CET-urile ELCEN și termoficarea RADET ar putea fi vândute sau închiriate Companiei Municipale Energetica a Primăriei Capitalei, ce ar urma să preia încălzirea centralizată din București

CET-urile ELCEN și termoficarea RADET ar putea fi vândute sau închiriate Companiei Municipale Energetica a Primăriei Capitalei, ce ar urma să preia încălzirea centralizată din București
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 17 mai 2018

Transferul activelor ELCEN și RADET către o terță entitate, care să administreze sistemul centralizat integrat de încălzire din București, s-ar putea face prin vânzare sau închiriere, potrivit discuțiilor purtate recent în ședințele comitetelor creditorilor acestora.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Variantele au fost evocate în cadrul discuțiilor de către furnizorul de gaze naturale Engie România și de către subsidiara acestuia Distrigaz Sud Rețele, concesionarul rețelei de distribuție a gazelor din Capitală.

"Conform mandatului scris, în ceea ce privește aprobarea de principiu a soluției de restructurare, urmează ca aceasta să fie acordată după analiza soluției de restructurare, care trebuie să prevadă operațiunile juridice concrete prin intermediul cărora se poate realiza transferul de active, cum ar fi de exemplu vânzarea sau închirierea acestora, precum și cele referitoare la fondul de comerț. Soluția de restructurare trebuie sa stabilească expres situația preluării creanțelor creditoarelor Engie România SA și Distrigaz Sud Rețele, precum și o analiză a eventualelor implicații fiscale ale acestor transferuri. Conform poziției mandatarului creditorului prezent la ședință, față de discuțiile avute în cadrul ședinței, aprobă de principiu soluția de restructurare", a fost poziția celor două companii din grupul francez Engie.

CET-urile ELCEN și termoficarea RADET ar putea fi vândute sau închiriate Companiei Municipale Energetica a Primăriei Capitalei, ce ar urma să preia încălzirea centralizată din București
CET-urile ELCEN și termoficarea RADET ar putea fi vândute sau închiriate Companiei Municipale Energetica a Primăriei Capitalei, ce ar urma să preia încălzirea centralizată din București

CONFIRMARE O nouă companie aeriană low-cost vine în România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE O nouă companie aeriană low-cost vine în România

La ședințele comitetelor creditorilor s-a discutat soluția transferului activelor ambelor societăți aflate în insolvență, ELCEN și RADET, către o terță entitate, care să administreze sistemul centralizat integrat de încălzire din București, ca variantă alternativă la planul avut în vedere inițial, care prevedea cumpărarea de către Primăria Capitalei de la Ministerul Energiei a acțiunilor producătorului de energie termică ELCEN cu cel puțin 700 milioane lei și, ulterior, preluarea acestuia prin absorbție de către RADET.

Astfel, pe ordinea de zi a ședințelor s-a aflat "discutarea și aprobarea de principiu a soluției de restructurare privind transferul activelor din patrimoniul ELCEN, care împreună cu activele din patrimoniul RADET vor fi transferate către o entitate eligibilă ce desfășoară activități în domeniul serviciilor comunitare de utilități publice și are în obiectul de activitate totalitatea activităților privind producerea, transportul, distribuția și furnizarea energiei termice, desfășurate la nivelul unităților administrativ-teritoriale, în vederea constituirii Sistemului de alimentare centralizat cu energie termică (“SACET”) integrat, având ca obiectiv creșterea performantei Serviciului Public în condiție de eficiență energetică și respectiv economică".

Soluția de restructurare  propusă a fost adoptată de principiu în fiecare din ședințele comitetelor creditorilor ELCEN și RADET, desfășurate în aceeași zi la sediul Regiei. În ședința comitetului creditorilor ELCEN, soluția de restructurare a fost aprobată de principiu cu o majoritate de 3 la 2. Alpha Bank și Transgaz au solicitat amânarea votului, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale cerând ca mai întâi administratorul judiciar să pună la dispoziția creditorilor materialele-suport aferente propunerii.

Radu Mazăre a fost condamnat de Tribunalul Constanța la șase ani și jumătate de închisoare; decizia nu este definitivă CITEȘTE ȘI Radu Mazăre a fost condamnat de Tribunalul Constanța la șase ani și jumătate de închisoare; decizia nu este definitivă

Activele ELCEN, din care cele mai importante sunt CET-urile Grozăvești, Progresu, Vest și Sud, au fost evaluate în 2013 la valoarea totală de aproape 3 miliarde lei. Anul acesta, s-a făcut o nouă evaluare, în cadrul procedurii de insolvență, din care a rezultat că creanța istorică asupra RADET, cu valoare nominală de circa 3,6 miliarde lei, valorează de fapt doar 1,09 miliarde lei, valoare recuperabilă. Patrimoniul privat al RADET a fost evaluat, în ultima parte a anului trecut, la o valoare de piață de 308,7 milioane lei, iar valoarea de lichidare a acestuia, în ipoteza falimentului Regiei, a fost stabilită la 159,7 milioane lei.

Terța entitate căreia ar urma să i se transfere activele ELCEN și RADET este Compania Municipală Energetica București SA, înființată anul trecut la inițiativa primarului general al Capitalei Gabriela Firea și controlată de municipalitate prin Consiliul General al Municipiului București (CGMB). Aceasta a primit joia trecută licență de furnizor de energie electrică din partea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și își propune să obțină și licențe de furnizare de energie termică și gaze naturale.

În ianuarie, city-managerul Primăriei București, totodată președinte al Consiliului de Administrație al Companiei Municipale Energetica București SA, declara că, în viitor, Compania Municipală Energetica, ELCEN și RADET vor fuziona într-o entitate care se va numi Sistemul centralizat SACET și care va produce energie electrică și energie termică. "Compania Municipală Energetica este o companie complementară activității RADET și activității ELCEN. Compania Municipală Energetica va prelua serviciul de producere și furnizare a energiei termice, iar RADET va fi transportator și distribuitor al agentului termic. (...) Compania Municipală Energetica va administra CET-urile Municipiului București. Și această companie municipală și ELCEN și RADET vor fuziona într-o companie care se va numi Sistemul centralizat SACET", a spus atunci Chiriță.

În noul aranjament ar urma să fie implicată și Asociația Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetica București, înființată oficial în februarie anul acesta prin asocierea Municipiului București cu localitățile Popești Leordeni și Chiajna din Ilfov și care are ca scop organizarea, reglementarea, finanțarea, exploatarea, monitorizarea și gestionarea în comun a serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat pe raza celor trei localități, prin intermediul unui operator regional care va fi înființat și controlat de membrii Asociației. 

Modificări ale normelor de aplicare a Codului Fiscal. Înlesnire la stabilirea numărului de angajați ai unei microîntreprinderi CITEȘTE ȘI Modificări ale normelor de aplicare a Codului Fiscal. Înlesnire la stabilirea numărului de angajați ai unei microîntreprinderi

Legea nr. 51/2006 prevede că gestiunea sistemelor de termoficare poate fi delegată de către autoritățile locale fie unui operator extern, privat sau de stat, desemnat prin licitație, fie operatorului regional înființat și controlat integral de către o asociație de dezvoltare intercomunitară precum cea de față, la care sunt asociate mai multe localități. CGMB și consiliile locale din Popești Leordeni și Chiajna au aprobat încă de anul trecut înființarea Asociației. Statutul acesteia prevede că urmează să primească, "în folosință gratuită, pe toată durata de existență, un patrimoniu inițial încredințat prin hotărâri ale consiliilor locale și are în administrare și exploatare bunurile din domeniul public sau privat al unităților administrativ-teritoriale membre care compun sistemele de utilități publice necesare furnizării/prestării serviciilor de termoficare".

Pe 7 mai, ELCEN a obținut aprobarea instanței de judecată pentru amânarea cu 30 de zile a termenului legal de depunere a planului de reorganizare a companiei și intenționează să ceară încă o amânare de 30 de zile, peste ultimul termen stabilit de Tribunalul București, "în vederea coordonării celor două proceduri de insolvență ELCEN–RADET și a celor două planuri de reorganizare ce vor fi fundamentate pe soluția de restructurare privind transferul activelor din patrimoniul celor două societăți aflate în procedură de insolvență ELCEN–RADET". 

Noua metodă de reorganizare a ELCEN și RADET va fi supusă aprobării CGMB. În baza acesteia, Compania Municipală Energetica ar urma să plătească RADET, în schimbul activelor Regiei, o sumă egală cu valoarea creanțelor de la masa credală a acesteia, cu excepția celei a ELCEN și a creanțelor bugetare. Ulterior, Primăria Capitalei ar urma să aloce, din bugetul local al Bucureștiului, suma necesară achitării restului datoriilor. Din aceeași sursă va trebui asigurată și plata creanțelor creditorilor ELCEN.

Dat fiind că datoria RADET față de ELCEN a fost reevaluată la 1,09 miliarde lei, ceea ce ridică totalul creanțelor asupra RADET la 1,32 miliarde lei, iar masa credală a ELCEN este de 1,9 miliarde lei, rezultă că Primăria Capitalei va trebui să plătească în total circa 3,2 miliarde lei pentru a achita toate datoriilor celor 2 companii aflate în insolvență.

viewscnt
Afla mai multe despre
elcen
radet
sacet
sistem centralizat de incalzire
pmb
cgmb
engie
distrigaz sud retele
caldura
apa calda
energie termica
pret gigacalorie