Companiile de utilități din energie au finalizat un proiect cu fonduri UE în Ilfov

Companiile de utilități din energie au finalizat un proiect cu fonduri UE în Ilfov
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 aug 2023

Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) a finalizat proiectul Dialog social pentru un județ „verde”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014 – 2020, implementat în județul Ilfov în perioada 29 august 2022 – 28 august 2023.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

În cadrul proiectului, ACUE a pus în legătură cetățeni, reprezentanți ai ONG-urilor și ai partenerilor sociali, alături de cei ai autorităților locale, se arată într-un comunicat al organizației.

TeraPlast atrage 5,5 milioane lei din fonduri PNRR pentru construcția unei centrale fotovoltaice în parcul de la Sărățel CITEȘTE ȘI TeraPlast atrage 5,5 milioane lei din fonduri PNRR pentru construcția unei centrale fotovoltaice în parcul de la Sărățel

Prin activitățile derulate în cadrul proiectului, s-au acumulat cunoștințele necesare pentru identificarea problemelor comunităților, crearea unor instrumente de colaborare și dialog, astfel încât partenerii de dialog social să contribuie la dezvoltarea locală durabilă.

″Suntem în mijlocul unor schimbări critice în energie, la care fiecare dintre noi contribuim în funcție de alegerile pe care le facem. Astăzi consumatorul nu mai este un actor pasiv, participă efectiv la piață. Mai mult, tranziția energetică impune decizii care implică atât agenții economici, cât și cetățenii. Dialogul social este mai important decât oricând pentru tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon. Cultura dialogului nu e tocmai un punct tare al societății românești. Trebuie să învățăm să ne ascultăm și să dialogăm pentru a găsi soluțiile potrivite nevoilor comunităților locale. Trebuie să mutăm dezbaterea publică, consultarea cu partenerii de dialog social, de la un proces în mare parte formalist și ineficient către un mecanism real de participare a cetățenilor la procesul decizional”, a declarat directorul executiv al ACUE, Daniela Dărăban.

Consiliul Legislativ: Obligarea de către Guvern a angajatorilor să contracteze contabili sau alte firme pentru a introduce date în REVISAL - INGERINȚĂ în libertatea economică CITEȘTE ȘI Consiliul Legislativ: Obligarea de către Guvern a angajatorilor să contracteze contabili sau alte firme pentru a introduce date în REVISAL - INGERINȚĂ în libertatea economică

Valoarea totală eligibilă a proiectului Dialog social pentru un județ „verde” a fost de 390.944,29 lei, din care 98% reprezintă finanțare nerambursabilă. Valoarea eligibilă nerambursabilă acordată de Uniunea Europeană prin FSE a fost de 306.500,33 lei.

″Obiectivul principal al proiectului îl constituie consolidarea capacității ACUE și a celorlalți parteneri sociali, a organizațiilor non-guvernamentale și a cetățenilor din județul Ilfov de a se implica în formularea și promovarea dezvoltării locale, prin îmbunătățirea culturii dialogului social și a cunoștințelor, alinierea la principiile europene, promovarea cetățeniei active, utilizarea eficientă a instrumentelor și mecanismelor de instruire/consultare/diseminare, care să contribuie la introducerea de sisteme și standarde comune în administrația publică locală. Federația ACUE și Consiliul Județean Ilfov au semnat, la depunerea cererii de finanțare, un Acord de Parteneriat de Dezvoltare Locală, care are ca scop colaborarea în vederea atingerii obiectivului general și al celor trei obiective specifice ale proiectului″, se menționează în comunicat.

VIDEO&FOTO Renault anunță un nou SUV, rival cu Duster, pe piețele internaționale. Numele - o alegere care are origini mai dificil de înțeles CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Renault anunță un nou SUV, rival cu Duster, pe piețele internaționale. Numele - o alegere care are origini mai dificil de înțeles

ACUE spune că proiectul a răspuns nevoii sociale identificate la nivelul județului Ilfov de a consolida capacitatea ONG-urilor și partenerilor sociali de a se implica în formularea și promovarea dezvoltării la nivel local pentru orizontul 2030 și de aliniere cu obiectivele asumate de România în cadrul Pactului Verde European.

Potrivit sursei citate, plecând de nevoile identificate în județ, prin implementarea proiectului au fost atinse următoarele obiective:

• 109 participanți unici (55 sunt reprezentanți ai ONG-urilor și partenerilor sociali din județul Ilfov, la care se adaugă personal din Consiliul Județean Ilfov și din alte autorități și instituții publice locale din județ, precum și cetățeni) au fost direct sprijiniți în cadrul programului de formare prin cursuri, seminarii și workshopuri, dobândind cunoștințe și abilități noi care să le faciliteze implicarea în activități de consultare și dialog social și civic, în scopul unei dezvoltări locale durabile, prin înțelegerea problemelor legate de obiectivele climatice setate prin Pactul Verde European și de asigurarea unei tranziții juste către o economie cu emisii reduse de carbon.
• A fost elaborat un Ghid de bune practici pentru ONG-uri și partenerii sociali privind transpunerea dorințelor și nevoilor cetățenilor în formularea și promovarea de politici publice și stimularea dezvoltării locale durabile pentru tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon.
• Au fost create următoarele mecanisme pentru susținerea și promovarea dezvoltării la nivelul județului Ilfov prin dialog social și civic: un cadru general de funcționare a unui Consiliu Consultativ Cetățenesc pentru Dezvoltare Locală (CCC-DL), o Rețea civică locală de parteneri sociali, ONG-uri, cetățeni și alți actori ai societății civile din Județul Ilfov, care să se implice în formularea și promovarea unor politici publice „verzi”; cel puțin cinci parteneriate între ONG-uri, respectiv parteneri sociali și autorități locale din Județul Ilfov, în vederea susținerii și promovării proiectelor de dezvoltare durabile la nivel local.

viewscnt
Afla mai multe despre
acue
energie verde
energie regenerabila
tranzitie energetica