Chevron cumpără Anadarko Petroleum și devine al doilea mare producător de petrol din lume

Chevron cumpără Anadarko Petroleum și devine al doilea mare producător de petrol din lume
scris 13 apr 2019

Chevron va deveni al doilea mare producător de petrol din lume prin preluarea producătorului american de țiței de șist Anadarko Petroleum, pentru 33 de miliarde de dolari, în numerar și acțiuni, transmite Reuters.

Compania rezultată în urma preluării va produce 3,9 milioane de barili de echivalent de petrol pe zi, urmând să fie depășită doar de Exxon Mobil în rândul companiilor tranzacționate public, în creștere de pe locul patru, potrivit news.ro.

Achiziția va extinde prezența Chevron în două domenii unde producția de energie a Statelor Unite depășește recorduri: șisturile din Bazinul Permian din vestul Texasului și New Mexico și gazele naturale lichefiate. Aceste două segmente au contribuit ca Statele Unite s devină unul dintre cei mai mari exportatori de energie din lume.

Producția de gaze a OMV Petrom s-a micșorat cu 8%. Plafonarea prețului pentru populație va pune presiune pe importuri și va scumpi gazele consumatorilor industriali CITEȘTE ȘI Producția de gaze a OMV Petrom s-a micșorat cu 8%. Plafonarea prețului pentru populație va pune presiune pe importuri și va scumpi gazele consumatorilor industriali

”Chevron se alătură unei serii de mari companii, cei trei mari producători vor deveni patru. Achiziția face ca grupul marilor producători să fie mult mai polarizat. Exxon Mobil, Chevron, Shell și BP sunt acum într-o ligă proprie”, a declarat Roy Martin, analist la firma de consultanță Wood Mackenzie.

Companiile recurg acum la zăcămintele de șist și la tehnici revoluționare de fracturare, injectând nisip și apă în formațiuni, pentru a extrage petrol. Procedeul este mai ieftin și produce petrol mai rapid decât proiectele offshore și LNG care sunt mai cistisitoare și au nevoie de ani de zile pentru a genera bani.

Promisiunile Chevron de a reduce cheltuielile au făcut ca acțiunile grupului să fie favorite în rândul titlurilor companiilor din sectorul energiei, acestea avansând cu 13,8%  în acest an. Pentru a compensa achiziția, compania intenționează să vândă în timp active în valoare de 15 miliarde de dolari.

După Alpiq, un alt fost beneficiar de energie ieftină de la Hidroelectrica a rămas fără activitate de furnizare: ANRE a decis preluarea clienților Menarom PEC de către Enel și Electrica CITEȘTE ȘI După Alpiq, un alt fost beneficiar de energie ieftină de la Hidroelectrica a rămas fără activitate de furnizare: ANRE a decis preluarea clienților Menarom PEC de către Enel și Electrica

Acțiunile Chevron au scăzut vineri cu 4,9%, la 119,76 dolari pe unitate, dar titlurile Anadarko au urcat cu 32%, reflectând prima de 39% din ofertă, de la închiderea de joi.

Preluarea va fi cea mai importantă din industria petrolieră de la achiziția BG Group de către Royal Dutch Shell, efectuată în 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
chevron
anadarko petroleum
petrol
exxon mobil