutorul de restructurare va putea fi folosit la conversia datoriilor și finanțarea măsurilor din planul de restructurare a Complexului Energetic Hunedoara", potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei.

În iulie, Guvernul a decis să acorde CE Hunedoara un împrumut de 167 milioane lei, ca ajutor de stat individual pentru salvare, condiționat însă de garanții și cu obligația conducerii de a redacta singură un plan de lichidare voluntară dacă împrumutul nu este restituit sau unitatea nu prezintă un program de restructurare.

Ulterior, în discuții dintre reprezentanții Guvernului și cei ai Comisiei Europene s-a convenit că măsurile propuse prin planul de restructurare a CE Hunedoara vor trebui cofinanțate din resurse proprii ale Complexului, în mod egal  cu valoarea ajutorului de restructurare acordat, având în vedere directivele și politicile europene în materie de concurență.

"Totodată, potrivit planului de restructurare, vor exista reduceri progresive ale costurilor, măsură corelată și cu prezentarea de garanții în ceea ce privește viabilitatea și rentabilitatea activității pe o perioadă de 3 ani. Obiectivul primordial al acestui plan de restructurare vizează o reorganizare structurală și implicit creșterea eficienței economice în toate sectoarele de activitate ale Complexului Energetic Hunedoara", a mai transmis Ministerul Energiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic hunedoara
ce hunedoara
ministerul energiei
andrei gerea