Complexul Energetic Oltenia: Comisia Europeană i-a aprobat ajutor de 2,66 miliarde euro. Planul de restructurare prevede că statul își va vinde o parte din deținere

Complexul Energetic Oltenia: Comisia Europeană i-a aprobat ajutor de 2,66 miliarde euro. Planul de restructurare prevede că statul își va vinde o parte din deținere
scris 26 ian 2022

Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, planurile României de a acorda producătorului de energie pe bază de cărbune controlat de stat Complexul Energetic Oltenia un ajutor de restructurare în valoare de până la 2,66 miliarde euro, a anunțat Bruxelles-ul, într-un comunicat în care se dezvăluie că planul de restructurare al companiei prevede "cesionarea până în 2026 a cel puțin 20% din acțiunile deținute de stat".

Statul român deține în prezent, prin Ministerul Energiei, 77,15% din capitalul CE Oltenia, 21,56% din acțiuni fiind în posesia Fondului Proprietatea.

În portofoliul Fondului, participația de 21,56% la Complex este evaluată la valoare zero. Pe de altă parte, în actul constitutiv al CE Oltenia se menționează în continuare intenția de listare la Bursă a companiei, care datează de la înființarea sa în urmă cu 10 ani prin unificarea fostelor complexuri Turceni, Rovinari și Craiova și a Societății Naționale a Lignitului Oltenia, care administra carierele miniere ce alimentează grupurile de producție de energie. 

Schimbare de criterii de calificare pentru taximetriști - Euro 6, hibrid, hibrid plug-in și electrice CITEȘTE ȘI Schimbare de criterii de calificare pentru taximetriști - Euro 6, hibrid, hibrid plug-in și electrice

Ajutorul va permite companiei să își finanțeze planul de restructurare și să își restabilească viabilitatea pe termen lung, se arată în comunicatul Executivului european.

"Planul de restructurare prezentat de România și ajutorul pentru sprijinirea acestuia vor asigura restabilirea viabilității pe termen lung a CE Oltenia fără a fi necesară continuarea acordării de ajutor de stat. Sprijinul public este însoțit de garanții pentru a asigura că denaturările concurenței care s-ar putea produce sunt reduse la minimum și că măsurile vor sprijini obiectivele de decarbonizare ale UE, în concordanță cu Pactul verde european", a declarat vicepreședinta executivă a Comisiei, Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței.

DOCUMENT Finanțele modifică D112, inclusiv ca urmare a măsurilor de sprijin adoptate de autorități în contextul pandemiei CITEȘTE ȘI DOCUMENT Finanțele modifică D112, inclusiv ca urmare a măsurilor de sprijin adoptate de autorități în contextul pandemiei

CE Oltenia este al treilea cel mai mare producător de energie electrică din România, vital pentru siguranța sistemului energetic național.

La 5 februarie 2021, Comisia a deschis o investigație aprofundată pentru a evalua dacă planul de restructurare prezentat de România la 4 decembrie 2020 și măsurile de ajutor de restructurare aferente, menite să îl sprijine, sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat. În cursul investigației aprofundate, România a prezentat un plan revizuit de restructurare a societății pentru perioada 2021-2026, căruia i-au fost aduse modificări și îmbunătățiri semnificative.

Varianta revizuită a planului prevede accelerarea închiderii centralelor pe lignit ale Complexului.

VIDEO Iohannis, anunț după ședința CSAT privind Rusia-Ucraina CITEȘTE ȘI VIDEO Iohannis, anunț după ședința CSAT privind Rusia-Ucraina

Planul va fi sprijinit de un ajutor de restructurare în valoare de până la 2,66 miliarde euro, sub formă de granturi, sub forma unei garanții de stat pentru un împrumut, a unei injecții de capital și a unei conversii a împrumuturilor în granturi.

"Planul de restructurare are la bază planul României, care se înscrie în eforturile de decarbonizare, de înlocuire a producției de energie electrică pe bază de lignit cu energie electrică produsă din gaze naturale și din surse regenerabile (energie solară și hidroelectrică), care emit mai puțin sau nu emit deloc CO2. Se preconizează că acest lucru va ajuta societatea să își îmbunătățească amprenta de mediu și, în același timp, să își reducă costurile de funcționare. În plus, planul de restructurare va reduce costurile și va îmbunătăți eficiența societății, printre altele prin măsuri organizatorice și manageriale (de exemplu, îmbunătățirea proceselor) și prin măsuri financiare (optimizarea împrumuturilor bancare ori cesionarea sau vânzarea de active)", se mai afirmă în comunicat.

România, tot mai dependentă de alimentele din străinătate. Produce în prezent mai mult decât consumă doar cereale, porumb, grâu, carne de oaie, varză CITEȘTE ȘI România, tot mai dependentă de alimentele din străinătate. Produce în prezent mai mult decât consumă doar cereale, porumb, grâu, carne de oaie, varză

Comisia Europeană subliniază că, deși planul prezentat de România sprijină, în general, obiectivele ecologice ale decarbonizării stabilite în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României, evaluarea de către Comisie a ajutorului de stat acordat pentru planul de restructurare a CE Oltenia, realizată prin prezenta decizie, este separată și nu aduce atingere evaluării de către Comisie a punerii în aplicare a PNRR.

Comisia a evaluat planul de restructurare și ajutorul de restructurare în conformitate cu Orientările privind ajutoarele pentru salvare și restructurare. Orientările permit o intervenție a statului într-o întreprindere aflată în dificultate financiară numai în anumite condiții, impunând în special ca întreprinderea să realizeze un plan de restructurare solid pentru a asigura restabilirea viabilității sale pe termen lung, ca aceasta să contribuie la costul propriei restructurări, ca denaturarea concurenței să fie limitată și ca măsura să contribuie la un obiectiv de interes comun.

INFOGRAFICE Salariile din retail. Cât câștigă un General Manager și cât încasează un casier CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Salariile din retail. Cât câștigă un General Manager și cât încasează un casier

"Comisia a constatat că ajutorul este adecvat, deoarece abordează atât problemele de lichiditate ale societății, cât și pe cele legate de solvabilitate. În special, Comisia a constatat că România va fi remunerată în mod corespunzător pentru ajutor. În acest sens, remunerația statului va fi realizată prin câștiguri nete pozitive preconizate, care vor face să crească valoarea participației publice în CE Oltenia, și prin cesionarea până în 2026 a cel puțin 20% din acțiunile deținute de stat, astfel cum se prevede în planul de restructurare", spune Executivul european.

Totodată, Comisia a considerat că ajutorul este proporțional, contribuția proprie a societății și a investitorilor de pe piață la costurile de restructurare preconizate ridicându¬se la peste 30% din costurile restructurării (1,24 miliarde euro), jumătate din această contribuție constând în noi finanțări din partea unor investitori privați și a unor instituții financiare acordate în condiții de piață.

Creditarea a crescut cu aproape 15% în 2021, cel mai ridicat ritm de după criza financiară CITEȘTE ȘI Creditarea a crescut cu aproape 15% în 2021, cel mai ridicat ritm de după criza financiară

"În fine, sunt prevăzute măsuri compensatorii pentru a limita potențialele denaturări ale concurenței generate de ajutor. Printre acestea se numără crearea de către CE Oltenia, alături de alți producători de energie electrică, a unor vehicule cu scop special dedicate coinvestițiilor și exploatării centralelor pe bază de gaze naturale și a centralelor fotovoltaice, precum și interzicerea achiziționării de interese în operatorii concurenți și invocarea sprijinului de stat ca avantaj competitiv în comunicările societății", mai notează sursa citată.

Comisia a constatat, de asemenea, că ajutorul va sprijini decarbonizarea producției de energie electrică în România și, în general, în Europa, în concordanță cu obiectivele UE stabilite în Pactul verde european și cu normele de mediu ale UE. Pe această bază, Comisia a concluzionat că măsura aplicată de România respectă normele UE privind ajutoarele de stat.

În februarie 2020, Comisia a aprobat ajutorul pentru salvare acordat de România societății CE Oltenia. Ajutorul pentru salvare aprobat de Comisie în februarie 2020, precum și ajutorul de restructurare aprobat prin prezenta decizie abordează dificultățile pe termen lung ale CE Oltenia. Planul de restructurare garantează că viabilitatea societății poate fi restabilită fără continuarea sprijinului din partea statului.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic oltenia restructurare
ce oltenia ajutor de stat
ce oltenia inchidere grupuri carbune