Companiile petroliere din România se plâng că amendamentele anunțate în premieră de Profit.ro și votate în Parlament pun în pericol industria și investițiile

Companiile petroliere din România se plâng că amendamentele anunțate în premieră de Profit.ro și votate în Parlament pun în pericol industria și investițiile
scris 13 iun 2017

Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) se arată îngrijorată că unele amendamente aprobate și votate marți de Camera Deputaților, cu scopul modificării cadrului în care operează industria de petrolieră, pun în pericol sectorul și investițiile companiilor. Membrii asociației sunt nemulțumiți de amendamentele ce majorarează cota de impozitare de la 60% la 80% pentru prețurile peste 85 lei/MWh și permanentizează un impozit temporar prevăzut de OUG 99/2016.

Profit.ro a anunțat încă de joi, cu mult înainte pe Profit Insider, că nivelul de impunere a impozitului pe veniturile suplimentare obținute de producătorii interni de gaze naturale ca urmare a dereglementării prețurilor de vânzare va fi majorat de la 60% la 80%  în situația în care prețul de vânzare depășește 85 lei/MWh, cota de 80% urmând să fie aplicată la veniturile suplimentare obținute din diferența dintre prețul practicat și pragul de 85 lei/MWh.

”Modificările inopinate și excesive ale cadrului fiscal sunt de natură să pună în pericol atât industria petrolieră locală, cât și climatul investițional, transmițând semnale negative întreg mediului de afaceri cu privire lipsa de stabilitate și credibilitate”, arată asociația, într-un comunicat.

Membrii ROPEPCA spun că, prin aplicarea impozitării suplimentare exclusiv la producția internă, aceasta va fi defavorizată în raport cu sursele din import, scrie News.ro.

”Având în vedere dependența de o singură sursă de import – Federația Rusă – această formă de discriminare afectează direct și securitatea energetică națională. Această tendință este confirmată și de cele mai recente cifre publicate de Institutul Național de Statistică: România a importat 537.000 tep de gaze naturale utilizabile în T1 2017, cu 332% mai mult decât în perioada similară din 2016, în timp ce producția locală este în descreștere, companiile fiind nevoite să închidă sonde”, mai spun reprezentanții ROPEPCA.

Ei subliniază că liberalizarea prețului gazelor naturale nu este un fenomen care să justifice o taxă adițională, ci reprezintă implementarea unui obiectiv asumat de România la nivel european pentru a trece la o stare de normalitate pentru o piață liberă și într-un context de piață europeană unică.

Fiscul anunță controale la dezvoltatorii imobiliari persoane fizice și îi atenționează să declare până la 30 iulie corect veniturile din vânzarea proprietăților CITEȘTE ȘI Fiscul anunță controale la dezvoltatorii imobiliari persoane fizice și îi atenționează să declare până la 30 iulie corect veniturile din vânzarea proprietăților

”În plus, majorarea cotei nu este justificată în raport cu nivelul actual de impozitare a industriei în România”, adaugă asociația.

Conform unui recent studiu Deloitte, în timp ce rata medie efectivă a redevențelor și a altor impozite similare raportate la venituri a crescut în România de la 15% în 2014 la 17,5% în 2016, media impozitării în Europa (exclusiv zăcământul Groeningen din Olanda care are un regim fiscal special) a scăzut de la 9,3% în 2014 la 7,9% în 2015.

„În ultimii ani, ROPEPCA a fost permanent deschisă la consultări cu autoritățile cu privire la un nou cadru fiscal aplicabil industriei petroliere. Orice modificare inopinată, fără consultări și analiză, precum intenția Parlamentului de majorare și prelungire nedeterminată a impozitării suplimentare a venitului din liberalizarea prețurilor la gaze naturale desconsideră dialogul pe acestă temă din ultimii patru ani și pune sub semnul întrebării credibilitatea și stabilitatea mediului de afaceri din România", afirmă Mark Wagley, președintele în exercițiu al ROPEPCA.

În dezbaterea Parlamentului se mai află o propunere de modificări care au potențial impact negativ asupra stabilității cadrului legislativ aplicabil industriei petroliere, inclusiv obligația ca toate gazele naturale să fie comercializate pe o singură platformă.

"Pe lângă amendamentele cu privire la instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obținute ca urmare a dereglementarii pieței de gaze naturale, suntem îngrijorați și de recentele discuții cu privire la obligația pentru producătorii de gaze naturale de a comercializa întreaga cantitate produsă domestic exclusiv pe platforma de tranzacționare pentru o perioadă nelimitată de timp, obligație regăsită în amendamentele propuse spre modificarea și amendarea Legii energiei electrice și gazelor naturale nr. 123/2012”, precizează președintele ROPEPCA.

El consider că obligația propusă reprezintă restricții asupra acordurilor comerciale bilaterale agreate prin negociere directă, asupra livrărilor trans-frontaliere de gaze naturale agreate prin negociere directă, ”reprezentând în fapt o interdicție asupra comerțului de gaze naturale bilateral direct cu furnizori, traderi și consumatori din alte state membre, exportului de gaze naturale și a dreptului producătorilor de a dispune liber de gazul natural produs, precum și un tratament discriminatoriu față de producătorii locali de gaze naturale, în raport cu cei străini, cărora nu li se aplică aceste obligații".

ROPEPCA punctează că orice schimbări semnificative aduse cadrului de piață al industriei petroliere trebuie să fie supuse unor analize de impact și să se aloce suficient timp pentru consultări ample cu industria, astfel încât să fie atât în interesul industriei, cât și al statului pe termen lung și, deci, să securizeze economia și aprovizionarea cu energie.

Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) are 19 membri ce dețin majoritatea acordurilor de concesiune petrolieră pentru blocurile de dezvoltare si producție onshore din România, reprezentând pentru anul 2016 investiții cumulate de 590 milioane de euro, o cifră de afaceri de 2.9 miliarde de euro și 14.800 de angajați.

viewscnt
Afla mai multe despre
companiil petroliere
ropepca