Electrica SA a trecut pe profit în primul semestru, după creșterea tarifelor de distribuție și ″semi-reglementarea″ vânzărilor angro de energie ale principalilor producători

Electrica SA a trecut pe profit în primul semestru, după creșterea tarifelor de distribuție și ″semi-reglementarea″ vânzărilor angro de energie ale principalilor producători
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 25 aug 2023

Compania de furnizare, distribuție și producție de energie Electrica SA, la care cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, cu aproape 49% din capital, a trecut pe plus în primul semestru al anului, cu un profit net de 106 milioane lei, după pierderea de 176 milioane lei din perioada similară din 2022.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Veniturile operaționale ale companiei au crescut cu 14%, de la 5,933 la 6,739 miliarde lei. În cadrul acestora, veniturile din subvenții, reprezentând sume de la bugetul de stat pentru compensarea diferențelor dintre costurile de achizie din piețe ale furnizorului Electrica Furnizare și prețurile plafonate facturate clienților finali, impuse prin lege, au avansat cu 49%, de la 1,211 la 1,802 miliarde lei.

Banca Transilvania, profit de 1.581,7 milioane de lei în primul semestru, în creștere cu peste 50% față de iunie 2022 CITEȘTE ȘI Banca Transilvania, profit de 1.581,7 milioane de lei în primul semestru, în creștere cu peste 50% față de iunie 2022

Veniturile din producția de imobilizări necorporale, reprezentând capitalizarea costurilor suplimentare cu achiziția de energie electrică pentru consumul propriu tehnologic al operatorului de distribuție de energie din grupul Electrica SA, s-au ridicat la 56 milioane lei.

În același timp, cheltuielile operaționale au crescut cu doar 6%, de la 6,08 la 6,46 miliarde lei, potrivit raportului semestrial al companiei.

Un nou program de circulație pe Transalpina CITEȘTE ȘI Un nou program de circulație pe Transalpina

În primul semestru al anului 2023, profitul operațional EBITDA la nivelul grupului Electrica a înregistrat o creștere de 535 milioane lei, ajungând la o valoare de 636 milioane lei, comparativ cu valoarea de 101 milioane lei realizată în S1 2022.

Impactul a fost generat, în principal, de performanța pe plan operațional a segmentului de distribuție, datorită: cresterii veniturilor din energie, generată de cresterea tarifelor de distribuție, cu aproximativ 20% (26,1% zona Muntenia Nord, 21,5% zona Transilvania Nord și 10,9% zona Transilvania Sud), comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, efect redus de diminuarea cantităților distribuite cu 8% (în linie cu scăderea consumului la nivel național); scăderii costurilor cu energia achiziționată pentru acoperirea CPT, ca urmare a implementării mecanismului MACEE, precum și preocupării permanente de ținere sub control a costurilor operaționale″, scrie în raport.

Strategie-surpriză: Dacia vrea să devină „un rival serios pentru Jeep” CITEȘTE ȘI Strategie-surpriză: Dacia vrea să devină „un rival serios pentru Jeep”

Este vorba de mecanismul de achiziție centralizată, prin care principalii producători români sunt obligați să vândă tot ce au disponibil la preț reglementat de 450 lei/MWh pentru nevoile furnizorilor cu clienți finali în portofoliu, operatorilor de distribuție și operatorului de transport și sistem Transelectrica – așa-numita ″semi-reglementare″ a pieței angro de energie.

Costul energiei electrice achiziționate pentru acoperirea pierderilor în rețea a scăzut cu 520 milioane lei, sau 46,4%, la 602 milioane lei, de la 1,122 miliarde RON, evoluția fiind generată de o scădere semnificativă a prețurilor de achiziție a energiei electrice ca urmare a implementării mecanismului de achiziție centralizată MACEE, impact diminuat de creșterea volumelor de energie electrică necesară pentru acoperirea pierderilor în rețea″, detaliază Electrica SA.

Volumul de energie electrică furnizată pe piața cu amănuntul s-a ridicat la 3,88 TWh, fiind în scădere cu 6,84% față de S1 2022, pe fondul tendinței generale de scădere a consumului de energie.

Tranzacție pe piața automatelor de cafea din România CITEȘTE ȘI Tranzacție pe piața automatelor de cafea din România

Electrica SA precizează că, pe segmentul de furnizare, în urma adoptării Ordonanței nr. 30 din 10 august 2023, Ministerul Finanțelor este autorizat să alimenteze contul prevăzut în OUG nr. 27/2022 privind unele dintre măsurile aplicabile clienților finali pe piața energiei electrice și a gazelor naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023 cu sumele corespunzătoare contribuției de solidaritate colectate în anul 2023, în termen de 3 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a ordonanței.

În baza acestei ordonanțe, grupul se așteaptă la o creștere a ratei de recuperare a subvențiilor″, se afirmă în raport.

Șefii studiourilor și scenariștii de la Hollywood nu reușesc să ajungă la un compromis CITEȘTE ȘI Șefii studiourilor și scenariștii de la Hollywood nu reușesc să ajungă la un compromis

Soldul subvențiilor de primit de către Electrica Furnizare, la data de 30 iunie 2023, este de 2,2999 miliarde lei, estimat, din care 497,9 milioane lei suma neîncasată încă, aferentă anului 2022, cereri depuse și validate de către ANRE, neîncasate, în sumă de 1,2534 miliarde lei (Ministerul Energiei: 361,4 milioane lei și ANPIS: 891,9 milioane lei) si 548,5 milioane lei din cereri care nu au fost încă depuse la autoritățile statului până la 30 iunie 2023.

Neîncasarea la timp a subvențiilor a generat o necesitate de creditare suplimentară semnificativă a societății, creditare care a generat costuri financiare excepționale ce au afectat profitabilitatea″, precizează Electrica SA.

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica sa rezultate semestriale
electrica sa profit
electrica furnizare plafonare preturi energie
electrica sa scumpire energie